Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Θέλουν να πιστεύουν ότι "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέλουν να πιστεύουν ότι "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"

Παρά την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αλλαγή φρουράς του προέδρου του Δ.Σ. του ΤΑΠ και να τονιστεί ότι η παράδοση της σκυτάλης από την Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο πλέον της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στον Παναγιώτη Νταή, μέλος του Δ.Σ. του "Διαζώματος", "είναι μια μετάβαση που ομαλότερη δεν θα μπορούσε να γίνει", η ατμόσφαιρα στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας ήταν τόσο ψυχρή που δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη επιχειρηματολογία.

Ούτε όμως και τα πεπραγμένα στο ΤΑΠ το προηγούμενο εξάμηνο στάθηκαν αρκετά να θερμάνουν το κλίμα αφού περιορίστηκαν στον πενιχρό απολογισμό της απερχόμενης προέδρου, ο οποίος βασίστηκε εν πολλοίς στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον νέο Οργανισμό, τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, στα οποία δεν έχουν να προστεθούν νέα στοιχεία ενόψει της θερινής περιόδου που ξεκινάει την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Αθ. Χατζηπέτρου, από το σύνολο των 75 αναψυκτηρίων λειτουργούν τα 20, μέσω διαγωνισμού έχουν δημοπρατηθεί 15, για τρία εκ των οποίων, της Βεργίνας, της Δωδώνης και της Ρόδου, οι διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι. Όπως τόνισε η υπουργός, "ακόμα και σε περίπτωση άγονων διαγωνισμών υπάρχει πρόβλεψη, δεδομένου ότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο από το 2018, υπάρχει επικαιροποιημένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Νοεμβρίου του 2011 που επιτρέπει με συγκεκριμένες διαδικασίες ακόμα και απευθείας αναθέσεις". Μένει να δούμε πότε, πόσα και πώς θα λειτουργήσουν τη φετινή περίοδο.

Τα πωλητήρια, κατά τον Π. Νταή, "θα πρέπει να αναδιοργανωθούν και να λειτουργήσουν με νέο τρόπο ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες" αλλά και "να εφαρμόσουμε και ένα νέο σύστημα στενής παρακολούθησης των αναδόχων και των ιδιωτικών φορέων που θα τα λειτουργήσουν". Ωστόσο με έκπληξη ακούσαμε από την υπουργό να παραδέχεται ότι "τις τελευταίες μέρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το γεγονός ότι το πωλητήριο κατά κάποιο τρόπο αναδιοργανώθηκε διπλασίασε τις πωλήσεις κάθε μέρα". Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τα στοιχεία που διαθέτει η υπουργός.

Σχετικά με τον νέο Οργανισμό του Ταμείου, η υπουργός έκανε λόγο για "ένα καινούριο νόμο που θα διέπει τη λειτουργία του" σε ό,τι αφορά το διοικητικό μέρος, το σχέδιο του οποίου παραδόθηκε από την Αθ. Χατζηπέτρου. "Υπάρχουν δυνατότητες που εξασφαλίζουν ευελιξία σε θέματα προσωπικού και σε θέματα οικονομικών ενεργειών" είπε. Ο νέος Οργανισμός, σύμφωνα με τον Π. Νταή, "θα συνοδευτεί από έναν Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και έναν Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ." με σκοπό αφενός την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η νομοθεσία για τη διαχείριση του προσωπικού και τη δημοσιονομική λειτουργία, αφετέρου "να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο σύστημα κινητικότητας".

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο με τη μεταφορική, η κ. Χατζηπέτρου είπε ότι "έχουμε μεταφορική εδώ και τρεις μήνες, μία για Αθήνα και εκτός", ενώ για τις απαλλοτριώσεις, μάλλον στο μόνο που "ταυτιζόμαστε με την υπουργό", είπε ότι "ο κανόνας" πλέον είναι "όταν έχουμε τελεσίδικη απόφαση, αποζημιώνουμε την απαλλοτρίωση". Νέα πρακτική λοιπόν, στην οποία δεν αναγνωρίζονται ληφθείσες δικαστικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό και δεν υπολογίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νταής, σχετικά με τη μήνυση που έχει καταθέσει ο έκπτωτος ανάδοχος για την ψηφιακή καταγραφή των κινητών μνημείων εναντίον υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ που συμετείχαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης Παραλαβής Έργου, ανέφερε ότι "ως δημόσιος υπάλληλος δεν μπορώ να δεχθώ τέτοια πράγματα. Όλοι οι συνάδελφοι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους έχουν τη γνώμη τους και πρέπει να την εκφράζουν ελεύθερα και σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είμαι αντίθετος, είμαι ξεκάθαρος. Δεν πήγα ούτε να καταθέσω, ούτε θα το κάνω ποτέ, όμως πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε όλες τις απόψεις. Διαμορφώθηκαν οι απόψεις, και οι δύο έχουν επιχειρήματα και πρέπει να είναι σεβαστές".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL