Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ελληνικό / Έδωσε το "Οk" το ΚΑΣ για τις κατεδαφίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό / Έδωσε το "Οk" το ΚΑΣ για τις κατεδαφίσεις

Άνοιξε ο δρόμος για την κατεδάφιση των κτισμάτων που βρίσκονται στον Μητροπολιτκό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά μετά την ομόφωνα θετική γνωμοδότηση στο αίτημα της Ελληνικό Α.Ε. στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έγινε την Τρίτη, χωρίς όμως να έχουν επιλυθεί σοβαρά ζητήματα, όπως η μετεγκατάσταση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού, που στεγάζεται σε υπό κατεδάφιση κτήριο, ζήτημα που ειδικά αυτή την περίοδο της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποκτά ιδιαίτερη κοινωνική βαρύτητα. Βέβαια, δεν μας έχει συνηθίσει το υπουργείο Πολιτισμού σε ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες το διάστημα της πανδημίας. Πρόκειται για ακόμα ένα επεισόδιο στα έργα και τις ημέρες της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η περίοδος που ζούμε αφήνοντας κοινωνικά έκθετη την κυβέρνηση.

Ποιος θα πληρώσει;

Επίσης, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου του υπουργείου, δεν έχει λυθεί το ζήτημα της οριστικής μετεγκατάστασης των αποθηκών που φυλάσσονται αρχαιότητες και του εργαστηρίου συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Τι ακριβώς θα γίνει σ’ αυτή την περίπτωση άραγε; Θα επανέλθει η λύση που είχε συμφωνήσει το 2014 η τότε γενική γραμματέας και νυν υπουργός με την Ελληνικό Α.Ε., ώστε τα έξοδα της μετεγκατάστασης να βαρύνουν αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί τότε ανάμεσα στην εταιρεία και στο ΥΠΠΟΑ; Στους όρους της γνωμοδότησης που περιλαμβάνει το δελτίο Τύπου του υπουργείου δεν γίνεται καμία διευκρίνιση.

Πρόκειται να κατεδαφιστούν 450 κτήρια, εγκαταστάσεις, συνοδές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο τους που εντάσσονται σε 958 κτηριακούς όγκους, που έχουν καταγραφεί στο Ελληνικό, στην έκταση του οποίου βρίσκονται, στα ΒΑ ένα τμήμα του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης και ο κηρυγμένος και οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος Αγίου Κοσμά στο ΒΔ τμήμα. Επίσης, στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά έχει ανασκαφεί προϊστορικός οικισμός και νεκροταφεία, ενώ βρίσκεται επίσης ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και σε απόσταση 500 μ., στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας, ΒΑ της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά, βρίσκεται αρχαίο οικοδόμημα και τμήμα αρχαίου δρόμου.

Υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων

Οι όροι που περιλαμβάνει η γνωμοδότηση προβλέπουν ότι το σύνολο των εργασιών κατεδάφισης και αποξήλωσης κτισμάτων, εγκαταστάσεων, συνοδών υποστηρικτικών δομών και κατασκευών διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου εντός των ορίων των αρχαιολογικών χώρων Αλίμου - Ελληνικού και Αγίου Κοσμά να γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπου της αρμόδιας ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων και σύμφωνα με τους όρους σύναψης του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του έργου και ο ίδιος όρος να ισχύσει για τις αντίστοιχες εργασίες κατεδάφισης και αποξήλωσης του συνόλου της χερσαίας έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου εφόσον απαιτούνται εκσκαφικές εργασίες. Για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης στην περιοχή Γ να προηγηθεί η λήψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας του εκ μεταφοράς πιόσχημου ταφικού περιβόλου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και αφού προηγηθεί συνεννόηση με τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ. Να διακοπούν οι εργασίες και να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα αν βρεθούν αρχαιότητες, να μεταφερθεί εκτός αρχαιολογικού χώρου το σύνολο των προϊόντων των εργασιών κατεδάφισης και σε χώρο που θα επιλεγεί σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας για την ασφάλεια παρακείμενων μνημείων και αρχαιοτήτων εάν παραστεί ανάγκη σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Εφορείας. Επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μεταβυζαντινών ναών των Αγίου Κοσμά και Δαμιανού και της Αγίας Παρασκευής κατά τις εργασίες κατεδάφισης των κτηριακών όγκων που γειτνιάζουν με αυτούς. Το σύνολο των δαπανών που θα προκύψουν για τις ως άνω αρχαιολογικές εργασίες θα καλυφθεί από τον κύριο του έργου.

Διατηρητέα ή διατηρούμενα έχουν κριθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΚΑΣ συνολικά 14 κτήρια και εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους το Αγγλικό Υπόστεγο, γνωστό ως Παγόδα, τα Υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας Α, Β, Γ και το κτήριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών.

Το ίδιο θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL