Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

Το βραβείο Γκονκούρ

Με το βραβείο Γκονκούρ τιμήθηκε χθες ο μυθιστοριογράφος Ζαν-Πολ Ντιμπουά για το βιβλίο του «Tous les hommes n' habitent pas le monde de la meme facon» (εκδ. L'Olivier). Διακριτικός και δημοφιλής, ο 69χρονος συγγραφέας από την Τουλούζη, έχει ήδη τιμηθεί το 2004 με το βραβείο Femina για το βιβλίο του «Une vie francaise». Ο Ντιμπουά, στον οποίο απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο με το μεγαλύτερο κύρος στον γαλλόφωνο κόσμο, οικοδομεί εδώ και τριάντα χρόνια ένα έργο που γοητεύει με την ευαισθησία και τη βαθιά ανθρωπιά του. Το βιβλίο του είναι ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα για τη χαμένη ευτυχία. Στα ελληνικά κυκλοφορεί «Ο φωτογράφος της Τουλούζης» από τις εκδόσεις «Διήγηση» σε μετάφραση Κώστα Κατσουλάρη.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου

Στον Σταύρο Χριστοδούλου, για το βιβλίο του «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός», απονεμήθηκε με ομόφωνη απόφαση των μελών της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, «ο Σταύρος Χριστοδούλου ανατέμνει μια φαινομενικά συνηθισμένη υπόθεση αθηναϊκού φόνου χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά το εργαλείο των αλλεπάλληλων διαφορετικών εστιάσεων. Η αφήγηση δομείται πάνω σε συνεχείς αναδρομές - βιογραφήσεις των χαρακτήρων της ιστορίας που ουσιαστικά λειτουργούν για τον αναγνώστη ως ανατροπές από το προβλέψιμο και το αναμενόμενο».

Πέθανε η Μαρί Λαφορέ

Ερμηνεύτρια μεγάλων μουσικών επιτυχιών όπως το «Viens, viens», η τραγουδίστρια και ηθοποιός Μαρί Λαφορέ πέθανε σε ηλικία 80 ετών στην πόλη Ζενολιέ της Ελβετίας. Είχε συμμετάσχει σε ταινίες με σκηνοθέτες τους Ζορζ Λοτνέρ, Ανρί Βερνέιγ, Πιερ Γκρανιέ - Ντεφέρ, Μισέλ Ντεβίλ, Ζαν - Πιέρ Μοκί κ.ά. Το 1963, κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος 45 στροφών με το τραγούδι του Ντανιέλ Ζεράρ "Les vendanges de l'amour". Τον θάνατο της Λαφορέ ανακοίνωσε η κόρη της, σκηνοθέτρια Λίζα Αζουέλος.

Μετάλλιο με υπογραφές για τον Μαραθώνιο

Τα έργα τους πρόσφεραν αφιλοκερδώς τρεις Έλληνες εικαστικοί για να κοσμήσουν τη μια πλευρά του νέου μεταλλίου για τον Μαραθώνιο, στην άλλη όψη του οποίου θα απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Πρόκειται για τον Αλέκο Φασιανό, που για το 2019 αποτύπωσε τη Μάχη του Μαραθώνα, τον Κώστα Βαρώτσο, με τον Ημεροδρόμο για το 2020, και τον Γιάννη Ψυχοπαίδη που θα δημιουργήσει τη δική του εικαστική σύνθεση για το 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL