Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Η απειλή της "ανάπτυξης" έφτασε και στην Καππαδοκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απειλή της "ανάπτυξης" έφτασε και στην Καππαδοκία

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν, η παγκοσμίως γνωστή περιοχή της Καππαδοκίας, που είχε ενταχθεί από το 1985 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, "αποχαρακτηρίστηκε" και έπαψε να ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές. Η αιτία για τον αποχαρακτηρισμό πρέπει να αναζητηθεί στα σχέδια που υπάρχουν εδώ και καιρό για "ανάπτυξη" στην περιοχή, με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και λόγω του σχεδιασμού σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα διασχίζει το κέντρο της κοιλάδας της Καππαδοκίας. Ήδη οι προσπάθειες για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων είχαν μπλοκαριστεί δικαστικά.

Η Καππαδοκία είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστός για τους μοναδικούς ηφαιστειακούς κώνους και τις υπόγειες πόλεις όπου είχαν βρει καταφύγιο διωκόμενοι χριστιανοί και έγιναν προσβάσιμοι για τους τουρίστες στη δεκαετία του ‘60.

Σε μια περίοδο που ο τουρισμός στην Τουρκία εμφανίζει κάμψη λόγω της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή, η Καππαδοκία προσέλκυσε 440.686 επισκέπτες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας ρεκόρ για τα τελευταία έξι χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Καππαδοκία αυξήθηκε κατά 14,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η περιοχή της Καππαδοκίας είναι ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, που δημιουργήθηκε από εκρήξεις ηφαιστείων και πλημμύρες σε διάστημα εκατομμυρίων χρόνων, με βράχους που σχηματίστηκαν από ηφαιστειακή τέφρα. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. μικρές κοινότητες αναχωρητών άρχισαν να κατοικούν σε σπήλαια μέσα στα βράχια. Αργότερα, οι κοινότητες αυτές λειτούργησαν σαν κέντρα υποδοχής προσφύγων λόγω των εισβολών των Αράβων. Οι λαξευτές κατασκευές στους βράχους περιλάμβαναν ολόκληρα συγκροτήματα που μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων και φτάνουν σε κάποια σημεία ακόμα και τα δέκα επίπεδα κάτω από τη γη, με κοιτώνες, αποθήκες, ακόμα και στάβλους. έχουν καταμετρηθεί 842 υπόγειες εκκλησίες.

Υπόγειες πόλεις

Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου εκατό υπόγεια συγκροτήματα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Από τις υπόγειες πόλεις δεν λείπουν ακόμα και τα πατητήρια για τα σταφύλια, απόδειξη της οινικής παράδοσης τεσσάρων χιλιάδων χρόνων στην περιοχή. Το ανάγλυφο του τοπίου, έκτασης συνολικά 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το αποτέλεσμα γεωλογικών μετασχηματισμών που διαμόρφωσαν σταδιακά τα συμπαγή πετρώματα σε κώνους, λόφους και καμινάδες. Χιλιάδες μονόλιθοι, άλλοτε μεμονωμένοι και άλλοτε σε συστάδες, ορθώνονται στον ουρανό, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Από τους πλέον γνωστούς "σχηματισμούς" αυτού του είδους είναι οι «νεραϊδοκαμινάδες», κώνοι στο σχήμα, με ύψος που κάποιες φορές φτάνει τα 40 μέτρα και με ένα χαρακτηριστικό "καπέλο" από βασάλτη στην κορυφή.

Η αιτία για τον αποχαρακτηρισμό πρέπει να αναζητηθεί στα σχέδια που υπάρχουν εδώ και καιρό για "ανάπτυξη" στην περιοχή, με την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και λόγω του σχεδιασμού σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα διασχίζει το κέντρο της κοιλάδας της Καππαδοκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL