Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
"Χωματερή project" την Κυριακή στη Φυλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χωματερή project" την Κυριακή στη Φυλή

Ένα σμήνος ανθρώπινων σωμάτων θα σχηματίσει το μεσημέρι της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου μια αλυσίδα συμπαγούς διαμαρτυρίας στη χωματερή της Φυλής, σε μια επιχείρηση κινητοποίησης κατοίκων και πολιτών εναντίον μιας οικολογικής καταστροφής που συντελείται εδώ και χρόνια.

Αυτή τη σιωπηλή διαμαρτυρία θα βιντεοσκοπήσει η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια Laure Vermeersch ώστε να αποτελέσει μέρος του ντοκιμαντέρ της με τίτλο “Athenian Material”, που θα προβληθεί σε ευρωπαϊκές χώρες. Η πρωτοβουλία ανήκει στη χορογράφο και χορεύτρια Γεωργία Αντζάμπου, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Δήμο Φυλής, δίπλα στη χωματερή.

Η γειτνίαση αυτή και οι συνεχείς επισκέψεις της στο ζοφερό αυτό τοπίο την έκαναν να σχεδιάσει μια σειρά διαμαρτυρίες μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κινητοποιήσει τον προβληματισμό και τα συναισθήματα των συμπολιτών και γειτόνων της απέναντι στην οικολογική καταστροφή.

Έτσι σχεδίασε μια ανοιχτή performance για το μεσημέρι της Κυριακής στις 12, στο επίπεδο τμήμα έξω από την οριοθετημένη υφιστάμενη εγκατάσταση, με τη συμμετοχή εθελοντών, κατοίκων, δημοτών και πολιτών. «Θα διαμαρτυρηθούμε με την αλήθεια των σωμάτων μας, περπατώντας απλά και στέλνοντας ένα μήνυμα όλοι μαζί» υποστηρίζει προσθέτοντας πως η τέχνη οφείλει να διοχετεύει τον παλμό της προστατεύοντας και αναδεικνύοντας κοινωνικά, περιβαλλοντικά, προβλήματα δημόσιας Υγείας.

Έτσι απευθύνει μέσα από την πλατφόρμα που δημιούργησε, το «Χωματερή Project», κάλεσμα ανοιχτής συμμετοχής για τις Κυριακές 1, 8 και 14 Δεκεμβρίου που έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Νομού Αττικής για τη Χωματερή (ΧΥΤΑ) της Φυλής.

«Αισθάνομαι ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε αυτήν την τεράστια και οικονομικά απλησίαστη αυτοκρατορία, την αυτοκρατορία των σκουπιδιών, που για την καταστροφή που προκαλεί σου έρχεται να ουρλιάξεις από οργή. Πρόκειται για μια μορφή εξουσίας, μια δυσθεώρητη αυτοκρατορία, απέναντι στην οποία αισθάνεσαι εντελώς αδύναμος. Αλλά ταυτόχρονα αισθάνεσαι ότι πρέπει να κινηθείς, να κάνεις κάτι, να ξεσηκωθείς και να μετακινηθείς από την καρέκλα σου.

Στον Δήμο Φυλής όλοι έχουν πειστεί ότι τους τρέφει η χωματερή. Και ο δήμος έχει πείσει τους αριθμητικά πάμπολλους υπαλλήλους του ότι μέσω της χωματερής πληρώνονται. Άρα η χωματερή είναι τροφός. Έτσι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κινητοποιηθεί κάποιος. Ως καλλιτέχνης πιστεύω πως η τέχνη πρέπει να επικοινωνεί θέματα κυρίως κοινωνικά. Και η ιστορία της τέχνης έχει να καταδείξει ανά εποχές μεγάλο αριθμό χορευτικών κινημάτων.

Στην αρχή έκανα ένα κινητικό σόλο που ξεκίνησε από μια συναισθηματική φόρτιση και δομήθηκε μέσα μου με εργαλεία κίνησης, όπως η παραίτηση που αισθάνθηκα. Στο μυαλό μου είχα τη σκέψη να κινητοποιήσω και τους πολίτες μέσα από ένα π.χ. απλό περπάτημα στη χωματερή, μέσα από σχήματα με το σώμα, τις λέξεις κ.ά. Και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με όλα αυτά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και καλλιτέχνες που βοηθούν και στηρίζουν με τον τρόπο τους τις δράσεις» εξηγεί η Γεωργία Αντζάμπου.

Η πρώτη της performance διαμαρτυρίας βιντεοσκοπήθηκε, προβλήθηκε σε ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση στο Proastio Art Centre και έτσι υπήρξε μια πρώτη ευαισθητοποίηση, όπως λέει. Τώρα ήρθε η σειρά για μια μεγαλύτερη και ευρύτερη performance διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή κόσμου. «Επειδή πολλές φορές το σώμα μιλάει πιο δυνατά. Κάθε φορά περπατάμε σαν σμήνος και κάποιος μπαίνει μπροστά, προχωρώντας με τον δικό του τρόπο, οι υπόλοιποι ακολουθούν, εκείνος κάνει ένα σχήμα με το σώμα του και έτσι συνεχίζεται η δράση μέχρι το όριο της χωματερής» διευκρινίζει.

Αναφέρει πως το "Χωματερή Project" ως σύνολο πολιτιστικών δράσεων, προέκυψε από την ανάγκη για αφύπνιση και κινητοποίηση όλων στο επείγον ζήτημα της χωματερής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, της περιβαλλοντικής καταστροφής, της κοινωνικής υποβάθμισης που έχουν υποστεί ο τόπος και η ζωή όλων.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Λατομείο Μουσαμά η Τέτη Νικολοπούλου και η Μαρία Φουντούλη θα χορέψουν το «Δώρο» και την Κυριακή 14 του μήνα στις 8 το βράδυ στο Proastio Art Centre η Ξένια Μαλαθράκη θα παρουσιάσει τη δραματοθεραπευτική performance με την ομάδα θεάτρου playback “StoryDrops”.

Μάνια Ζούση

Αυτή τη σιωπηλή διαμαρτυρία θα βιντεοσκοπήσει η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια Laure Vermeersch ώστε να αποτελέσει μέρος του ντοκιμαντέρ της με τίτλο “Athenian Material”, που θα προβληθεί σε ευρωπαϊκές χώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL