Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Οι δημιουργοί για τα πνευματικά δικαιώματα: / Οι δημιουργοί για τα πνευματικά δικαιώματα: Ξεκίνησε ο πόλεμος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δημιουργοί για τα πνευματικά δικαιώματα: / Οι δημιουργοί για τα πνευματικά δικαιώματα: Ξεκίνησε ο πόλεμος...

Τον ασκό του Αιόλου στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων άνοιξε η αποκάλυψη της "Αυγής" για την έκδοση διαπιστωτικής πράξης από την υπουργό Πολιτισμού για τη δραστηριοποίηση της Ανώνυμης Εταιρείας IP HUB Α.Ε. ως Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ), την ώρα που οι δημιουργοί αναμένουν εδώ και έξι μήνες την αδειοδότηση του δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, της ΕΔΕΜ, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προκόμματα από πλευράς ΥΠΠΟΑ.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες και διάφορα δημοσιεύματα φέρουν τον ιδιοκτήτη της IP HUB A.E. Κωνσταντίνο Νανόπουλο να είναι στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, ιδιοκτήτη της 24 Media και συνιδιοκτήτη της Stoiximan.gr., όπως και άλλους επιχειρηματίες, να ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων του ιδιοκτήτη της "αμαρτωλής" ΑΕΠΙ και ιδιοκτητών δισκογραφικών εταιρειών.

Από την πλευρά τους οι δημιουργοί κάνουν λόγο για "πόλεμο" αναφέροντας σε ανάρτηση του σωματείου ΑΣΜΑ 450+ ότι: "Δυστυχώς, ο πόλεμος για τον ευρωπαϊκό διαφανή οργανισμό μας, αντί να φτάσει σε αίσιο τέλος, τώρα ξεκινάει την πιο άγρια φάση του. Σύντομα οργανώνουμε μεγάλη συνέντευξη Τύπου, όπως όταν ιδρυθήκαμε. Και θα είναι μόνο η αρχή".

Έκκληση Ξαρχάκου για κοινή δράση

Παράλληλα με επιστολή του, που αναρτήθηκε χθες στις "Τυπολογίες" της ιστοσελίδας της εφημερίδας "Παρόν", ο Σταύρος Ξαρχάκος με επιστολή του, που φέρει ημερομηνία 10.1.2020, απευθύνει έκκληση στους δημιουργούς "και ιδίως τους εκπροσώπου των σωματείων των δημιουργών να συνεργαστούν από κοινού για τη δημιουργία ενιαίου οργανισμού παραμερίζοντας τις όποιες προσωπικές πικρίες, ανασφάλειες, εγωισμούς και επιδιώξεις".

"Διαφορετικά", όπως σημειώνει, "θα εξακολουθήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας μέχρι να εξαντληθούμε τελείως και να καταλήξουμε πολύ αργότερα στη νομοτελειακή δημιουργία του ενιαίου οργανισμού, με πολύ χειρότερες συνθήκες και μεγαλύτερο κόστος". Εκφράζει δε την ελπίδα "την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσουν η κοινή λογική και το ήθος".

Ο γνωστός συνθέτης σημειώνει πως "πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ιδρύθηκε νέος ιδιωτικός φορέας συλλογικής διαχείρισης για να διαχειριστεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων" χαρακτηρίζοντας το γεγονός "ασύλληπτο μετά τα δεινά που έχουμε υποστεί οι Έλληνες δημιουργοί από τον προηγούμενο ιδιωτικό κερδοσκοπικό οργανισμό, την ΑΕΠΙ, και την καταστροφή που βιώνουμε από την πτώχευσή της, να εμφανίζεται ως λύση και πάλι ένας ιδιωτικός οργανισμός".

Καλεί δε τους συναδέλφους του "να αναλάβουμε τις ευθύνες μας", καθώς "δική μας ευθύνη ήταν η ανοχή επί δεκαετίες του καθεστώτος ΑΕΠΙ και δική μας ευθύνη είναι η αδυναμία συνεννόησης και σύμπνοιας για να φτιάξουμε τον οργανισμό μας. Εάν οι εκπρόσωποι των σωματείων, όλων των σωματείων, νοιάζονται πραγματικά για το συμφέρον των δημιουργών που εκπροσωπούν, θα έπρεπε όχι σήμερα, αλλά χθες, να έχουν κάτσει χωρίς προϋποθέσεις σε ένα τραπέζι που θα τους συμπεριλάβει όλους (δημιουργούς και εκδότες, Έλληνες και ξένους) και να σχεδιάσουν από μηδενική βάση:

Τη δημιουργία ενός οργανισμού με μια Γενική Συνέλευση, ένα Εποπτικό και ένα Διοικητικό Συμβούλιο εκλεγμένο από εμάς. Τη συγκέντρωση στον οργανισμό αυτό όποιων χρήσιμων περιουσιακών ή άλλων στοιχείων και άξιων ανθρώπινων πόρων διαθέτουν σήμερα η ΕΥΕΔ και η Αυτοδιαχείριση. Την επιλογή των καλύτερων επαγγελματιών που διαθέτει η αγορά για να διοικήσουν τον οργανισμό μας. Τη χρηματοδότηση από τα δικαιώματά μας της ανάπτυξης αυτού του οργανισμού. Τη στήριξη της Πολιτείας στο εγχείρημα".

Οι δημιουργοί βέβαια στην πλειονότητά τους έχουν ενωθεί υπέρ της ΕΔΕΜ και επιμένουν να ζητούν την αδειοδότησή της από το υπουργείο.

Επιστολή Κραουνάκη σε Μενδώνη

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Σταμάτης Κραουνάκης με ανοιχτή επιστολή του καλεί την υπουργό Πολιτισμού να ανοίξει τα χαρτιά της. Όπως αναφέρει:

"Παρ' όλες τις συνεχείς μας προσπάθειες για έναν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων μας, σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα, η δημοσιότητα της αναγγελίας της ΑΟΔ Νανόπουλου δημιούργησε ερωτηματικά και ανησυχία στους δημιουργούς - εργάτες του τραγουδιού την ίδια στιγμή που αναμένουν με αγωνία την πληρωμή των δικαιωμάτων του 2019 και επιτέλους την άδεια της ΕΔΕΜ, για την οποία δεσμευτήκατε κατ' επανάληψη και δημόσια ως ΥΠΠΟ.

Κυκλοφορεί ευρέως ότι αυτή η πρώτη ΑΟΔ, με έδρα την Ελλάδα, μετατοπίζει την ουσία και ότι έρχεται και επίσημη αναγγελία νέων ΑΟΔ, δισκογραφικής προέλευσης, με έτοιμους μηχανισμούς και ότι είναι θέμα ημερών η εμφάνισή τους στην ελληνική μουσική αγορά. Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να μας διαλύσει η να μας υποδουλώσει υποχρεωτικά κάπου εκτός από την ανεξάρτητη διαχείριση των εαυτών μας και του έργου μας και προχωράει αυτό το σχέδιο οργανωμένα με το μαρτύριο του Κινέζου, καλό είναι να μας ενημερώσετε επίσημα για τους σκοπούς σας, το ταχύτερο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι για ΟΛΑ".

Το εκλεγμένο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ θα συνεδριάσει αύριο με το Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο επίτροπο της ΕΥΕΔ Θόδωρο Κωνσταντακόπουλο. Το υπουργείο Πολιτισμού από πλευράς του τηρεί σιγή ασυρμάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL