Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Αυλαία για έναν σπουδαίο Καταλανό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυλαία για έναν σπουδαίο Καταλανό

Για έναν αλησμόνητο φίλο κι έναν αδιαμφισβήτητο δάσκαλο, που το πάθος του για το θέατρο ήταν πάντα συνδεδεμένο με το πάθος του για τη ζωή, μιλούσαν στα συλλυπητήρια μηνύματά τους όλοι όσοι γνώρισαν, συνεργάστηκαν, αγάπησαν κι εκτίμησαν τον Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, τον Καταλανό θεατρικό συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια χτυπημένος από τον Covid-19.

Μεγάλη απώλεια για την καταλανική δραματουργία ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, που πέθανε στη Λιέιδα. Θεωρείται ο γεννήτορας του σύγχρονου καταλανικού θεάτρου, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο, αλλά και πολλούς νέους ομότεχνους.

Εκτός από το ταλέντο του, όλοι έχουν να μνημονεύσουν τη γενναιοδωρία και το αστείρευτο χιούμορ ενός ανθρώπου που έγραψε τουλάχιστον σαράντα θεατρικά έργα, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν και βραβεύτηκαν. Επιπλέον υπήρξε ένας από τους γνωστότερους και πιο πετυχημένους τηλεοπτικούς σεναριογράφους.

Βέρος Καταλανός συγγραφέας, που ασχολήθηκε πολύ με θέματα που αντανακλούν τον προβληματισμό της πατρίδας του, αλλά και τον δυτικό άνθρωπο που πλέει σε έναν χαώδη κόσμο.

Έγινε γνωστός με το θεατρικό έργο «Μια παλιά γνωστή μυρωδιά», ενώ στην Ελλάδα το «Δυο γυναίκες χορεύουν» γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ανέβηκε δύο φορές από δυο διαφορετικούς θιάσους, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Στο πρώτο ανέβασμα πρωταγωνιστούσαν οι Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα και στο δεύτερο οι Άννα Βαγενά και Γιασεμί Κηλαηδόνη στο Θέατρο Μεταξουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL