Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ντόρα Λελούδα: Ευφάνταστη καλλιτέχνης, τολμηρή αντιστασιακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντόρα Λελούδα: Ευφάνταστη καλλιτέχνης, τολμηρή αντιστασιακή

Κανείς από όσους τη συναντούσαν πρώτη φορά δεν μπορούσε να φανταστεί πως η εξαιρετικά όμορφη, κομψή, ευγενική και διακριτική παρουσία της εικαστικού και ενδυματολόγου Ντόρας Λελούδα, που έφυγε από τη ζωή στα 84 χρόνια της και κηδεύτηκε χθες στο κοιμητήριο ενός μικρού χωριού κοντά στα Λεχαινά, έκρυβε μια δυναμική και τολμηρή αντιστασιακή που κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε μέσα στη χούντα. Και που η ζωή της ενέπνευσε τον Ροβήρο Μανθούλη για την ταινία του «Lilly’s Story», γύρω από τη ζωή μιας αντιστασιακής Ελληνίδας την εποχή της δικτατορίας.

Σύντροφος του ιδρυτικού στελέχους του ΚΚΕ εσωτερικού, αγωνιστή της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννη Λελούδα, η Ντόρα κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε, ενώ χαρακτηριστική είναι η καταγεγραμμένη μαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη για το πώς η ίδια κατέστρεψε αντιστασιακό υλικό για να μην πέσει στα χέρια της αστυνομίας καταπίνοντας τις σελίδες ενός σημειωματαρίου και διαλύοντας μια ολόκληρη γραφομηχανή.

Στην καλλιτεχνική της σταδιοδρομία, στη ζωγραφική, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, υπήρξε ευφάνταστη, πρωτοποριακή και μοντέρνα. Φίλη και αγαπημένη συνεργάτης του Δημήτρη Μαυρίκιου, που τους συνέδεαν κοινές μνήμες από την Αίγυπτο, υπέγραψε τα κοστούμια στο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» που σκηνοθέτησε εκείνος στο Εθνικό το 1989.

«Είχα να κάνω με έναν άνθρωπο εμπνευσμένο, με ευρύτατη παιδεία και θαυμαστά συνεργάσιμο. Μια γυναίκα πανέμορφη, λεπτεπίλεπτη, σαν από εύθραυστη πορσελάνη, πάντα ντυμένη με λεπτό γούστο, τρυφερή και που ήξερε πολύ καλά τη δουλειά της. Ολόκληρη η Ντόρα ήταν μια απαλή μελωδία. Αλησμόνητη μελωδία» θυμάται ο γνωστός σκηνοθέτης.

Για τη «μεγάλη, υπέροχη, ξεχωριστή και εστέτ κυρία της τέχνης, που 'έφυγε' διακριτικά και ήσυχα αφήνοντας πίσω της το άρωμα του υπερβατικού ταλέντου της, της ποιότητας και της υψηλής αισθητικής της» μιλά και η Τατιάνα Λύγαρη, με την οποία συνεργάστηκε για είκοσι χρόνια στις παραστάσεις του «Τρένου στο Ρουφ».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL