Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Πολιτιστικά αντίδοτα στον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτιστικά αντίδοτα στον κορωνοϊό

H έκθεση που είχε διοργανώσει το Ίδρυμα για τον Μανόλη Αναγνωστάκη με ξεναγό τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια

Πολιτιστικό αντίδοτο στην αναγκαστική παραμονή στο σπίτι που βιώνουμε εξαιτίας του κορωνοϊού προσφέρει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν ψηφιακά στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο του πάνω στον κοινοβουλευτισμό, στη δημοκρατία και την Ιστορία μας. Με ένα κλικ φτάνουν στην οθόνη του υπολογιστή χίλια δυο τεκμήρια και δραστηριότητες! Το ψηφιακό υλικό που προτείνει για την περίσταση το Ίδρυμα της Βουλής καλύπτει ευρεία γκάμα, καθώς περιλαμβάνει βιβλία σε ψηφιακή μορφή, ψηφιακές εκθέσεις, εκπαιδευτικό υλικό και ερευνητικά προγράμματα.

Από την έκθεση που είχε διοργανώσει το Ίδρυμα για τον Μανόλη Αναγνωστάκη με ξεναγό τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια, τα ιστορικά τεκμήρια για τις προσφυγικές μετακινήσεις προς την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα που βρίσκουμε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πρόσφυγες: Η υποδοχή τους στην Ελλάδα (1821-1989)» ή τα τεύχη της διαδραστικής εκπαιδευτικής σειράς «Μικρά ιστορικά» για τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και την «Τριπλή Κατοχή της Ελλάδας, 1941-1944», τα πρακτικά του συμποσίου «Η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης. Η κορύφωση της σύγκρουσης δύο κόσμων - Η ιστορική αποτίμηση 100 χρόνια μετά» ή την έκδοση «Μισός αιώνας γυναικείας ψήφου, μισός αιώνας γυναίκες στη Βουλή» της Μάρω Παντελίδου - Μαλούτα, τις διπλωματικές διοικητικές και ιδιωτικές επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια που γράφτηκαν από τις 8 Απριλίου μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του 1831, την παραμονή δηλαδή της δολοφονίας του, ο επισκέπτης έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσει ή να ξαναθυμηθεί κομβικές στιγμές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας και της διαμόρφωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, να αναμετρηθεί με έννοιες επίκαιρες και ωφέλιμες στον σύγχρονο κόσμο.

Με ένα κλικ στη διεύθυνση http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=113I435I1120I646I465276 ανοίγει η πρόσβαση σε 17 τόμους εκδόσεων σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται για τις εκδόσεις Προσανατολισμοί του Νέου Ελληνισμού, Επιφυλλίδες του Μάριου Πλωρίτη 1993-2004 και 1989-1993, Nicholas Kaltchas: Introduction to the Constitutional History of Modern of Greece, Ορόσημα Ελληνογερμανικών σχέσεων, MEILENSTEINEDEUTSCH-GRIECHISCHER BEZIEHUNGEΝ: Herausgegeben von Wolfgang Schultheiß | Evangelos Chrysos, τα πρακτικά του συνεδρίου «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (50 Χρόνια) - Εμπειρία και Προοπτικές», Μισός αιώνας γυναικείας ψήφου, μισός αιώνας γυναίκες στη Βουλή- Μάρω Παντελίδου Μαλούτα. Θουκυδίδου "Περικλέους Επιτάφιος", «Η Μετάβαση στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα του 1975» του Γιώργου Κασιμάτη και «Πρόεδροι της Βουλής, Γερουσίας και Εθνοσυνελεύσεων 1821 - 2008».

Εκτός από το ερευνητικό πρόγραμμα «Πρόσφυγες: Η υποδοχή τους στην Ελλάδα (1821-1989)», που έγινε σε συνεργασία με Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (http://refugeesingreece.gr), προσφέρεται επίσης το πρόγραμμα «Αντιπρόσωποι των Εθνοσυνελεύσεων και Βουλευτικό» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, που αποβλέπει στον εντοπισμό, στη συστηματική καταγραφή και τη μελέτη των προσώπων που μετείχαν στις εθνοσυνελεύσεις των χρόνων της Επανάστασης και στο Βουλευτικό κατά την περίοδο 1822-1828 (http://representatives1821.gr).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση σε οκτώ ψηφιακές εκθέσεις που έχει οργανώσει το Ίδρυμα της Βουλής. Ο ψηφιακός επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί, εκτός από την έκθεση «Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη», και στις εκθέσεις «180 χρόνια ΕΚΠΑ», «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. 1974-1990: Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την ενσωμάτωση», «Σκοτεινή επταετία», «Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας» και «Η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου».

Πόλυ Κρημνιώτη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL