Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Όλα κλείνουν εκτός από τα μουσεία / Ανεύθυνη πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα κλείνουν εκτός από τα μουσεία / Ανεύθυνη πολιτική

Tην ώρα που η κυβέρνηση αναστέλλει τη λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, δικαστηρίων, παιδοτόπων κ.ά. για τις επόμενες 15 ημέρες, προχωρώντας σε αυστηροποίηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, το υπουργείο Πολιτισμού, υιοθετώντας μια ανεύθυνη πολιτική στάση, ανακοινώνει ότι τα δημόσια μουσεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα λειτουργούν "με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών", ενώ κανονικά θα λειτουργούν και οι αρχαιολογικοί χώροι μέχρι να υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.

Επικαλείται τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Υγειας, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Προφανώς, κάποιοι δεν συνεννοούνται στην κυβέρνηση.

Το μπαλάκι στους εργαζόμενους

Το υπουργείο μάλιστα ρίχνει το μπαλάκι της λειτουργίας των ανοιχτών μουσείων στους εργαζόμενούς τους, δείχνοντας να αδιαφορεί για τον ενδεχόμενο κίνδυνο στον οποίο τους θέτει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων".

Από την άλλη, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροιμ όπως και όλος ο δημόσιος τομέας εξάλλου, μετά τη θέσπιση της άδειας ειδικού σκοπού, λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου.

Αρκετά ερωτήματα προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση. Αποσκοπεί άραγε στο να μη χαθούν εισιτήρια κυρίως από κρουαζιέρες ή προσπαθεί να αποφύγει τις επιστροφές από προπληρωμένες κρατήσεις; Όπως και να έχει, η στάση του υπουργείου φαίνεται να μην μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και εδώ προέχει η δημόσια υγεία. Βέβαια, δείγματα έχουμε δει ήδη από την ίδια την υπουργό, με την υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου "MSC Opera", όταν επιβάτες του επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και η ίδια βρέθηκε εκεί να τους υποδεχτεί αγνοώντας το γεγονός ότι προέρχονταν από την Ιταλία που ήδη είχε πληγεί από τον κορωνοϊό και φυσικά αγνοώντας τους ίδιους τους εργαζόμενους και την ανησυχία τους.

Το ίδιο πράττει και τώρα, παρ' ότι τόσο ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΠΟΑ όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και δύο ημέρες κρούουν τον κώδων του κινδύνου και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Το ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων καταγγέλλει τη στάση της υπουργού και ζητάει την αναστολή λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της επικράτειας, σημειώνοντας ότι, "σε αντίθετη περίπτωση, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της επικράτειας θα κλείσουν με απόφαση των εργαζομένων και των σωματείων τους".

Και το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΜΣΤ καλεί την υπουργό να αναθεωρήσει τη στάση της.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL