Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός"... Πόσοι απέξω;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός"... Πόσοι απέξω;

Μετά από δύο μήνες, και ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί ένα δυναμικό κίνημα εργαζομένων και καλλιτεχνών λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης να σκύψει πάνω στα προβλήματα που δημιούργησε στον χώρο η υγειονομική κρίση, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες το πιλοτικό πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με δράσεις και εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων, για τη στήριξη καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτισμό.

Ο νέος θεσμός, κατά τα πρότυπα του ήδη δοκιμασμένου της «Πανσελήνου του Αυγούστου», που εγκαινιάζεται στις 18 Ιουλίου με το κοντσέρτο της μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά, σε οργάνωση της Λυρικής Σκηνής, και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, δίνει τη σκυτάλη της επιλογής στους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου, οι οποίοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν μόνο το 9% του δυναμικού τους και να αναζητήσουν το 91% από την ελεύθερη αγορά. Χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται όροι και προϋποθέσεις επιλογής, αλλά αυτή να αφήνεται ανοιχτά στη διάθεση των καλλιτεχνικών διευθυντών τους και χωρίς να ανακοινώνεται σε ποιους απευθύνθηκαν.

Αδιευκρίνιστα ερωτήματα

Στη στήριξη καλλιτεχνών και εργαζομένων στοχεύει ο νέος θεσμός που παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου χθες η υπουργός Πολιτισμού πλαισιωμένη από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του MOMus, όπως και τους «βουβούς» γενικούς γραμματείς Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη. Παρούσα και η σύμβουλος της υπουργού Άννα Παναγιωταρέα. Ωστόσο, θα μπορούν άραγε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, η πλειονότητα δηλαδή των θιάσων και ομάδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού; Αντιθέτως, εντάσσεται ήδη ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, έστω και με αυτοχρηματοδότηση. Αλήθεια, ποια στάνταρ, καλλιτεχνικά και τεχνικά, έχουν τεθεί και ποιοι κλήθηκαν να δώσουν προτάσεις και δεν απάντησαν; Πολλά ερωτήματα μένουν αδιευκρίνιστα.

Για τον νέο θεσμό θα διατεθούν τα ανακοινωμένα ήδη 2 εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ, ποσό τόσο μικρό για τόσο μεγάλη πληγή που αφήνουν ανοιχτή τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του καλλιτεχνικού χώρου.

Δωρεάν είπε η υπουργός ότι θα είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις για το κοινό. Με τη μόνη διαφορά ότι οι θεατές θα πληρώνουν το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.

Θα παρουσιαστούν συνολικά 55 παραγωγέ, σε 251 παρουσιάσεις με 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και σε 38 Περιφερειακές Ενότητες, που αναλογούν σε 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και σε περίπου 500 εντόπιους συνεργάτες. Θυμίζουμε ότι η Πανσέληνος του Αυγούστου το 2018, που είχε ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είχε 95 εκδηλώσεις σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, που εκτυλίχθηκαν σε ένα τετραήμερο.

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια, είπε η υπουργός, από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα συμμετεχόντων, ενώ για την επιλογή των εκδηλώσεων μετά το τέλος Νοεμβρίου συγκροτήθηκε επταμελής επιτροπή. Στο μεταξύ, δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για την ένταξη των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο επίδομα των 800 ευρώ που εξήγγειλαν στις 7 Μαΐου η υπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά τα άλλα, στηρίζεται ο πολιτισμός…

Τέλος, η υπουργός εξήγγειλε τη συγκρότηση επταμελούς επιτροπής στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου προκειμένου μετά το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα κλείσει η πλατφόρμα, να έχουν την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021.

Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις στο Εθνικό

Το καλό νέο ακούστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς ανακοίνωσε ότι βούληση είναι να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων του Εθνικού που λήγουν αυτές τις ημέρες.

Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει την «Αθηναίων Πολιτεία», μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας, και τις παραστάσεις «Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος - 19ος αιώνας)» και «Το αμάρτημα της μητρός μου» στα αγγλικά.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, εκτός από το ρεσιτάλ της Ανίτα Ρατσβελισβίλι με την Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, που θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming, θα παρουσιάσει επίσης ρεσιτάλ του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά (9 Αυγούστου, αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας), σειρά συναυλιών με έργα του Μίκη Θεοδωράκη με τους Ζαχαρία Καρούνη, Θοδωρή Βουτσικάκη, Μπέττυ Χαρλαύτη, Ρίτα Αντωνοπούλου αλλά και επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του συνθέτη με όλους τους ερμηνευτές στο Θησείο στις 29 Ιουλίου, περιοδεύον αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελαρίδη με τις οπερέτες «Θέλω να δω τον Πάπα!» και «Χαλιμά», την πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία, τους «Απάχηδες των Αθηνών» των αδελφών Γαζιάδη με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη, στην αποκατάσταση της κόπιας το 2019 από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (12 Σεπτεμβρίου, Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, 15 Σεπτεμβρίου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), γκαλά μονωδών της ΕΛΣ, συναυλίες με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs της Μαρίνας Σάττι, το συγκρότημα Encardia και το μουσικό σύνολο αρχαίας ελληνικής μουσικής Χρυσέα Φόρμιγξ του συνθέτη και μελετητή Νίκου Ξανθούλη. Επίσης, θα παρουσιαστούν συναυλία της Χορωδίας της ΕΛΣ, σειρά από χορευτικά σόλι με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ αλλά και του Γιώργου Κοτσιφάκη, ενώ η Ρένη Πιττακή θα ερμηνεύσει το «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού» του Γιώργου Βέλτσου.

Το Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιάσει το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ στην Αρχαία Μεσσήνη (Εκκλησιαστήριο), στην καστροπολιτεία του Μυστρά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τη «Μήδεια» του Georg Benda με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου στο Θέατρο των Δελφών και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Trio El Greco σε Παλαμήδι, Κάστρο Πλαταμώνα και Μονή Δαφνίου, αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη με τους Γιώργο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Δήμητρα Σελεμίδου στο Ωδείο του Δίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και στο Κάστρο του Πλαταμώνα, συναυλία των Στέφανου Κορκολή και Σοφίας Μανουσάκη με μελοποιημένα έργα Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας, συναυλία του Μανώλη Μητσιά με τη σύμπραξη της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας και το Κάστρο Κυλλήνης και το «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» του Περικλή Κούκου στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας και τη Μονή Δαφνίου, και παραστάσεις νέων καλλιτεχνών σε Μονή Δαφνίου και Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

ΚΟΑ, ΚΘΒΕ και ΜοMus

Η ΚΟΑ θα παρουσιάσει 12 συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ αυτών και την 4η συμφωνία του Μάλερ σε διασκευή για μικρότερη ορχήστρα.

Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις δράσεις και παραστάσεις «Κωνσταντίνος Καβάφης», «Η Φυλλάδα του Μ. Αλέξανδρου», «Έρως - Ήρως», «Μήδεια» και «Στα Όρια των Ποιητών».

Το ΜοMus συμμετέχει με τέσσερις δράσεις και το πρόγραμμα «Το παρελθόν δεν είναι μια ξένη χώρα» με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προετοιμάζει εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL