Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ξανά στο ΚΑΣ το ύψος του ξενοδοχείου κάτω από την Ακρόπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά στο ΚΑΣ το ύψος του ξενοδοχείου κάτω από την Ακρόπολη

Nέα δεδομένα προκύπτουν για το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5 στου Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη, καθώς η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη αναπέμπει την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για νέα εξέταση, μετά και τις δύο αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (705/2020 και 706/2020). Με βάση τις δύο αποφάσεις που ορίζουν ως μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης τα 21 μέτρα συν το ύψος των απολήξεών τους, η γνωμοδότηση της 22ης Απριλίου, που αναγνώριζε ως μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του ξενοδοχείου της Φαλήρου 5 τα 24 μέτρα συν τις απολήξεις, καθίσταται πλέον ανεπίκαιρη, όπως εξ αρχής έχει επισημάνει η «Αυγή».

Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, εξακολουθούν να τίθενται τα ερωτήματα σχετικά με τη σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση στο ΚΑΣ ενώ εκκρεμούσε η έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής ζητώντας την προσαρμογή του ύψους των κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης έτσι ώστε να μη βλάπτεται το πολιτιστικό περιβάλλον. Παράλληλα, το θέμα είχε τεθεί και στο ελληνικό Κοινοβούλιο με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επισήμαναν τις ευθύνες των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη και υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για σύγκρουση συμφερόντων με βάση τις διατάξεις για το επιτελικό κράτος.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι εκκρεμεί ακόμα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίσει το πολεοδομικό καθεστώς και τους περιορισμούς δόμησης (ύψη κτηρίων κ.ά.) στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL