Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Το δικαίωμα των ανάπηρων καλλιτεχνών στην ανεμπόδιστη εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δικαίωμα των ανάπηρων καλλιτεχνών στην ανεμπόδιστη εργασία

«Covid-19: Ανάπηροι καλλιτέχνες σε διαρκή καραντίνα» είναι το θέμα στο οποίο επικεντρώνει η διαδικτυακή συζήτηση που οργανώνει η ομάδα «Culture through Politics», σήμερα στις 7 μ.μ., επιχειρώντας να αναδείξει το αναφαίρετο δικαίωμά τους να δημιουργούν, να εργάζονται και να εκπαιδεύονται στις τέχνες του πολιτισμού ανεμπόδιστα.

Στον απόηχο της πανδημίας, οι ανάπηροι καλλιτέχνες αξιώνουν το δικαίωμα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, διότι: «Ο πραγματικός καλλιτέχνης, ανάπηρος ή μη, δεν είναι εκείνος/η που κατακρεουργείται από το ‘κτήνος’, αλλά αυτός/ή που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει».

Διερευνώντας τη συνθήκη «τέχνη και αναπηρία» η συζήτηση θα επιδιώξει να χαρτογραφήσει πώς διεκδικήθηκε το αυτονόητο μέσα στα χρόνια, πώς οι καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες αναπτύσσουν πολιτιστικούς κανόνες και αξίες, έξω όμως από την κυρίαρχη ομάδα, πώς το στίγμα και οι προκαταλήψεις "καθιερώνουν" μια διαχρονική καραντίνα, ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την αναπηρική ταυτότητα, αλλά και τις «αόρατες βλάβες» και πώς αυτές δεν αναγνωρίζονται ως μορφή καταπίεσης.

Μιλούν οι Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης - ανάπηρος ακτιβιστής, Απολλωνία Τσαντά, ανάπηρη σεναριογράφος, Βασίλης Οικονόμου, ανάπηρος ηθοποιός - σκηνοθέτης, Γιώργος Χρηστάκης, χορογράφος - χορευτής σε αμαξίδιο, Ελευθερία Μαντζουράνη, ηθοποιός, Ευανθία Πλαχούρα, ηθοποιός - θέατρο Κωφών Ελλάδος, και συντονίζει η ηθοποιός Άννα Ελεφάντη.

Στη συζήτηση συμμετέχει και το Θέατρο Κωφών Ελλάδος, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ο Λαζόπουλος διαβάζει το παραμύθι της «Κοραλίας»

Το παραμύθι της Lara Hawthorne «Κοραλία: το ψάρι που έγινε 100 ετών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, διάβασε ο Λάκης Λαζόπουλος, μέσω Skype, στα παιδιά του Κέντρου διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμεΑ στον Χολαργό.

Τα παιδιά του Κέντρου χάρηκαν ιδιαίτερα με την ανάγνωση του παραμυθιού από τον δημοφιλή ηθοποιό, που υποσχέθηκε ότι θα επαναλάβει τη συνάντησή του με τα παιδιά, διαβάζοντάς τους ένα ακόμη παραμύθι. Το Κέντρο άρχισε την επαναλειτουργία του στις 25 Μαΐου, μετά από δυόμισι μήνες διακοπής, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών και ΑμεΑ αγωνίζεται καθημερινά εδώ και 97 χρόνια για να έχει κάθε παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη τη δυνατότητα να ζει αξιοπρεπώς, με δωρεάν περίθαλψη, στέγαση και σίτιση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL