Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Περί βιβλιοθηκών... και έρευνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και έρευνας

Mε το Άρθρο 59 του Νόμου 4623/2019, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019 από την κυβέρνηση των "αρίστων", το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, αναπόσπαστη υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το 1989, μεταφέρεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τη Βιβλιοθήκη "Κ.Θ. Δημαράς" που, καίτοι ανήκει στο ΕΙΕ, όλα αυτά τα χρόνια τη διαχειριζόταν το ΕΚΤ ως τμήμα του. Οι εργαζόμενοι στο ΕΙΕ μας καλούν να συνυπογράψουμε το παρακάτω κείμενο:

"Η βιβλιοθήκη 'K.Θ. Δημαράς' αποτελεί συστατικό μέρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) από την ίδρυσή του το 1958. Είναι βιβλιοθήκη αναφοράς για όλη την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, που με το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες της υποστηρίζει τις ερευνητικές δράσεις των ερευνητών του ΕΙΕ και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες χρηστών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δημόσιους φορείς, νοσοκομεία κ.ά. Παράλληλα, αποτελεί μια μοναδική επιστημονική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, που απαρτίζεται αποκλειστικά από ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και που είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Η πρόσφατη απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT), το οποίο ιδρύθηκε με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στεγάζεται σε αυτό εδώ και 40 χρόνια, έχει οδηγήσει σε μεθοδεύσεις που έχουν στόχο η βιβλιοθήκη 'Κ.Θ. Δημαράς' και οι υπηρεσίες της να μεταφερθούν στο ΕΚΤ.

Είναι αυτονόητο ότι οι προαναφερθείσες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης του ΕΙΕ ποσώς σχετίζονται με τις κύριες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αντιθέτως, η τυχόν αποκοπή της Βιβλιοθήκης από το ΕΙΕ έρχεται να στερήσει μια ιστορική υποδομή της χώρας από το φυσικό της περιβάλλον, δυσχεραίνοντας τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό ρόλο του ΕΙΕ. Πουθενά στον κόσμο, άλλωστε, δεν υπάρχει Ερευνητικό Κέντρο χωρίς Βιβλιοθήκη!

Ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων του ΕΙΕ, καθώς και της διοίκησης του ΕΙΕ, είναι ότι η βιβλιοθήκη 'K.Θ. Δημαράς', το προσωπικό, οι υπηρεσίες και οι πόροι της θα πρέπει να παραμείνουν στο ΕΙΕ, διότι αφενός η εν λόγω υποδομή δεν σχετίζεται και δεν αφορά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφετέρου η μεταφορά της σε άλλο φορέα θίγει ουσιωδώς την ιστορία του ΕΙΕ και της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας".

Θα σταθούμε σε μια σημαντική φράση του κειμένου: "Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει Ερευνητικό Κέντρο χωρίς Βιβλιοθήκη!".

Γεγονός είναι ότι τα ερευνητικά κέντρα πλαισιώνουν βιβλιοθήκες, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Συστατικό στοιχείο της έρευνας, σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο, είναι η μελέτη των σχετικών με αυτήν τεκμηρίων. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει. Η πρόσβαση σε αυτό το υλικό είναι δυνατή μόνο σε οργανωμένες βιβλιοθήκες.

Γράφοντας αυτές τις γραμμές αδυνατώ να κατανοήσω πως σε μια ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2020 πρέπει να μιλάμε για τα αυτονόητα. Ξεπερνά κάθε προσδοκία η προχειρότητα και η ατζαμοσύνη σε αυτή τη χώρα. Ξεπερνά κάθε προσδοκία η έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων από τους διοικούντες την.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL