Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Οι Λύκοι επανήλθαν....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Λύκοι επανήλθαν....

Το project Λύκοι (ονομάστηκε έτι από τον τίτλο του δίσκου με τον οποίο μας συστήθηκε το ’05, «Οι Ανάσες Των Λύκων») ήταν εξαρχής διαφορετικό όχι μόνον από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη σημερινή ελληνική μουσική αλλά και από ό,τι είχε κάνει ως τότε καθένας από το δίδυμο που το αποτελεί, ο Γιάννης Αγγελάκας – τόσο κατά την περίοδο την οποία ήταν η ηγετική φυσιογνωμία των Τρύπες όσο και στην προσωπική διαδρομή του στη συνέχεια – και ο βιολοντσελίστας και συνθέτης Νίκος Βελιώτης που κινείται στην περιοχή της πρωτοποριακής, συχνά ακόμα και πειραματικής, και αυτοσχεδιαστικής σύγχρονης μουσικής, από το ‘08 με τους Mohammad και με αναρίθμητες ανάλογες συνεργασίες πριν και μετά. Τόσο με τον πρώτο όσο και με τον δεύτερο δίσκο τους «Πότε Θα Φτάσουμε Εδώ» που ακολούθησε το ’07 (ατύπως υπήρξε και ένας τρίτος, το «Οσο Και Αν Δέρνει Ο Ανεμος» του ’12 ο οποίος όμως ήταν από κοινού με δύο εξαίρετους Κρητικούς μουσικούς, τον ερμηνευτή Γιάγκο Χαιρέτη και τον επίσης ερμηνευτή και δεξιοτέχνη του λαούτου Γιώργο Ξυλούρη) και ακόμα περισσότερο ίσως στις ζωντανές εμφανίσεις τους καλλιέργησαν κάτι σχεδόν μοναδικό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μετα-τραγουδοποιία. Αυτή συνίσταται στο να δίνεται έμφαση όχι μόνο στην ιδιωματική στιχουργία αλλά και στην άκρως προσωπική όχι απλά ερμηνεία αλλά ακόμα και την ίδια την εκφορά του λόγου του Γ. Αγγελάκα επενδυμένη με τους λιτούς μεν αλλά καθόλου...φτωχούς ήχους – είτε φυσικούς είτε ηλεκτρονικά επεξεργασμένους –  του βιολοντσέλου του Ν. Βελιώτη οι οποίοι συχνά στις συναυλίες εμπλουτίζονται με αυτούς περισσοτέρων εγχόρδων (βιολοντσέλων αλλά και κοντραμπάσου, μερικές φορές και βιολιών).

Αν και είχαν ομολογουμένως πολύ καιρό να παρουσιάσουν νέα εργασία πριν λίγους μήνες και δέκα πέντε χρόνια από την πρώτη εμφάνιση τος οι Λύκοι επανήλθαν με τον δίσκο «Λύκοι Στη Χώρα Των Θαυμάτων». Ο καθόλου αινιγματικός αν το σκεφτεί κανείς τίτλος σημαίνει πολύ απλά ότι πρόκειται για ένα album με διασκευές τραγουδιών άλλων και, από την στιγμή που οι Λύκοι αποφάσισαν να κάνουν ένα τέτοιο, ήταν εκ των προτέρων σίγουρο ότι δεν θα έμοιαζε με οποιοδήποτε ανάλογο! Η απόδειξη έρχεται με το εναρκτήριο κομμάτι, το «Miles High» του γνωστότερο ελληνικού black metal συγκροτήματος, των Rotting Christ, που καθώς είναι το μοναδικό με αγγλικό στίχο (ο Αγγελάκας δεν τραγούδησε ποτέ σε άλλη γλώσσα εκτός από την ελληνική) εύλογα παρουσιάζεται σε μιαν οργανική διασκευή του Βελιώτη με πολλά περισσότερα μάλιστα από οποιαδήποτε προηγούμενη φορά ηλεκτρονικά ηχοχρώματα. Το τελευταίο στοιχείο χαρακτηρίζει την πλειονότητα το δίσκου και έχει αναδειχθεί υποδειγματικά από την άριστη μίξη του Coti K., πολύ έμπειρου ηχολήπτη/παραγωγού αλλά και μουσικού και μέχρι κάποια στιγμή τρίτου μέλος των Mohammad μαζί με τον Βελιώτη και τον ILIOS.

Αυτά που προξενεί έκπληξη στα είκοσι τραγούδια τα οποία ακολουθούν είναι ότι τα περισσότερα ανήκουν στους χώρους του λαϊκού, του ρεμπέτικου, ακόμα και του δημοτικού σε μια – δυο περιπτώσεις. [Τραγούδια ανώνυμων αλλά και επώνυμων δημιουργών όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης και Ακης Πάνου αλλά και του Αργύρη Μπακιρτζή των Χειμερινών Κολυμβητών από τους νεότερους εκπροσώπους της αυθεντικής λαϊκής μουσικής μας. Δεν απουσιάζουν και οι κορυφαίοι συνθέτες μας, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις και Ξαρχάκος αν και με απροσδόκητες, αν όχι...ανορθόδοξες, επιλογές τραγουδιών τους – ειδικά του «Η Προσευχή Του Ακροβάτη» του Μ. Χατζοδάκι – ενώ απολύτως αναμενόμενη για όποιον/α γνωρίζει τον Γ. Αγγελάκα είναι η παρουσία του σαρκαστικού «Σ’ Ευχαριστώ Ω Εταιρεία» του Διονύση Σαββόπουλου. Προσωπικά θεωρώ κορυφώσεις αυτού του μέρους του δίσκου την εκτέλεση του «Ανθρωποι Μονάχοι» των Γιάννη Σπανού – Γιάννη Καλαμίτση που του προσδίδει μια διάσταση πολύ διαφορετική από την αξεπέραστη ερμηνεία της Βίκης Μοσχολιού και ενός από τα πιο βαθιά μελαγχολικών τραγουδιών του Αττίκ, του «Διαβάτης Της Ζωής». Ανατροπή τέλος σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είναι η διασκευή του ανατολίτικου «Μπιρ Αλλάχ» με τον Βελιώτη να παίζει μπαγλαμά, τον Αγγελλάκα κιθάρα και να ερμηνεύει κάποιος που αποκαλείται Ναύτης (!) ενώ ο δεύτερος περιορίζεται στο να τον συνοδεύει. ]

Τα υπόλοιπα ανήκουν στο ευρύτερο ελληνικό ροκ, [τραγούδια δηλαδή των γκρουπ Χωρίς Περιδέραιο και Lost Bodies και των – «ανταγωνιστή» κάποτε, ως ηγέτη των Ξύλινα Σπαθιά, του Αγγελάκα στην ροκ σκηνή της Θεσσαλονίκης αλλά στην πραγματικότητα φίλου του και με τον οποίο μάλιστα κυκλοφόρησαν πέρυσι ντουέτο το τραγούδι «Η Νέα Βαρβαρότητα» - Παύλου Παυλίδη, του αείμνηστου Θάνου Ανεστόπουλου ενώ δεν θα μπορούσε βέβαια να μην υπάρχει ένα του Παύλου Σιδηρόπουλου («Οι Σιωπηλοί Κλόουν»).] Οχι συμπτωματικά πάντως αυτό που ξεχωρίζει όχι μόνον από αυτό το τμήμα αλλά ίσως και συνολικά από τον δίσκο είναι το πλέον κοντινό στην ψυχοσύνθεση αλλά και στις θέσεις του Γ. Αγγελάκα. Το «Μπασταρδοκρατία» των Γενιά Του Χάους [πιθανότατα είναι το πλέον κλασικό/εμβληματικό τραγούδι του ελληνικού punk της δεκαετίας του ’80 και το προσεγγίζει με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο, κυριολεκτικά ψιθυρίζοντας παρά τραγουδώντας μέχρι που λίγο πριν το φινάλε αποχωρεί και αφήνει να ακουστεί – με ελάχιστες ηχητικές παρεμβάσεις – αυτούσιο το ρεφρέν της αυθεντικής εκτέλεσης. ]

Με την ολοκλήρωση της ακρόασης του «Λύκοι Στη Χώρα Των Θαυμάτων» έχεις ήδη καταλάβει ότι με τον δίσκο αυτό ο  εξηντάχρονος πλέον Γιάννης Αγγελάκας και ο κατά δέκα περίπου χρόνια νεότερος του Νίκος Βελιώτης δεν ήθελαν να παρουσιάσουν μια εργασία με τραγούδια που αγαπούν και τους έχουν επηρεάσει, ούτε καν να αποτίσουν φόρο τιμής στους δημιουργούς τους. Πάνω από όλα προσπάθησαν να προτείνουν και να επανασυστήσουν στο κοινό είκοσι ένα τραγούδια πολλών ιδιωμάτων που θεωρούν πολύ καλά. Είναι δίκαιο αλλά και λογικό λοιπόν το εγχείρημα τους να κριθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο και μα βάση αποκλειστικά  την συγκεκριμένη παράμετρο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL