Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Η 7η Μπιενάλε της Αθήνας σε... "Έκλειψη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η 7η Μπιενάλε της Αθήνας σε... "Έκλειψη"

Απο αριστερά προς τα δεξιά οι επιμελητές της 7ης Biennale Larry Ossei - Mensah και Omsk Social Club και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Poka-Yio

«Ακτινογραφία της εποχής της», η 7η Μπιενάλε της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου, μέσα από τοπόσημα και κτήρια που θα «κατοικηθούν» για πρώτη φορά, θα εμπνέεται από την πολυπολιτισμικότητα της πρωτεύουσας και την ανάδειξη της αφρικανικής ηπείρου ως μεγάλης πρωταγωνίστριας. Τίτλος της θα είναι η «Έκλειψη», θα συμμετέχουν περίπου τετρακόσιοι καλλιτέχνες με έδρα τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη, ενώ έως και 30% των έργων που θα παρουσιαστούν θα είναι αναθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης με τη συμμετοχή των επιμελητών Omsk Social Club και Larry Ossei-Mensah, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 7ης Μπιενάλε Poka-Yio αναφέρθηκε στη διάθεση του θεσμού «να δώσει μια εναλλακτική ματιά απέναντι στην κυρίαρχη τάση που έρχεται από το κεντρικό διευθυντήριο του πολιτισμού της Ευρώπης».

Όπως τόνισε, «δουλειά της είναι να φέρει δυσοίωνα, δύσκολα και απαιτητικά θέματα. Να μπορεί να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ερωτήματα. Βρισκόμαστε σε μια σκοτεινή, μεταβατική περίοδο, που την έχουμε ενσωματώσει όλοι μας. Φαινόμενα όπως ο κορωνοϊός επιτείνουν το συναίσθημα της ενσωματωμένης ανησυχίας που έχουμε για ένα δυσοίωνο μέρος που ο πλανήτης μοιάζει να βρίσκεται σε καταστροφική πορεία και οι άνθρωποι να ταλανίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Μεγάλο εργαλείο

"Έτσι η 'Έκλειψη' είναι ένα μεγάλο εργαλείο για να βρούμε αυτή τη μετάβαση. Ιστορικά η έκλειψη τονίζει τις δεισιδαιμονίες, τα στερεότυπα, τη φοβία. Ένα μεταμορφωτικό γεγονός. Βρισκόμαστε στη στιγμή της συσκότισης και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι υπάρχει απέναντι. Κοιτάζουμε πέρα και μακρύτερα από αυτό που ο δυτικός πολιτισμός έχει στα χέρια του. Τη βεβαιότητα ενός παρελθόντος. Κι αυτό που αναδύεται είναι ο μεγάλος πολιτισμός που έρχεται από την αφρικανική ήπειρο. Ελπίζουμε να βρούμε λύσεις» σχολίασε.

Έτσι, μέσω της 'Έκλειψης' η Μπιενάλε της Αθήνας περνά στην τρίτη της φάση, που ξεκίνησε πριν δεκαπέντε χρόνια, με όνειρο των δημιουργών να βάλει την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη των σύγχρονων εικαστικών. Καλλιτέχνες και επιμελητές έρχονται και μετοικούν στην ελληνική πρωτεύουσα που, από εκεί που ήταν μια πόλη τράνζιτ για τα νησιά, έχει γίνει μια πόλη προορισμός για τον σύγχρονο πολιτισμό που γεννιέται εδώ, όπως πρόσθεσε ο Poka-Yio, διευκρινίζοντας πως «από τότε που η Αθήνα μπήκε στην τεράστια δίνη της κρίσης, η Μπιενάλε έγινε ένα σημαντικό όχημα για να αφηγηθεί τη δεκαετία των δινών. Άλλωστε, η Μπιενάλε είναι μια ακτινογραφία της εποχής της».

Ο εκ των συνεπιμελητών Larry Ossei-Mensah σημείωσε πως η Μπιενάλε θα επιχειρήσει «να μιλήσει για την εθνική ταυτότητα και την ιθαγένεια. Ερωτήματα όπως ποιος είναι ο Έλληνας σήμερα, δίνοντας την ευκαιρία για την έναρξη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου. Ελπίζω να καταφέρουμε να δείξουμε κάποια έργα της αφρικανικής διασποράς που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο αθηναϊκό κοινό. Δεν θα υπάρχουν μόνο έργα εικαστικά, αλλά περφόρμανς, φαγητό, μουσική, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την ανθρώπινη φυλή» πρόσθεσε.

Η Omsk Social Club τόνισε την ανάγκη της προσπάθειας να δημιουργηθούν χώροι και γεγονότα «που θα δίνουν μια διαφορετική πραγματικότητα».

H 7η Μπιενάλε της Αθήνας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Onassis Culture. «Θέλουμε να είμαστε η συγκολλητική ουσία ανάμεσα σε ανθρώπους και ιδέες, να εγείρουμε συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα των καιρών μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL