Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Διαδικτυακό αφιέρωμα στον Γιώργο Μιχαηλίδη: Από τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας στο Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδικτυακό αφιέρωμα στον Γιώργο Μιχαηλίδη: Από τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας στο Διαδίκτυο

Η διαδρομή και το έργο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Μιχαηλίδη, ιδρυτή του «Θεάτρου Νέας Ιωνίας» και μεταπολιτευτικά του «Ανοιχτού Θεάτρου», ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 22 Οκτωβρίου του 2018, γίνεται ωφέλιμη ασπίδα προστασίας από τη μοναξιά και τους περιορισμούς που θέτει η επιδημία του κορωνοϊού.

Ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», ο πολιτιστικά ανήσυχος και κοινωνικά ευαίσθητος Πολιτιστικός Σύλλογος του Ηρακλείου Αττικής, που δραστηριοποιείται σε θέματα ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, στην προκειμένη περίπτωση αποδεικνύεται ιδιαίτερα προνοητικός αφού σε ανύποπτο χρόνο φρόντισε να ετοιμάσει ένα διαδικτυακό - διαδραστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Μιχαηλίδη προσφέροντάς το τώρα αντίδωρο στη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη και συγγραφέα, αλλά και στις ώρες του απαραίτητου «εγκλεισμού», κυρίως για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με μεγάλες τηλεοπτικές πλατφόρμες, αλλά μπορούν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Έντυπο και ψηφιακό υλικό

Έντυπο και ψηφιακό υλικό για τη ζωή, τις παραστάσεις, τα βιβλία του, φωτογραφίες, κείμενα γραμμένα για τις παραστάσεις του, αλλά και οι τηλεταινίες του «Συμβολαιογράφος», «Λαυρεωτικά», «Η κάθοδος» κ.ά., όπως και δύο ντοκιμαντέρ, η «Ιστορία των χρόνων μου» του Άγγελου Κοβότσου και το «Μονόγραμμα» των Γιώργου και Νίκου Σγουράκη, που καταγράφουν τη διαδρομή, το έργο και το στίγμα του σκηνοθέτη και συγγραφέα στο θεατρικό και εν γένει πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, αντλημένα από το αρχείο της ΕΡΤ, συνθέτουν το αφιέρωμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» στο Facebook.

«Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν, από την πρωτόγνωρη αυτή επιδημία του κορωνοϊού, μας ‘υπέδειξαν’ έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας με την κοινότητα των μελών και των φίλων του συλλόγου μας» λέει η Δήμητρα Κουντή, γνωστή δημοσιογράφος και γενική γραμματέας του «Άλλου Τόπου». «Έτσι, παραφράζοντας το όνομα του συλλόγου, εγκαινιάσαμε έναν ‘Άλλο Τ(ρ)όπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού’ για να συντροφεύουμε, να ‘θεραπεύουμε’ μέσω της τέχνης, να επικοινωνούμε».

Πλούσιο και ξεχωριστό έργο

Το προγραμματισμένο αφιέρωμα άρχισε να προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Ο «Άλλος Τόπος» άντλησε υλικό, μεταξύ άλλων, από την ΕΡΤ, από τις ψηφιακές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το ΜΙΤ-ΕΛΙΑ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Βράχων Βύρωνα, τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ώστε να αποτυπώσει το στίγμα του γνωστού δημιουργού και διανοούμενου και να καταγράψει τη διαδρομή του σε συνάρτηση με τον τόπο του, την τέχνη του την κοινωνική συνθήκη.

«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη - συγγραφέα Γιώργο Μιχαηλίδη διότι η γειτονιά μας, το Ηράκλειο Αττικής, συνορεύει με την Νέα Ιωνία, όπου μεγάλωσε και δημιούργησε το πρώτο περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, αλλά και γιατί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του συχνά ανακαλύπταμε όχι μόνο τη Ν. Ιωνία, αλλά και το Ηράκλειο, όμορη πόλη, που περιέγραψε εξίσου έξοχα γράφοντας για τα ρέματα, τις λυγαριές, τους λόφους της, το περίφημο πανηγύρι της Αγ. Τριάδας» υπογραμμίζει η Δήμητρα Κουντή.

Κι αν η εντοπιότητα στάθηκε αφορμή για το αφιέρωμα, η βασική συνθήκη που οδήγησε τον «Άλλο Τόπο» να επαναφέρει στο προσκήνιο τον Γιώργο Μιχαηλίδη είναι το ίδιο το έργο που άφησε πίσω του. «Επειδή το έργο του είναι τόσο πλούσιο και τόσο ξεχωριστό ώστε αξίζει μνείας, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αφορμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL