Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Καλκούτα: στο στοιχειωμένο σπίτι του κυβερνήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλκούτα: στο στοιχειωμένο σπίτι του κυβερνήτη

Πριν από το παιχνίδι στην θύρα της Οικίας Χέιστινγκς

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όσο εύκολα προσανατολίζεσαι με έναν χάρτη, άλλο τόσο εύκολα αποπροσανατολίζεσαι εάν δεν γνωρίζεις τις κλίμακες. Αν μάλιστα εκτός από τις κλίμακες δεν είσαι εξοικειωμένος ούτε με τα μεγέθη και τους ρυθμούς μιας πόλης, μια διαδρομή φαινομενικά κοντινή αποδεικνύεται "μαραθώνιος. Και αυτό λόγω και της "σχετικότητας του χρόνου", που τρέχει αλλιώς σε μία πόλη και αλλιώς σε κάποια άλλη, με άλλη ταχύτητα για τον μόνιμο κάτοικο και άλλη για τον περιστασιακό επισκέπτη.

Καλκούτα, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2014, μία παρά τέταρτο το μεσημέρι. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά του σταθμού μετρό Παρκ Στρέιτ για να πάω στο Πάρκο Τζάτιντας, την πιο κοντινή στάση για τον προορισμό μου, το Χέιστινγκς Χάουζ, τον Οίκο του Άστιγγος όπως θα λεγόταν στα ελληνικά, συναντώ δύο Ευρωπαίες τουρίστριες. Βλέποντάς με να κρατάω τον χάρτη της πόλης με ρωτούν αν είναι μακριά με τα πόδια για το Κάλιγκατ και τον ναό της Κάλι. Έχουν εισιτήριο, αλλά η πολυκοσμία και τα δυσανάλογα με τα λεπτά σώματά τους σακίδια πλάτης τις αποθάρρυναν να μπουν στο βαγόνι και σκέφθηκαν να περπατήσουν. Μου θύμισαν τι σημαίνει ώρα αιχμής στο μετρό αυτής της μεγαλούπολης ακόμη και σαββατοκύριακα και κάνω και εγώ μεταβολή.

Η απόσταση στον χάρτη φαίνεται μικρή. Μεσολαβούν μόλις 4 στάσεις, όλες βρίσκονται στην Τζ. Λ. Νέιρου, την Τζαχαβάρ - Λαλ Νέιρου, όπως κανονικά προφέρεται ο "Νεχρού", και την προέκτασή της, Σιάμα Πρασάντ Μούκερτζι. Καθώς είναι πρώτη τους ημέρα και πρώτη τους φορά στην πόλη, τις προτρέπω να αποφύγουν αυτήν την ταλαιπωρία και να μην παρασυρθούν από τη φαινομενική εγγύτητα των στάσεων στον χάρτη.

Μου προτείνουν να πάρουμε κοινό ταξί και, παρότι προτιμώ το περπάτημα, δέχομαι ευχαρίστως. Όχι επειδή θα μοιραστούμε το κόμιστρο, αλλά διότι, όταν ταξιδεύεις μόνος, δεν χάνεις ευκαιρία για κουβέντα, να ανταλλάξεις πληροφορίες, ενώ δεν είναι σπάνιο να αποκτήσεις καινούργιους φιλους. Αν και έχω βγάλει κι εγώ εισιτήριο, το κρατώ για σουβενίρ. Μια πλαστική γκρι μάρκα με χαραγμένη την γέφυρα Howrah και το λογότυπο «Metro - Railway Kolkata» στη μια όψη και ένα τρένο με την επιγραφή «Indian Railways» στην άλλη.

Οι δύο συνοδοιπόροι ενδιαφέρονται να μάθουν για τον προορισμό μου. Ξεκίνησα, τους εξηγώ, για ένα από τα διάσημα «στοιχειωμένα» σπίτια της Ινδίας, το Hastings House, προς τα νότια και τον επίσης «στοιχειωμένο» σταθμό Ραμπίντρα Σαρόμπαρ, δύο γνωστά στοιχειωμένα μέρη της πρωτεύουσας της Δυτικής Βεγγάλης. Θυμήθηκαν πως είχαν διαβάσει για το σπίτι αυτό, αλλά δεν το εύρισκαν στον χάρτη. «Ακόμη μια παγίδα των χαρτών» τους λέω, αφού τον αναφέρουν ως «Calcutta Women Teaching Training», που είναι και η επίσημη χρήση του.

Σε μισή ώρα φθάνουμε στο 20Β της Τζάτζες Κόουρτ Ρόουντ και τη διώροφη έπαυλη που έχτισε ο πρώτος γενικός κυβερνήτης της Βρετανικής Ινδίας Ουόρεν Χέιστινγκς, στο Μπελβεντέρε Ιστέιτ για κατοικία του. Εγώ κατεβαίνω, οι δύο τουρίστριες θα έλθουν αργότερα, καθώς θα επισκεφθούν αρχικά τον ναό της Κάλι, και δίνουμε ραντεβού δύο ώρες αργότερα.

Βράδυ Παρασκευής 25 Ιουλίου 1884. Ο Πολ Μπερντ βλέπει ένα άλογο με άμαξα να τρέχει δαιμονισμένα από την οικία του Χέιστινγκς καταπάνω του. Αμέσως μετά βλέπει τη σκιά του να επιστρέφει με το άλογο να εξαφανίζεται. Ακριβώς το ίδιο βλέπει από διαφορετικό σημείο και η σύζυγός του δηλώνοντας εγγράφως πως, ενώ άκουσε τον καλπασμό του αλόγου του Μπερντ, δεν άκουσε κανέναν ήχο από το άλλο άλογο. Ανάλογα περιστατικά αναφέρουν πολλοί ακόμη κάτοικοι.

Μεταξύ αυτών ο διοικητής της Ριζέρβ Μπανκ οφ Ίντια το 1936-1943 σερ Τζέιμς Τέιλορ και η σύζυγός του λέιντι Μπρεντ Τέιλορ, η οποία το 1947 θα δώσει συνέντευξη στο «Life» για εμφανίσεις φαντασμάτων και απόκοσμα μανιασμένα γέλια που ακούγονταν στην έπαυλη. Θα αναφερθεί και σε φάντασμα που έβλεπε ο ηλικίας 2,5 ετών γιος τους στο δωμάτιό του, έναν άνδρα με την ενδυμασία και τα χαρακτηριστικά του Ουώρεν Χέιστινγκς.

Από τότε πιστεύεται πως το φάντασμα του Χέιστινγκς έρχεται με την άμαξά του στην έπαυλη για να βρει τα αποδεικτικά στοιχεία της αθωότητάς του, καθώς το 1887 είχε περάσει στην Αγγλία από δίκη που κράτησε επτά χρόνια για διαφθορά προτού τελικά αθωωθεί. Επρόκειτο πιθανότατα για μηχανορραφία αντιπάλων του, καθώς προσπάθησε να βάλει τέλος στο λαθρεμπόριο στο οποίο επιδίδονταν οι Άγγλοι και επέκρινε την αλαζονική συμπεριφορά των αποικιοκρατών συμπατριωτών τους προς τους Ινδούς.

Δεκαετία 1930. Οι ιστορίες των φαντασμάτων επανέρχονται. Στο Χέιστινγκς Χάους ζει ο λάτρης των ιπποδρομιών Τζορτζ Ουίλιαμς. Ένα από τα πέντε άλογά του, το κατάλευκο «Πράιντ», είναι το αγαπημένο του. Με τις απανωτές νίκες και τη φήμη του, του αποφέρει πλούτη. Με τα χρόνια, όμως, παύει να νικά και μετά από μια ήττα σε σαββατιάτικη ιπποδρομία βρίσκεται σκοτωμένο. Έκτοτε, για χρόνια, πολλοί Κολκατανοί ισχυρίζονται πως νύχτες Σαββάτου βλέπουν ένα λευκό άλογο ιπποδρομιών να τρέχει μόνο του.

Μπαίνοντας στην είσοδο της έπαυλης θυμάμαι τη συζήτηση που κάναμε με τις δύο ταξιδιώτισσες (δεν ξέρω μήπως αυτές οι ιστορίες τρόμου ευθύνονταν που αποφάσισαν να αφήσουν «για αργότερα» την επίσκεψη εδώ) για μία ακόμη ιστορία, ενός παιδιού που πέθανε δεχόμενο στο στήθος μια μπάλα ποδοσφαίρου. Έκτοτε λέγεται πως το έχουν δει πολλοί να περιμένει τα βράδια να παίξει μπάλα.

Φεύγοντας αντικρίζω μια ομάδα παιδιών να παίζει ποδόσφαιρο. Ένα από αυτά έρχεται εκεί που περπατώ παράμερα λέγοντάς μου με παράπονο πως δεν το παίζουν τα άλλα παιδιά. Δεν ξέρω, είναι αλήθεια, τι θα σκεφτόμουν -και κυρίως πώς θα ένιωθα- αν ήμουν μόνος μου στην αυλή με αυτό το παιδί μετά τη δύση του ήλιου…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL