Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Μουσική και σινεμά από τον καναπέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσική και σινεμά από τον καναπέ

Η τέχνη σύνορα δεν έχει, δεν εμπίπτει όμως και σε περιορισμούς, ακόμα κι όταν ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του. Ανάσα παρηγοριάς αυτές τις μέρες του αναγκαστικού εγκλεισμού έρχεται να δώσει και το Μέγαρο Μουσικής, που από τη σελίδα του στο Facebook μας συνδέει καθημερινά, στις 9 το βράδυ, με τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες, μουσικούς και λυρικούς καλλιτέχνες από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής, συμμετέχει στη συντονισμένη προσπάθεια μελωδικής επίθεσης στον ιό και από χθες το βράδυ ξεκίνησε ήδη τις βιντεοσκοπημένες μεταδόσεις από τη Het Concertgebouw του Άμστερνταμ, όπου ακούσαμε την 9η Συμφωνία του Dvorak από τη Bavarian Radio Symphony υπό τον Mariss Jansons.

Σήμερα συνδέεται με το Konserthuset της Στοκχόλμης, όπου η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα Στοκχόλμης υπό τη διεύθυνση του Sakari Oramo ερμηνεύει τη Συμφωνία αρ. 3 του Σούμαν, ενώ αύριο μεταφερόμαστε στο L’ Auditori της Βαρκελώνης, όπου η Συμφωνική Ορχήστρα της ισπανικής πόλης, με μαέστρο τον Kazushi Ono, ερμηνεύει έργα Μότσαρτ, Βιβάνκος και Τόρου Τακεμίτσου.

Την Πέμπτη ταξιδεύουμε στην Elbphilharmonie του Αμβούργου και απολαμβάνουμε έργα του Άρβο Παρτ από την Ορχήστρα Δωματίου Ταλίν και τη Φιλαρμονική Χορωδία Δωματίου Εσθονίας υπό τη διεύθυνση του Tοnu Kaljuste. Την Παρασκευή μεταφερόμαστε στην Πορτογαλία και στο Gulbenkian Foundation της Λισσαβώνας, όπου η Ορχήστρα Gulbenkian υπό τη διεύθυνση του Leo Hussain ερμηνεύει τη συμφωνική σουίτα «Πετρούσκα» του Στραβίνσκι.

Το Σάββατο θα βρεθούμε διαδικτυακά στην αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής και θα παρακολουθήσουμε το γκαλά όπερας “La Divina” με τη σοπράνο Dinara Alieva, που είχε παρουσιαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου του 2017 με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας. Ο προγραμματισμός των επόμενων μεταδόσεων θα ανακοινώνεται από τη σελίδα του Μεγάρου στο Facebook, ενώ αναμένεται ανάλογη πρωτοβουλία και από το Μέγαρο Μουσικής.

Και από τις ευρωπαϊκές συμφωνικές σκηνές πάμε στο Χόλιγουντ, που η κινηματογραφική βιομηχανία είδε το περασμένο σαββατοκύριακο το box office να καταβαραθρώνεται, με τα έσοδα από τα εισιτήρια να ανέρχονται μόλις στα 55,3 εκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο ποσό από το 1995.

Σ’ αυτή τη συνθήκη, η Universal Studios διαθέτει έναντι ενοικίου 20 δολαρίων σε ψηφιακές πλατφόρμες τις καινούργιες της ταινίες «The Invisible Man», «The Hunt», «Emma», καθώς και το animation «Trolls World Tour» που δεν πρόλαβαν να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες, σπάζοντας τη μακρόχρονη παράδοση του Χόλιγουντ. Ουδείς γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης στην κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ την ίδια ώρα κι άλλα κινηματογραφικά στούντιο έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν την προβολή στις αίθουσες ταινιών όπως «Mulan», «James Bond: No Time to Die» και «Fast and Furious 9».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL