Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Grup Yorum: / «Η Χελίν Μπολέκ έπεσε σαν μάρτυρας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Grup Yorum: / «Η Χελίν Μπολέκ έπεσε σαν μάρτυρας»

Παγκόσμια συγκίνηση, αγανάκτηση και θρήνο έχει ξεσηκώσει ο θάνατος της 28χρονης Τουρκάλας τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ από απεργία πείνας.

Μέλος της αριστερής μουσικής κολλεκτίβας Grup Yorum, η Χελίν πέθανε την περασμένη Παρασκευή έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του συγκροτήματος, διαμαρτυρόμενη για την άγρια καταστολή από τις αρχές, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών και ομοτέχνων της.

«Η Χελίν Μπολέκ έπεσε σαν μάρτυρας» ανέφερε το Grup Yorum σε ανακοίνωσή του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Την απεργία πείνας συνεχίζουν ο σύντροφός της Ιμπραχίμ Γκοκτσέκ και άλλα δυο μέλη της κολλεκτίβας, που ιδρύθηκε το 1985 και είναι γνωστή για τα έργα της, όπου συνδυάζονται παραδοσιακή μουσική και επαναστατικά τραγούδια. Τα μέλη του Grup Yorum συλλαμβάνονται συχνά, ενώ έχουν απαγορευθεί οι συναυλίες του.

Η Μπολέκ ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση επτά μελών του συγκροτήματος που έχουν συλληφθεί, την απόσυρση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον άλλων μουσικών, αλλά και να επιτραπεί στο συγκρότημα να κάνει ξανά συναυλίες. Η ίδια είχε συλληφθεί και πάλι το 2016 και αφέθηκε ελεύθερη δύο χρόνια αργότερα.

Η Άγκυρα δε δίστασε να χαρακτηρίσει την κολλεκτίβα «τρομοκρατική».

Έχοντας έως σήμερα κυκλοφορήσει περισσότερους από είκοσι πέντε δίσκους, η κολλεκτίβα Grup Yorum χαρακτηρίζεται για τις ευρύτερες αριστερές πολιτικές ιδέες της, χωρίς να ταυτίζεται με κανένα κόμμα και έχοντας ταυτόχρονα ενσωματώσει και το αίτημα του κουρδικού λαού για αυτονομία.

Οι Grup Yorum παραμένουν δημοφιλέστατοι, με 25.000 θεατές να παρακολουθούν την επετειακή συναυλία για τα είκοσι πέντε χρόνια τους το 2010 στην Κωνσταντινούπολη.

Στη μνήμη της Χελίν, οι Grup Yorum κυκλοφόρησαν το «Yunan Sanatçı» σε στίχους του Έλληνα Θαλερού Κ.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία να επιτίθεται με δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον όσων συνόδευαν την τελετή.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας για τη Χελίν Μπολέκ

"Κανένας δεν μπορεί να φιμώσει ανθρώπους σαν την Μπολέκ, όταν είναι αποφασισμένοι να τραγουδάνε με τη φωνή της ψυχής τους για ελευθερία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook για τον θάνατο της 28χρονης τραγουδίστριας. Έγραψε συγκεκριμένα:

"Θρηνούμε τη Χελίν Μπολέκ, που έφυγε χθες από τη ζωή, στα 28 της χρόνια, έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα μέλη του συγκροτήματός της Grup Yorum που βρίσκονται στη φυλακή. Σήμερα που όλη η υφήλιος δοκιμάζεται σκληρά -μαζί και ο τουρκικός λαός- οι αξίες αυτές είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Η Χελίν Μπολέκ είναι η κοπέλα με τα λευκά στο βίντεο, κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος σε ανοιχτό γήπεδο, όπου τραγουδά στα τουρκικά το ‘Bella Ciao’. Σήμερα οι στίχοι του τραγουδιού τής ανήκουν".

Σε κοινή ανακοίνωση των Τμημάτων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκφράζονται συλλυπητήρια προς την οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους της Χελίν, προστίθεται:

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ibrahim Gockec, που προσφέροντας τη δική του ζωή συνεχίζει τον αγώνα της. Δεσμευόμαστε να μην σταματήσουμε ποτέ να προασπιζόμαστε την ελεύθερη ζωή, την ελεύθερη έκφραση, τη δημοκρατία, την ισονομία, τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων, πάντοτε και παντού. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε την πραγματική ζωή κι όχι τη μίζερη επιβίωση. Έτσι ακριβώς όπως το τραγουδούσε η Helin. Δεσμευόμαστε”.

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της Χελίν Μπολέκ εκφράζει και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας «καταδικάζοντας την καταστολή και τις διώξεις χιλιάδων νέων εργαζόμενων, φοιτητών, νέων καλλιτεχνών από την τουρκική κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL