Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Κακοπαιγμένη παράσταση Μητσοτάκη στο Εθνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοπαιγμένη παράσταση Μητσοτάκη στο Εθνικό

Την ώρα που καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού διαδήλωναν τα αιτήματά τους έξω από τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας μια επικοινωνιακή πιρουέτα, επισκέφθηκε το Εθνικό Θέατρο και την πρόβα των «Περσών» θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την τέχνη και τους ανθρώπους της, που εδώ και καιρό παραμένουν καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί.

Δεν παρέλειψε, φυσικά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του επικοινωνιακού του επιτελείου, να κάνει νωρίτερα μια στάση στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου για να ανάψει ένα κερί, κίνηση που φυσικά αποτυπώθηκε φωτογραφικά και σχολιάστηκε δεόντως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Εθνικό ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, συνομίλησε με ηθοποιούς της παράστασης, ορισμένοι από τους οποίους βρήκαν την ευκαιρία να του εκφράσουν τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τον προβληματισμό τους για ένα αχαρτογράφητο παρόν και ένα δυσοίωνο άμεσο μέλλον, με κλειστά θέατρα, ακυρωμένες παραγωγές και μια τεράστια αλυσίδα από επαγγελματικές τάξεις που απασχολούνται με το θέαμα και ακρόαμα να είναι άγνωστο πώς θα πορευτούν και πώς θα επιβιώσουν.

Μοίρασε υποσχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε υποσχέσεις πως ο πολιτισμός δεν θα αντιμετωπιστεί ως προϊόν της αγοράς και οι άνθρωποι της τέχνης δεν θα μείνουν ξεκρέμαστοι τον χειμώνα που έρχεται.

Οι επισημάνσεις των ηθοποιών περιστράφηκαν τόσο γύρω από την πορεία της επανέναρξης της πολιτιστικής ζωής της χώρας όσο και γύρω από μακροχρόνια και άλυτα προβλήματα του κλάδου που εξαιτίας της πανδημίας αναδείχθηκαν σε κυρίαρχα και πιεστικά και χρίζουν λύσεων. Δεν παρέλειψαν επίσης να αναφερθούν στην πολυπλοκότητα των εργασιακών τους σχέσεων και την έντονη εποχικότητα του επαγγέλματος του ηθοποιού που αναγκάζεται να βρει δουλειά σχεδόν κάθε τρίμηνο.

Την ανάγκη για ένα οριζόντιο επίδομα προς όλους όσοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά τους επόμενους μήνες έθεσε, μεταξύ άλλων, στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, ενώ ο Νίκος Καραθάνος έκανε λόγο για το δυσοίωνο φθινόπωρο που περιμένει όλους όσοι από τους περισσότερους καλλιτέχνες, δημιουργούς και εργαζόμενους στην ελεύθερη αγορά θα έρθουν αντιμέτωποι με την ερημοποίηση του επαγγέλματος.

Από τις επισημάνσεις δεν έλειψαν επίσης αναφορές για τα αναξιοποίητα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και το καθεστώς απλήρωτων προβών, όπως και την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης.

Η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πρώτη πρόβα των «Περσών» του Εθνικού Θεάτρου, που αιφνιδίασε τους ηθοποιούς, προκάλεσε πολλαπλά αρνητικά σχόλια στην καλλιτεχνική κοινότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακή πολιτική

«Την ώρα που εκατοντάδες καλλιτέχνες διαμαρτύρονταν για την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματά τους μπροστά στο υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Εργασίας και την πλατεία Συντάγματος, ο πρωθυπουργός έσπευσε στο Εθνικό Θέατρο να συμμετέχει στην ιερή για τους ηθοποιούς στιγμή της ανάγνωσης του έργου. Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο, ποτέ πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε τον χώρο του Εθνικού Θεάτρου για μια τόσο χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακή πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Τομέα Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος.

Το κίνημα Support Art Workers, συνεχίζοντας τη συστηματική μέριμνα, μελέτη, έρευνα και σχολιασμό πάνω σε όλα όσα ανακοινώνονται από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλε αναλυτικά στοιχεία και βελτιώσεις για το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ακολουθεί τα πρότυπα ήδη υπαρχόντων μητρώων άλλων κλάδων, ενώ χρειάζεται ειδική μέριμνα και περαιτέρω εξειδίκευση ώστε με τη συμμετοχή όλων να αντανακλά την πραγματικότητα.

Οι Support Art Workers υπογραμμίζουν ακόμη πως το πιο βασικό είναι ότι δεν ορίζεται επακριβώς ο σκοπός του Μητρώου και προχωρούν στην απαρίθμηση αναλυτικών βελτιωτικών προτάσεων που ήδη έχουν αποστείλει στα αρμόδια όργανα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL