Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
"Θα συνεχιστεί η διαδικασία συγκρότησης της ΕΔΕΜ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θα συνεχιστεί η διαδικασία συγκρότησης της ΕΔΕΜ"

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία συγκρότησης της ΕΔΕΜ ως οργανισμού συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών στη θέση της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί παραμένει «ανοιχτός» ο δρόμος για την εξομάλυνση της κατάστασης με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Ο Χρ. Βερναρδάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος που η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε με επιτυχία την κρίση που προέκυψε μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ.

Η Λ. Μενδώνη εξήγησε ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ καθυστέρησαν μετά από παρατήρηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Πολιτισμού ότι δεν θα έπρεπε να εκδοθούν πριν εκδικαστεί η σχετική προσφυγή του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση».

Η Λ. Μενδώνη σημείωσε ακόμα ότι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχει ζητήσει επιπλέον μελέτες για τη διαπίστωση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ, όπως δικαιούται. Η Λ. Μενδώνη παρατήρησε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τους δημιουργούς διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού» και διαβεβαίωσε ότι μόλις συμπληρωθεί ο φάκελος της ΕΔΕΜ θα ακολουθηθούν οι κατά νόμο διαδικασίες για την αδειοδότησή της.

Κάλυψη των Σταματούδη - Τσακοπιάκου από τη υπουργό

Παράλληλα, η Λ. Μενδώνη κάλυψε πλήρως την Ειρήνη Σταματούδη και τον Γιάννη Τσακοπιάκο, που διορίστηκαν σε σημαντικές επιτροπές παρά τις δικαστικές τους εμπλοκές. «Ούτε βάσει δημοσιευμάτων διοικούμε, ούτε το τεκμήριο της αθωότητας παραβιάζουμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά η Λ. Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη για την επαναφορά των δύο στελεχών σε καίριες θέσεις.

Η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι η Ειρ. Σταματούδη τοποθετήθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τα Πνευματικά Δικαιώματα λόγω της επιστημονικής της ειδικότητας και της πολυετούς εμπειρίας της στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και σχολίασε ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή είναι γνωμοδοτική επιτροπή και ότι η Ειρ. Σταματούδη δεν έλαβε «κάποια θέση ευθύνης».

Η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι η Ειρ. Σταματούδη είχε δικαιωθεί δικαστικά για την καταγγελία περί δωρεάς που έλαβε από την ΑΕΠΙ όταν ήταν διευθύντρια του ΟΠΙ, ενώ η θητεία της είχε ανανεωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την υπουργό η δικαστική απόφαση έκρινε ότι το ποσό 120.000 ευρώ δεν ήταν δωρεά, αλλά εξόφληση της οφειλής της ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ για τα έτη 2006 και 2007. Μάλιστα, η Λ. Μενδώνη σχολίασε ότι η Ειρ. Σταματούδη «έπραξε το καθήκον της».

Εκπρόσωπος των εργαζομένων ο Γ. Τσακοπιάκος

Σε σχέση με τον Γ. Τσακοπιάκο, ο οποίος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για τη διαχείριση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας, η Λ. Μενδώνη ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται να παραβιάσει το τεκμήριο της αθωότητας και υποστήριξε ότι ο Γ. Τσακοπιάκος τοποθετήθηκε στην επιτροπή για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας στα κτήρια του υπουργείου Πολιτισμού ως εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού κινήματος μετά από αίτημα της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του υπουργείου.

Τα πεπραγμένα της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ θύμισε ο Χρ. Βερναρδάκης

Ο Χρ. Βερναρδάκης θύμισε τα πεπραγμένα της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ, που ερευνάται για επτά κακουργήματα και έχει αφήσει πίσω της μία οικονομική «τρύπα» ύψους 100 εκατ. ευρώ. Με αφορμή τον έλεγχο της οικονομικής βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ, ο Χρ. Βερναρδάκης παρακίνησε την κυβέρνηση να ζητήσει οικονομικά στοιχεία από όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων επισημαίνοντας την πλημμέλεια που είχε διαπιστωθεί στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων κατά την προηγούμενη περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL