Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Διεθνής κραυγή αγωνίας για τη στήριξη των δημιουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής κραυγή αγωνίας για τη στήριξη των δημιουργών

Έκκληση για τη στήριξη, σε όλο τον πλανήτη, των δημιουργών, που αντιμετωπίζουν «πρωτοφανή απειλή» από την πανδημία του κορωνοϊού, απευθύνει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Συνθετών και Δημιουργών CISAC, καλώντας με ανοιχτή επιστολή της τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να αναλάβουν άμεσα παγκόσμια δράση για να βοηθήσουν τους δημιουργούς να επιβιώσουν.

«Οι δημιουργοί χρειάζονται επειγόντως μέτρα διάσωσης τώρα και μόνο ο μοχλός της κυβερνητικής πολιτικής θα έχει τον απαιτούμενο αντίκτυπο» επισημαίνει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία στην επιστολή της, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, ο πρωτοπόρος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Ζαν Μισέλ Ζαρ, και οι τέσσερις αντιπρόεδροί της, η Μπενινέζα τραγουδίστρια Angélique Kidjo, ο Αργεντινός σκηνοθέτης Marcelo Piñeyro, ο Ισπανός εικαστικός Miquel Barceló και ο Κινέζος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Jia Zhang-ke.

Χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή απειλή» για τους δημιουργούς την κρίση του κορωνοϊού, η επιστολή εξηγεί ότι σε όλον τον κόσμο αρχίζουν να καταρρέουν οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, γεγονός που επηρεάζει τις συναυλίες, τα φεστιβάλ, τις εκθέσεις και όλες τις κύριες πλατφόρμες όπου διακινούνται πνευματικά έργα. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, των οποίων η επιβίωση απειλείται τώρα σε πρωτοφανές επίπεδο».

«Οι δημιουργοί της μουσικής, των οπτικοακουστικών έργων, των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου και της λογοτεχνίας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών πολιτισμών και των οικονομιών. Ακόμα και τώρα τα πνευματικά τους έργα είναι εκείνα που βοηθούν παντού και συνδέουν εκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να υπομείνουν μια καραντίνα. Όμως οι δημιουργοί βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευάλωτη θέση. Η μεγάλη πλειονότητα εξ αυτών είναι αυτοαπασχολούμενοι και εξαρτώνται από τα δικαιώματα που τους καταβάλλουν οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης. Σήμερα, και τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, οι δημιουργοί είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται πιο βαριά από την κρίση» αναφέρει η CISAC.

«Πολλές κυβερνήσεις, όπως η Γαλλία, ενήργησαν, για παράδειγμα, με χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τους δημιουργικούς κλάδους. Άλλες, όπως η Αργεντινή, η Χιλή και το Περού έχουν ήδη θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των δημιουργών (π.χ. μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, παροχών κοινωνικής ασφάλισης και πληρωμών έκτακτης ανάγκης)» επισημαίνει η συνομοσπονδία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι δημιουργοί είναι από τη φύση τους επαγγελματίες με ισχυρό εσωτερικό κίνητρο και αυτενέργεια, αποτελώντας μια δύναμη τεράστιας θετικής ενέργειας, η οποία θα βοηθήσει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη στο μέλλον».

Καταλήγοντας, η CISAC τονίζει ότι «αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να δράσουν τώρα υπέρ των δημιουργών και να τους εξασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υποστήριξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL