Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Η κουλτούρα της αλληλεγγύης είναι το αντίδοτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κουλτούρα της αλληλεγγύης είναι το αντίδοτο

Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της περιόδου που ζούμε αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, οι υπουργοί Πολιτισμού της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, σε μια αξιομνημόνευτη κίνηση, απευθύνουν κοινή διακήρυξη για τη σημασία της τέχνης και της κουλτούρας της αλληλεγγύης ως αντίδοτο αλλά και για την απόφασή τους να καλέσουν τους ανθρώπους του πολιτισμού και τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για τη δημιουργία δημόσιου ψηφιακού χώρου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αξιωματούχοι κυβερνήσεων που προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους και πολιτικές πρακτικές, οι τρεις υπουργοί, η Γερμανίδα Μισέλ Μουντέφερνγκ, ο Ισπανός Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγκες Ουρίμπες και ο Ιταλός Ντάριο Φρανκεσκίνι, διαπιστώνουν ότι «σ’ αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κουλτούρα αλληλεγγύης είναι το καλύτερο αντίδοτο» και υπογραμμίζουν ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση από κοινού και να το πράξουμε σωστά. Και η δύναμη της διεθνούς τέχνης και της εκπαιδευτικής μας πολιτικής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά βοηθώντας μας να συναντηθούμε σ’ αυτή την εποχή ανάγκης».

Οι ίδιοι άλλωστε φρόντισαν, από την ώρα που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, να λάβουν γενναία πακέτα μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο πολιτισμό, ενώ με την κοινή διακήρυξή τους αναδεικνύουν κυρίως το κοινωνικό και αλληλέγγυο πρόσημο και κυρίως τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό.

«Στις χώρες μας έχουμε λάβει άμεσα μέτρα για να οργανώσουμε οικονομική βοήθεια και για όσους εργάζονται στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά ιδρύματα, των οποίων η επιβίωση κινδυνεύει. Αυτή είναι η βάση για την εξασφάλιση της κοινής απόλαυσης της τέχνης και του πολιτισμού μετά την κρίση. Ακόμα κι αν σήμερα προβλέπουμε ότι αυτή η κρίση θα αφήσει βαθιές ουλές, είμαστε πεπεισμένοι ότι στο μέλλον οι κουρτίνες θα ανεβαίνουν για άλλη μια φορά σε όπερες και θέατρα, ότι οι άνθρωποι θα ξανασυναντηθούν στους κινηματογράφους και ότι οι νέοι θα μπορέσουν να πάνε σε φεστιβάλ, να χορεύουν και να αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον» υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων και διαπιστώνουν ότι «παρακολουθούμε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό και τον αντίκτυπο των ψηφιακών τεχνολογιών στην παγκόσμια κοινωνία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με καινοτόμους τρόπους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL