Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Πορεία μετά μουσικής / Πορεία μετά μουσικής: Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορεία μετά μουσικής / Πορεία μετά μουσικής: Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι

Με το σύνθημα «Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι» και το «Δεν χωράμε πια στο σύστημα αυτό, θεό έχει το κέρδος, την τέχνη μας εχθρό» καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στα Προπύλαια και, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στα δίκαια αιτήματά τους, πορεύτηκαν διαμαρτυρόμενοι μετά μουσικής στο υπουργείο Πολιτισμού.

Μια συγκέντρωση και πορεία μεγάλης συμμετοχής, που διακρίθηκε για τον παλμό, το πάθος και την αγωνιστικότητά της, τρίτη κατά σειρά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού.

Το συλλαλητήριο στα Προπύλαια και η πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Πολιτισμού, που ακολούθησε, κατέδειξαν, όπως επισημαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, πως «ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον χώρο παραμένει αφανές και αθέατο για το ΥΠΠΟ, απών από τα μέτρα στήριξης. Ακόμα και το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων ‘Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός’, καθώς και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/230566/5900), αποδείχτηκαν όχι απλώς ανεπαρκή, αλλά και καινούργια ‘εργαλεία’ για την αποδυνάμωση ή και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και για την υποχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων».

Η ΠΟΘΑ επισημαίνει ακόμη πως «η πολιτική των απευθείας αναθέσεων πρέπει να σταματήσει και να καθιερωθούν, χωρίς αποκλεισμούς και με διαφανή κριτήρια, οι ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τον δοκιμαζόμενο χώρο του θεάματος - ακροάματος, που κατεξοχήν απαιτεί έγκαιρο προγραμματισμό».

Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μιας «εξαιρετικά επείγουσας και σημαντικής συνάντησης με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα αυτά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα».

Στην κινητοποίηση, εκτός από την ΠΟΘΑ, μετείχαν μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού ΣΕΧΩΧΟ, το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το ΣΕΗ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα ΣΕΘΕΑ.

Αύριο στην πλατεία Συντάγματος

Αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα καλλιτεχνικά σωματεία θα μετάσχουν στη διαμαρτυρία που οργανώνεται στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, με αίτημα την απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, όπου έχει δηλώσει συμμετοχή η συλλογικότητα SupportEarth. «Έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι ο κόσμος του πολιτισμού οφείλει να είναι παρών σε όλα τα σημαντικά αιτήματα της εποχής μας, στηρίζουμε την κινητοποίηση» προσθέτει η ΠΟΘΑ.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης διαμαρτύρονταν για την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού απέναντί τους, εκείνο, κατά τη συνήθη πρακτική του, ανακοινώνει επιχορηγήσεις για τον χορό και τις μουσικές δράσεις, ύψους 1.318.990 ευρώ.

Πρόκειται για την τακτική επιχορήγηση 41 ομάδων χορού από την Αττική και την Περιφέρεια με το ποσό των 985.000 ευρώ και μέσω του άξονα Δράσεις Χορού άλλων 8 ομάδων με 91.000 ευρώ. Με 242.990 ευρώ επιχορηγούνται 25 φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μουσικής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL