Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ / Δημήτρης Σκύλλας: Ένας άξιος εκπρόσωπος της λόγιας μουσικής μας διαπρέπει εκτός Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ / Δημήτρης Σκύλλας: Ένας άξιος εκπρόσωπος της λόγιας μουσικής μας διαπρέπει εκτός Ελλάδας

Γεννημένος στον Βόλο, με λαμπρές σπουδές, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια κυρίως στην Αγγλία, o νεότατος (μόλις τριάντα δύο ετών) Δημήτρης Σκύλλας είναι συνθέτης έργων λόγιας και σύγχρονης μουσικής και σολίστ του πιάνου, ο οποίος έχει αρχίσει να καταξιώνεται στο εξωτερικό και περισσότερο βέβαια στη Βρετανία, παράλληλα αν όχι πριν ακόμα από τη χώρα μας. Με έδρα των δραστηριοτήτων του το Λονδίνο, έργα του έχουν παιχτεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, το V&Α (Victoria and Albert Museum), το Royal Albert Hall και τη Μπιενάλε Κεραμικής της Βρετανίας αλλά και στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το ίδιο το Ίδρυμα Ωνάση, την ΕΛΣ, ενώ έχει γράψει και τη μουσική για μια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Επιδαύρου.

Κορύφωση της μέχρι τώρα διαδρομής του, αναμφίβολα, η πρώτη παρουσίαση του νέου έργου του «Kyrie Eleison», σε τιμητική μάλιστα θέση ανάμεσα σε δύο έργα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και του Άρβο Περτ, από τη συμφωνική ορχήστρα του BBC υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Αμερικανού μαέστρου Ρόμπερτ Σπάνο στο «Barbican Centre» του Λονδίνου στα τέλη Ιανουαρίου. Το «Kyrie Eleison» έχει εντονότατες αναφορές στον διαχρονικό πολιτισμό της χώρας μας καθώς εκκινεί από την έννοια του θρήνου όπως την βρίσκουμε στην αρχαία τραγωδία, στη βυζαντινή μουσική αλλά και τα παραδοσιακά μοιρολόγια.

Τη διεθνή πρεμιέρα του έργου παρακολούθησαν, ανάμεσα σε άλλους και άλλες, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αγγλία και βέβαια πολλές προσωπικότητες της μουσικής ζωής της Βρετανίας, όπως ο υπεύθυνος για την κλασική μουσική του «Barbican Centre» Πολ Κιν, ο οποίος αποκάλεσε τον Δημήτρη Σκύλλα «νέο ροκ σταρ της σύγχρονης λόγιας σύνθεσης»! Η ελληνική πρεμιέρα του έργου επρόκειτο να γίνει από την ΚΟΑ μαζί με δύο έργα ισάριθμων νέων συνθέτιδων, της Ισραηλινής Χάια Τσέρνοβιν και της ημέτερης Καλλιόπης Τσουπάκη, την Πέμπτη 19 Μαρτίου στην ΣΙΩ. Η συναυλία προφανώς ακυρώθηκε όπως και όλες οι άλλες, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό, ελπίζουμε και πιστεύουμε όμως ότι δεν ματαιώθηκε αλλά απλώς αναβλήθηκε, ώστε σύντομα να μπορέσει να απολαύσει και το αθηναϊκό ακροατήριο της σύγχρονης μουσικής το πολύ ενδιαφέρον, όπως φαίνεται, έργο αυτού του σημαντικού νέου Έλληνα συνθέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL