Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Περί βιβλιοθηκών... και ιστορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ιστορίας

Γράφαμε στη στήλη, την προηγούμενη Κυριακή, για τα κέρδη της ελληνικής βιβλιοθηκονομικής κοινότητας από την πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών στη χώρα μας, τον Αύγουστο του 2019. Για το 2020, η συγκεκριμένη διοργάνωση θα ταξιδέψει στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Δουβλίνο από τις 15 έως τις 21 του Αυγούστου. Ήδη οι διάφορες επιτροπές και ομάδες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (IFLA) έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Μας κέντρισε το ενδιαφέρον η πρόσκληση για ανακοινώσεις που απεύθυνε η Ειδική Ομάδα Ενδιαφέροντος για την Ιστορία των Βιβλιοθηκών (Library History Special Interest Group). Σε αυτή την πρόσκληση ζητάνε από τους βιβλιοθηκονόμους όλου του κόσμου να συνεισφέρουν με κείμενα προκειμένου να ξεκινήσει μια σειρά έργων σχετικά με τις προφορικές ιστορίες βιβλιοθηκών. Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και επιχειρεί να έχει πολλές προσεγγίσεις. Οι διοργανωτές ενδιαφέρονται όχι μόνο για τις προφορικές ιστορίες των βιβλιοθηκών και την ιστορία της κάθε βιβλιοθήκης, αλλά και την εμβάθυνση του βιβλιοθηκονόμου σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, καθώς και πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα στο επάγγελμα και την καθημερινότητά τους.

Οι βιβλιοθήκες έχουν τη δική τους ιστορία. Ως θεσμοί έχουν συλλογική ιστορία, ανά περιοχή, ανά χώρα, ανά ήπειρο αλλά και παγκοσμίως. Ως μεμονωμένες οντότητες, η κάθε μία από αυτές έχει επίσης τη δική της ιστορία. Μια ιστορία που μπορεί να μας δείξει πολλά πράγματα. Η σχέση της κοινωνίας που την δημιουργεί και την λειτουργεί με την ανάγνωση, τη μνήμη, το παρελθόν, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, τον πολιτισμό είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να μας υπογραμμίσει η μελέτη μιας τέτοιας ιστορίας. Πότε και πού ιδρύονται βιβλιοθήκες; Πώς υποστηρίζονται από την κοινωνία και την τοπική κοινότητα; Πώς αναπτύσσονται και τι επίδραση έχουν; Πολλές ερωτήσεις για έναν ιστορικό που επιθυμεί να δει μια άλλη μορφή της ιστορίας σε σχέση με τον πολιτισμό, τις πολιτικές και το βιβλίο.

Επιπλέον οι βιβλιοθήκες καλούνται να δουλέψουν σε διαφορετικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά περιβάλλοντα, τόσο σε οριζόντια διάσταση (από χώρα σε χώρα κ.ο.κ.) όσο και σε κάθετη διάσταση (μέσα στην ιστορία μιας βιβλιοθήκης καταγράφονται και οι αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία που την φιλοξενεί). Επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρος σχετικά με τη σχέση των ανθρώπων και των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών με τα προαναφερθέντα θέματα.

Κάθε βιβλιοθήκη έχει μια ιστορία να πει. Και κάθε βιβλιοθηκονόμος έχει πολλές μικρές ιστορίες να συνεισφέρει. Ιστορίες για ανθρώπους, για την ανάγνωση, για την ενσυναίσθηση και την ευγνωμοσύνη. Οι βιβλιοθήκες διαγράφουν τη δική τους πορεία στον ιστορικό ορίζοντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL