Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Προς αποχαρακτηρισμό το πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς αποχαρακτηρισμό το πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ;

Μπορεί η υπουργός Πολιτισμού χθες να αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου της στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 επιχειρώντας να κάνει σαφέστατη την πρόνοια της κυβέρνησης και της ίδιας για τη διοργάνωση και την πόλη, ωστόσο το μεγάλο "δώρο" της στην Ελευσίνα και τους κατοίκους της το φύλαγε για το τέλος. Αποφάσισε να στερήσει από την πόλη και τους κατοίκους της ένα σημαντικό βιομηχανικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα του Μεσοπολέμου και ένα υψηλής ποιότητας άλσος πρασίνου με μέτωπο στη θάλασσα, που συνδυάζουν ένα μοναδικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σύνολο, δηλώνοντας ορθά κοφτά ότι πρόκειται να αναπέμψει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων την κήρυξη της ΠΥΡΚΑΛ σε ιστορικό τόπο.

"Το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ θα επανέλθει πολύ γρήγορα στο ΚΣΝΜ, διότι, αν υπήρχε η πολιτική βούληση να υπογραφεί, θα μπορούσε να έχει υπογραφεί η πράξη. Επομένως αυτή τη στιγμή εγώ θα ήθελα να έχω μια νέα γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και όχι την παλιά. Δεν είναι θέμα των εορτασμών, δεν εμπίπτει, όμως, στην Πολιτιστική έτσι όπως γνωμοδότησε το συμβούλιο, θα μπορούσαν να την υπογράψουν μέχρι τις εκλογές" είπε χαρακτηριστικά. Βεβαίως η Υπουργική Απόφαση της κήρυξης είχε υπογραφεί μετά τη γνωμοδότηση. Ωστόσο δεν πρόφτασε να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ λόγω της κήρυξης των εκλογών. Η κ. υπουργός γνωρίζει τα χρονοδιαγράμματα της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Η απόφασή της δεν είναι και η κομψότερη απέναντι στα μέλη του ΚΣΝΜ, υπηρεσιακά στελέχη και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους υψηλού επιστημονικού κύρους, δεδομένου ότι για την κήρυξη του αρχιτεκτονικού συνόλου της ΠΥΡΚΑΛ σε ιστορικό τόπο είχε προηγηθεί της γνωμοδότησής τους αυτοψία στο μνημείο. Τούτο σημαίνει ότι το Συμβούλιο, όπως μας μεταφέρουν και μέλη του, είχε τεκμηριώσει επαρκέστατα την απόφασή του. Ακόμα και ο εκπρόσωπος των ΕΛ.ΠΕ., καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Γιώργος Πανέτσος, στην εισήγησή του ήταν υπέρ της μερικής κήρυξης.

Θυμίζουμε ότι το ΚΣΝΜ στις 2 Ιουλίου γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου, ενώ διατηρητέα μνημεία κηρύχθηκαν επίσης 12 από τα συνολικά 134 κτήριά του μαζί με τον εξοπλισμό τους in situ, όπως και η καμινάδα στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος.

Έκρινε λοιπόν τότε το Συμβούλιο ότι έπρεπε να διατηρηθεί αυτό το σημαντικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα με βιομηχανικά μνημεία μοναδικά στην Ελλάδα που διαθέτουν τεχνικές προστασίας από εκρήξεις πυροτεχνικών, κτήρια του Μεσοπολέμου με ιδιαίτερες οικοδομικές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό σπάνιο για την εποχή του. Πολλώ δε μάλλον όταν αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα και είναι συνυφασμένο με την Ελευσίνα, αλλά και τους πολίτες της. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η κήρυξη του πρώην εργοστασίου δικαίωσε τους μακροχρόνιους αγώνες της Κίνησης Πολιτών Ελευσίνας - Ecoeleusis, καθώς και της Monumenta.

Η αναπομπή του στο ΚΣΝΜ για μερικό ή καθολικό αποχαρακτηρισμό ανοίγει τον δρόμο για οικοδόμηση με άγνωστη χρήση, αλλά και για την καταστροφή πολύ μεγάλου χώρου πρασίνου, που αποτελεί πνεύμονα για την Ελευσίνα, καθώς και μεγάλου τμήματος θαλασσίου μετώπου. Οι καλά γνωρίζοντες πάντως κάνουν λόγο για δώρο στην εταιρεία. Ελπίζουμε να διαψευστούν.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL