Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Μπρους Σπρίνγκστιν: / Μπρους Σπρίνγκστιν: Το προπατορικό αμάρτημα της δουλείας παραμένει το μεγάλο άλυτο ζήτημα της αμερικανικής κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρους Σπρίνγκστιν: / Μπρους Σπρίνγκστιν: Το προπατορικό αμάρτημα της δουλείας παραμένει το μεγάλο άλυτο ζήτημα της αμερικανικής κοινωνίας

Κορυφώνεται διεθνώς, αλλά και στις ΗΠΑ, η αγανάκτηση των πολιτών, ανωνύμων και επωνύμων, που με αφορμή την τραγική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζουν να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη ρατσιστική βία και με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης, αλλά και να εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεντεύξεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Από την πρώτη στιγμή πολλοί καλλιτέχνες πήραν δημόσια θέση επί των εξελίξεων, είτε μέσω δηλώσεων είτε μέσω του έργου τους.

Μετά τον Σπάικ Λι, που σκηνοθέτησε μια μικρού μήκους ταινία αφιερωμένη στον Φλόιντ, και ο Μπρους Σπρίνγκστιν εκμεταλλεύτηκε την εμφάνισή του ως DJ σε ραδιοφωνική εκπομπή για να καταγγείλει την αντίδραση του Λευκού Οίκου στην αστυνομική βία, αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ο 70χρονος αστέρας της ροκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "φλέγονται και έχουν βυθιστεί στο χάος" μετά τη "χλιαρή και αναίσθητη" αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στους θανάτους από την Covid-19 και στη φυλετική αδικία».

Αφιέρωσε μάλιστα το τραγούδι - διαμαρτυρία "American Skin (41 Shots)" στον Τζορτζ Φλόιντ. Το τραγούδι καυτηριάζει τις ενέργειες τεσσάρων λευκών αστυνομικών, οι οποίοι το 1999 σκότωσαν με 41 σφαίρες τον άοπλο Αφροαμερικανό μετανάστη Αμάντου Ντιάλο. "Αυτό το τραγούδι έχει σχεδόν οκτώ λεπτά διάρκεια. Όσα χρειάστηκαν για να επέλθει ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ένας αστυνομικός της Μινεάπολης τον πατούσε με το γόνατο στον λαιμό" τόνισε.

Ο Σπρίνγκστιν έπαιξε και αποσπάσματα από ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ υπογραμμίζοντας πως "το προπατορικό αμάρτημα της δουλείας παραμένει το μεγάλο άλυτο ζήτημα της αμερικανικής κοινωνίας. Το βάρος του αυξάνεται με κάθε νέα γενιά. Όσο γι’ αυτήν τη βίαιη, χαοτική εβδομάδα στους δρόμους της Αμερικής, δεν διαφαίνεται τέλος στον ορίζοντα" σχολίασε.

Τζορτζ Κλούνεϊ: Ο ρατσισμός είναι η δική μας πανδημία

Την ώρα που η Μινεάπολη και πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις εξακολουθούν να φλέγονται από διαμαρτυρίες πολιτών, η φωνή των δημοφιλών καλλιτεχνών γιγαντώνεται.

Ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, σε άρθρο του, μίλησε ανοιχτά για την «πληγή» του ρατσισμού στις ΗΠΑ.

«Ο θυμός και η δυσαρέσκεια που βλέπουμε ακόμη μία φορά στους δρόμους μας υπενθυμίζουν πόσο λίγο έχουμε μεγαλώσει ως χώρα από το 'προπατορικό αμάρτημα' της σκλαβιάς. Το γεγονός ότι δεν αγοράζουμε και δεν πουλάμε πλέον ανθρώπους δεν είναι παράσημο τιμής» γράφει ο Κλούνεϊ, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζει την ανάγκη της αλλαγής και ολόκληρου του συστήματος που θρέφει το μίσος και τον ρατσισμό:

«Χρειάζεται συστημική αλλαγή στον τρόπο επιβολής του νόμου και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Χρειαζόμαστε υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής και πολιτικούς που να μπορούν να αντικατοπτρίζουν την απονομή δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες ισόνομα. Όχι ηγέτες που να υποδαυλίζουν το μίσος και τη βία. Ο ρατσισμός είναι η δική μας πανδημία. Μας μολύνει όλους, έχουν περάσει 400 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε βρει εμβόλιο».

Το γκράφιτι και η ταινία

Η δολοφονία του Φλόιντ ξεσήκωσε από την αρχή σειρά διαμαρτυριών από καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Μπίλι Άιλις, Τέιλορ Σουίφτ, Μαντόνα, Ντουέιν Τζόνσον, Μπιγιονσέ κ.ά.

Την επομένη του φόνου στη Μινεάπολη εικαστικοί καλλιτέχνες άρχισαν να φιλοτεχνούν στο σημείο της δολοφονίας μια τοιχογραφία, η οποία έχει γίνει τόπος προσκυνήματος. Στο κέντρο της κυριαρχεί το πορτρέτο του Τζορτζ Φλόιντ πλαισιωμένο από φιγούρες διαδηλωτών. Στο φόντο ζωγραφίστηκε ένα ηλιοτρόπιο με τα ονόματα δολοφονημένων από την αστυνομία Αφροαμερικανών.

Οι αντιδράσεις τείνουν να διογκωθούν δημιουργώντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Η εταιρεία Warner Bros, απαλλάσσοντας δικαιωμάτων την ταινία «Just Mercy», παραχωρεί αυτό το δικαστικό δράμα για τα δικαιώματα του πολίτη, που προβλήθηκε πέρυσι, ώστε να προβάλλεται ελεύθερα σε ψηφιακές πλατφόρμες όλον τον Ιούνιο. «Πιστεύουμε στη δύναμη αυτής της αφήγησης» υπογράμμισαν εκπρόσωποι της εταιρείας.

«Η ταινία, βασισμένη στη ζωή του δικηγόρου για τα δικαιώματα του πολίτη Bryan Stevenson, είναι μια πηγή την οποία με ταπεινότητα μπορούμε να προσφέρουμε σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον συστηματικό ρατσισμό που μαστίζει την κοινωνία μας». Η ταινία ήδη διατίθεται δωρεάν στο Amazon.

«Για να συμμετέχουμε ενεργά στην αλλαγή που η χώρα μας τόσο απεγνωσμένα επιζητά, σας ενθαρρύνουμε να μάθετε περισσότερα για το παρελθόν μας και τις απειράριθμες αδικίες που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα» σχολιάζουν.

Την επομένη του φόνου του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη εικαστικοί καλλιτέχνες άρχισαν να φιλοτεχνούν στο σημείο της δολοφονίας μια τοιχογραφία, η οποία έχει γίνει τόπος προσκυνήματος

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL