Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Χωρίς καμία υποδομή η... Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 / Ελευσίνα στο παρά πέντε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς καμία υποδομή η... Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 / Ελευσίνα στο παρά πέντε

Με την πρόσφατη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, που θα συντονίσει και θα λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης των υποδομών της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, τον διορισμό από πλευράς δήμου του νέου 11μελούς Δ.Σ. με πρόεδρο τη Δέσποινα Γερουλάνου, το οποίο θα ορίσει νέα καλλιτεχνική διεύθυνση και διευθύνοντα σύμβουλο της διοργάνωσης και ανεύρεση χορηγών, θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της διοργάνωσης, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

"Η ανάγκη της διυπουργικής ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα, όπου χρειαστεί και με νομοθετική πρωτοβουλία, θέματα που μπορούν να απεμπλέξουν την αδυναμία" υπογράμμισε η υπουργός, ανακοινώνοντας ότι η πρώτη συνεδρίασή της θα γίνει 22 Νοεμβρίου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Αργύρης Οικονόμου έκανε σαφές ότι "οι υποδομές στην Ελευσίνα είναι καταγεγραμμένες στο μηδέν", τονίζοντας ότι, μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αξιολόγησης της Ε.Ε. πριν λίγες ημέρες, αναμένεται η τελική της αξιολόγηση τον Νοέμβριο του 2020, η οποία "θα κρίνει αν η πολιτιστική Ελευσίνα 202, θα έχει τη δυνατότητα να τύχει του βραβείου Μελίνα Μερκούρη".

Η έκθεση άλλωστε των εμπειρογνωμόνων του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης διαβλέπει "σοβαρό κίνδυνο να μην πετύχει η Ελευσίνα 2021 τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται" καθώς "το πρόγραμμα Ελευσίνα 2021 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη δομή διοίκησής του, στην εσωτερική διαχείριση, στην ανάπτυξη προγραμμάτων, στην επικοινωνιακή στρατηγική και στη γενική διαχείριση του χρόνου".

Ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στις υποδομές που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, στις οποίες συμπυκνώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δήμου, μέσω της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα "τα πράγματα υστερούν σημαντικά, είναι σε ένα πάρα πολύ ασαφές σημείο και δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα project" όπως δήλωσε ο γ.γ. Σύγχρονου Παγκόσμιου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Από πλευράς του, το υπουργείο έχει αναλάβει τα έργα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνα, προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις που θα κρίνει η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, και παράλληλα την προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας του εθίμου της Μεσοσπορίτισσας, για ένταξη στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα του Δήμου και η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διοργάνωση του Τόκιο να περάσει από την Ελευσίνα.

Οι εκδηλώσεις στη Σαλαμίνα

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη Σαλαμίνα, ανακοινώνοντας ότι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία, αφ' ενός θα επιχειρηθεί να δρομολογηθεί ενάλια, υποθαλάσσια έρευνα στην Κυνόσουρα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχει σκέψη να μετατραπεί ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο σε υπαίθριο θέατρο, και τα πετρόκτιστα προπολεμικά κτήρια, στα ναυτικά οχυρά στην άκρη της Κυνόσουρας, για τα οποία υπάρχει ήδη μελέτη - πρόταση του Νίκου Μπελαβίλα για λογαριασμό του ΕΜΠ, να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και ψηφιακές εκθέσεις για τρισδιάστατες παρουσιάσεις για τη ναυμαχία. Πρόσθεσε ότι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενηθεί στο σιλό και, εκτός των ελληνικών, σε τμήμα του θα φιλοξενήσει και κινεζικές ενάλιες αρχαιότητες.

Για τον πολιτιστικό πόλο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυτεχνείου και Ακροπόλ, είπε ότι συντάσσεται η μελέτη σκοπιμότητας, που ευελπιστεί να παραδοθεί ώς το τέλος Ιανουαρίου, ενώ για το Τατόι είπε ότι ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου η οριστική αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική και στατική μελέτη, έχουν υποβληθεί οκτώ υποψηφιότητες αναδόχων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για το σύνολο του κτήματος Τατοΐου καθώς βρέθηκε χορηγός, με στόχο να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ρωτήσαμε την υπουργό αν έχει υπογράψει την Υπουργική Απόφαση για την αναίρεση Υ.Α. της προκατόχου της Μυρσίνης Ζορμπά με την οποία είχε κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία ΑΪΝΟΟΥ ΧΑΟΥ Πληροφορική, εξαιτίας ανικανότητας να παραδώσει εντός χρονοδιαγραμμάτων υποέργα για την ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ, και εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε ότι "όταν υπογραφεί, θα αναρτηθεί στη 'Διαύγεια'".

Για τις αρχαιότητες στο μετρό Θεσσαλονίκης μάς επανέλαβε ότι το υπουργείο "δεν έχει λάβει φάκελο από την Αττικό Μετρό". Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Ν. Ταχιάος, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση της επέκτασης του έργου προς τα δυτικά, αναμένεται να καταθέσει τον φάκελο στο ΥΠΠΟΑ στις 20 Νοεμβρίου, προτείνοντας την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Αυτή τη στιγμή πάντως, οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν σταματήσει και απολύονται εργαζόμενοι.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL