Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
O tempora o mores
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O tempora o mores

Μετά την κατακραυγή για την απόφασή της να μείνουν ανοιχτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία δικαστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων, μουσικών σκηνών, παιδοτόπων και χώρων διασκέδασης για την προστασία της δημόσια υγείας από τον κορωναϊό,  η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε επιτέλους χθες το μεσημέρι να αναστείλει τη λειτουργία τους ως και τις 30 Μαρτίου.

Σε μια ανακοίνωση-μνημείο ευαισθησίας για τον ανθρώπινο παράγοντα, το υπουργείο επικαλείται πρωτίστως τις "ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο", και δευτερευόντως "την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και μνημείων".

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει χαρακτηριστικά: "με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα  το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου. Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους  θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης".

Γίνεται πλέον εμφανές οτι αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη δημόσια υγεία, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ κινείται σε μια παράλληλη δική της σφαίρα,  σαφώς διαφορετική απ' αυτή που κινείται η υπόλοιπη κυκέρνηση,  στην οποία πρωτεραιότητα  δεν είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, αντί να προτάξει την προστασία και την ασφάλεια των συναδέλφων της οι οποίοι έγκαιρα είχαν ζητήσει την αναστολή λειτουργίας μουσείων και μνημείων, ανέμενε τις βουλές της υπουργού. O tempora o mores.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL