Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ο χορός καλά κρατεί στην Καλαμάτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο χορός καλά κρατεί στην Καλαμάτα

Λίντα Καπετανέα: «Πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή μας με την τέχνη»

«Το φετινό Φεστιβάλ γεννήθηκε υπό παράδοξες συνθήκες, αλλά, αλλάζοντας πάρα πολλά από τον αρχικό του σχεδιασμό, με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας», έλεγε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, που αριθμεί δέκα ελληνικές και έντεκα ξένες παραγωγές, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της πόλης, χορογράφος και χορεύτρια Λίντα Καπετανέα.

Θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, που, ως υπουργός Πολιτισμού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του.

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η κ. Καπετανέα εξηγούσε πως επιχειρήθηκε να βρεθεί λύση για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης, κόντρα στην γκρίζα πραγματικότητα της πανδημίας, διατηρώντας αισιοδοξία, υπομονή και επιμονή.

«Πολλά Φεστιβάλ πραγματοποιούνται για να ανταποκριθούν στην ανάγκη της ιστορικής στιγμής και όχι μόνο για να προωθήσουν μια τέχνη. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι όμως εδώ, παρόν, για να στείλει το δικό του μήνυμα και να θέσει ζητήματα στο κοινό. Έχει στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε και να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την επαφή μας με την τέχνη ζωντανή και κυρίως την τέχνη του χορού, που τόσο πολύ βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στο ανθρώπινο σώμα», υποστήριξε.

Βασικός άξονας, όπως εξήγησε, είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη.

Το πρόγραμμα

Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί αλλά και δημιουργοί με ιστορική πορεία στον σύγχρονο χορό θα παρουσιάσουν το έργο τους στη φετινή διοργάνωση, που θα συνδυάζει διαφορετικά είδη, από το σύγχρονο και το χιπ χοπ μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο.

Στο Κάστρο θα φιλοξενηθούν ο Wim Vandekeybus, με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο τους έργο "Traces", ο κορυφαίος χορευτής του φλαμένκο Israel Galván, με το σόλο του "Revolution without Music", και οι Peeping Tom, επίσης με το τελευταίο τους έργο "Diptych". Και τα τρία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα εμφανιστεί επίσης ο Φώτης Νικολάου και η ομάδα του με το έργο "Τάματα".

Τα έργα που θα παρουσιάζονταν στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού θα δοθούν σε ανοιχτό χώρο της πόλης και είναι τo "Kaos" της Ιωάννας Πορτόλου από την ομάδα Griffón, τo "ὕλη" του ντουέτου kóka&panú, της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και του Παναγιώτη Μανουιλίδη, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τo "Same Same" της Karine Ponties, τo "Here" της Lali Ayguadé και το πολυβραβευμένο "Pli" του Viktor Černický.

Στην Κεντρική Πλατεία, το βραδινό ραντεβού των 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, θα περιλαμβάνει το ντουέτο των Laura Aris και Álvaro Esteban, την ομάδα Kirn Compagnie, το ντουέτο των Ren Qing Cai Rang και Ελευθερίας Ηλιοπούλου, αλλά και το σόλο του Iesu Escalante, του Edivaldo Ernesto και της Αναστασίας Βαλσαμάκη, το ντουέτο του Ηλία Χατζηγεωργίου και το σόλο της Ηρώς Κόντη, την ομάδα Wonderground Dance Company των Tom Weksler και Roser Tutusaus, τη solo performance του Γιάννη Καρούνη, το ντουέτο των Ben Fury & Simon Thierrée και της Ευτυχίας Στεφάνου, το σόλο της Δήμητρας Μερτζάνη και της Μαρίας Μανουκιάν.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιοριστεί φέτος μόνο στα επαγγελματικά εργαστήρια, όπου θα διδάξουν οι Edivaldo Ernesto, Jozef Fruček και Λίντα Καπετανέα, τα μαθήματα, που θα έχουν μειωμένα δίδακτρα, θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, ενώ στο Costa Navarino, με το οποίο το φεστιβάλ συνεργάζεται, θα παρουσιαστεί το ντουέτο των Laura Aris και Álvaro Esteban.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL