Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Οπτικές / Νέοι καλλιτέχνες ελπιδοφόροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Νέοι καλλιτέχνες ελπιδοφόροι

Το νέο φέρνει την ελπίδα όταν το περιεχόμενό του μεταφέρει, εκτός από τα εξωτερικά αναλογικά του στοιχεία, τα απαραίτητα συμπληρωματικά, εσωτερικά μηνύματα που αγγίζουν τον κόσμο. Στο ζοφερό τοπίο που όλοι μας βιώνουμε σήμερα, από κοντά κι από μακρύτερα, στους δρόμους και στις ταράτσες των σπιτιών μας, όπου έχει καταλυθεί στο όνομα «της τάξης και της ασφάλειας» κάθε έννοια της διακηρυσσόμενης από την εξουσία της ευνομούμενης τάξης και της ασφάλειας. Όπου τα μέσα μαζικής απο-πληροφόρησης επιχειρούν την απο-συγκρότηση του κοινωνικού ιστού με κατασκευασμένες εικόνες του πραγματικού. Και όπου έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκρότηση ομάδων νέων καλλιτεχνών που προσφέρουν προς ανάγνωση τις ιδέες τους για το πραγματικό.

Έτσι όπως τις προβάλλουν στον δεύτερο όροφο της οδού Κανάρη 12, στον εκθεσιακό χώρο I-D Project Art με πρωτοβουλία της ηθοποιού Αντιγόνης Αμανίτου οι έξι καλλιτέχνες. Ο θεατής τους βρίσκεται αντιμέτωπος, αφού διασχίσει τα εμπορικά καταστήματα, με έργα έξι τελειόφοιτων και απόφοιτων της ΑΣΚΤ αλλά και μίας απόφοιτου της ΑΚΤΟ. Οι χειρονομιακές γραφές μιας κουρνιασμένης μορφής σε μελάνι, όπως αυτές του Νίκου Κομιώτη, που συνδέουν την τέχνη της Άπω Ανατολής με τη δυτική τέχνη, διαδηλώνουν την απομόνωσή μας από τον κόσμο. Οι γυναικείες μορφές, οι δομημένες με ένα ρεαλιστικό ιδίωμα της Αλεξάνδρας Καψή και της Αλεξάνδρας Χαρίτου δείχνουν την επαφή μας με το σώμα. Οι ρυθμικές, πολύχρωμες, αφαιρετικές φιγούρες του Μιχάλη Κιούση αποδίδουν τις αποστασιοποιημένες, ορμητικές σχέσεις μας με τον Άλλο.

Τα τοπία του Αχιλλέα Τσιρίδη, τα πλασμένα σαν γλυπτικές συνθέσεις με πηχτές πινελιές, φανερώνουν με τον δικό τους ιδιότυπο τρόπο που συνδέει τα σουρεαλιστικά έργα του Μαξ Ερνστ με έναν αφηρημένο εξπρεσιονισμό, τις εικόνες που μας φαντασιώνουν και μας πραγματώνουν. Είναι εικόνες που επιχειρούν να ανασύρουν στην επιφάνεια το «καταστάλαγμα των γνώσεων, των διαφόρων μορφών κουλτούρας» που οι νέοι καλλιτέχνες «πέρασαν». Και αποκαλύπτουν, κόντρα στην επιβεβλημένη λήθη, το αέναο τοπίο της δημιουργικής αναζήτησης.

Infο: «Under 33-2020», I-D PROJECTART, Κανάρη 12, 2ος όροφος, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 20 Ιανουαρίου

Ώρες λειτουργίας καταστημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL