Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων / Αποχαρακτηρίστηκε η ΠΥΡΚΑΛ, έκθετη η υπουργός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων / Αποχαρακτηρίστηκε η ΠΥΡΚΑΛ, έκθετη η υπουργός

Ένα ακόμα έγκλημα κατά της ιστορικής μνήμης και της νεότερης βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας συντελέστηκε χθες το βράδυ με τον αποχαρακτηρισμό ως ιστορικού τόπου, του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με τέσσερα μέλη να μειοψηφούν. Σε ότι αφορά τα 12 κτήρια στο βόρειο και το νότιο τμήμα του συγκροτήματος και τη καμινάδα δεν άλλαξε η απόφαση, παραμένει η κήρυξή τους ως διατηρητέων μνημείων.

Η συνεδρίαση στο ΚΣΝΜ αποτέλεσε κόλαφο για την υπουργό Πολιτισμού διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της για ενστάσεις. Όταν η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τζένη Βελένη και οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου και ζώνης ασφαλείας ζήτησαν τις ενστάσεις που υποτίθεται ότι είχαν υποβληθεί από τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλους, όπως είχε ισχυριστεί η υπουργός στη Βουλή απαντώντας στον Κρίτωνα Αρσένη, οι εκπρόσωποι των ΕΛ.ΠΕ. έδειξαν να αγνοούν το ζήτημα, ενώ δεν προσκομίστηκε κανένα νεότερο στοιχείο που να δικαιολογεί την αναπομπή του θέματος στο ΚΣΝΜ.

Η διαδικασία προκάλεσε τον εκνευρισμό του Γιώργου Διδασκάλου, προεδρεύοντος, γενικού γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, που ανέφερε ότι η υπουργός έκρινε πως το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί επειδή είχε παρθεί βεβιασμένη απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, η υπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της να αναπέμψει το θέμα στο ΚΣΝΜ, επιστράτευσε μια σειρά αιτιάσεις, τις οποίες άλλαζε κάθε φορά που διαψεύδονταν. Όπως είχε συμβεί και με το θέμα του “Τζόκερ”.

Αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε υπογραφεί Υπουργική Απόφαση από την πρώην υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, μετά επικαλέστηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστέρησε την αποστολή της Υ.Α. Ζορμπά για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι έχουν κατατεθεί ενστάσεις από τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλους, για να διαψευστεί ή, εν πάση περιπτώσει, να μην επιβεβαιωθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η εμμονή της Λ. Μενδώνη να αποχαρακτηρίσει το σημαντικό βιομηχανικό αρχιτεκτονικό σύνολο στερεί από την Ελευσίνα ένα σημαντικό νεότερο μνημείο, αλλά και ένα εξίσου σημαντικό πάρκο με μέτωπο στη θάλασσα, την ώρα μάλιστα που η πόλη ετοιμάζεται να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Ελευσίνας, εκπρόσωποι του Icomos, της Monumenta, του Ticchi, της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Μ. Ζορμπά: "Άκρως επικίνδυνος αποχαρακτηρισμός"

«Άκρως επικίνδυνη για το θεσμικό πλαίσιο, την ανεξαρτησία και την επιστημονική συνέπεια, τους κατοίκους της Ελευσίνας, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα αλλά και τη δολοφονία της ιστορίας της πόλης, την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά της» χαρακτηρίζει την αναπομπή της ΠΥΡΚΑΛ που βασίστηκε σε αναπομπή, χωρίς να έχουν υπάρξει καινούργια δεδομένα, η τέως υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

“Αλλάζει μια γνωμοδότηση που βασίστηκε σε επιτόπια αυτοψία και ειδική επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ισχυρή, νόμιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Αλλάζει μια γνωμοδότηση που βρίσκεται σε συμφωνία με την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς προστασίας της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς (Monumenta, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ - Τμήμα Αττικής). Πόσο απροκάλυπτα μπορούν να αλλάζουν οι αποφάσεις των θεσμικών συμβουλίων, για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα σε βάρος μιας ολόκληρης πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της;” αναρωτιέται η τέως υπουργός.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL