Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

«Στο μεταίχμιο: Αριστερά και νομιμότητα»

Κύκλο συναντήσεων με ελεύθερη είσοδο και τίτλο «Στο μεταίχμιο: Αριστερά και νομιμότητα» οργανώνουν από σήμερα στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου) τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Απόψε στις 6.30 μ.μ. ο Ηλίας Νικολακόπουλος θα μιλήσει με θέμα «Μετεμφυλιακή Αριστερά: μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, 1950-1960». Στις 12/12 και την ίδια ώρα ο Κωστής Καρπόζηλος θα αναλύσει το ζήτημα «Εκτός ορίων: ελληνικός κομμουνισμός στη Μέση Ανατολή, 1941-1946» και στις 19/12 ο Πολυμέρης Βόγλης θα αναπτύξει τη θεματική «Δυναμική αντίσταση: οι αντιδικτατορικές οργανώσεις και το ζήτημα της βίας».

Η Ελλάδα στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Μόσχας

Η νεοελληνική λογοτεχνία και οι μεταφράσεις ελληνικών βιβλίων στα ρωσικά βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής αποστολής που συμμετέχει στη διεθνή έκθεση βιβλίου Non/fiction της Μόσχας και σε πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Αγία Πετρούπολη. Η επικεφαλής διευθύντρια Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού Αθανασία Παπαθανασίου, η ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος θα παρουσιάσουν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου τα επτά ελληνικά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά και θα μιλήσουν για την ελληνική λογοτεχνία. Αύριο θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στο Πανεπιστημιο Λομονόσοφ για τους φοιτητές, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποηθεί εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία. Στις 9 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί μεγάλη εκδήλωση στη βιβλιοθήκη Μαγιακόφσκι της Αγίας Πετρούπολης, οπού θα γίνει παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παραμάρκου «Γκιάκ», ενώ την επομένη, η Φραγκίσκη Αμπατζόγλου θα μιλήσει σε διάλεξη-αφιέρωμα για την ελληνική λογοτεχνία και τις ρωσικές της μεταφράσεις στο πολιτιστικό κέντρο Dom Radio. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα «Musica Aeterna» του Θόδωρου Κουρεντζή. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 11 Δεκεμβρίου με παρουσίαση των ρωσικών εκδόσεων της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε βιβλιοπωλείο της Αγίας Πετρούπολης.

Διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά

«Ένα εργατικό κίνημα από τα δεξιά; Τα αίτια μιας φαντασιακής εξέγερσης» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δοθεί από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιένας Κλάους Ντέρε στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48). Τον ομιλητή και το έργο του θα παρουσιάσει ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, οικονομολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και στη νοηματική γλώσσα, καθώς και ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου www.poulantzas.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL