Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Πνευματικά Δικαιώματα / Κεφαλογιάννη καλεί Μενδώνη να διαχειριστεί άμεσα το ζήτημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πνευματικά Δικαιώματα / Κεφαλογιάννη καλεί Μενδώνη να διαχειριστεί άμεσα το ζήτημα

Ενδιαφέρον προκαλεί η εμφανώς αντιπολιτευτικής χροιάς κίνηση της βουλευτή της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καλώντας τη "να διαχειριστεί άμεσα το ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και σε ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας".

Η Ό. Κεφαλογιάννη ρωτά για τις ρυθμίσεις που προτίθεται να προβεί το ΥΠΠΟΑ για την ορθή και αποτελεσματική συλλογική διαχείριση και την εναρμόνιση της χώρας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ ζητάει χρονοδιαγράμματα τόσο για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη λύση όσο και για την απόδοση των οφειλόμενων, εκκρεμών, νόμιμων αμοιβών στους δημιουργούς. Τέλος, ρωτάει πόσοι ΟΣΔ έχουν αδειοδοτηθεί από το ΥΠΠΟΑ και λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Η Ό. Κεφαλογιάννη καταλογίζει επίσης "αναποτελεσματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες" στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ, με χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά και την κοινή συνεδρίασή του με το Δ.Σ. της ΕΔΕΜ την προηγούμενη Τετάρτη και τη συνάντηση με τον νέο διαχειριστή του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας την Πέμπτη, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι "ο διάδοχος της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) θα είναι η "Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ". Επίσης ζητάει άμεσα "την αδειοδότηση του δικού μας αυτοδιαχειριζόμενου ΟΣΔ, γιατί θέλουμε διαφάνεια, δίκαιη και ισορροπημένη εκπροσώπηση και έλεγχο για τα δικαιώματά μας", όπως και την "έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα μεταφέρεται η δραστηριότητα της ΕΥΕΔ στον διάδοχο Οργανισμό μας, σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει".

Το Εποπτικό Συμβούλιο κάνει σαφές ότι "η Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του Ν. 4481/2017 και της Οδηγίας 2014/26/Ε.Ε., είναι μη κερδοσκοπικός και ανήκει στα μέλη του. Συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού ρεπερτορίου και μεγάλο μέρος του ξένου και είναι ένας Οργανισμός ευθυγραμμισμένος με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στα υπόλοιπα κράτη", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "υποστηρίζεται από όλα τα σωματεία των Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι ενωμένοι ζητούν την άμεση αδειοδότησή του και την οριστική λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL