Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ανέφικτα τα έργα χωρίς την προσωρινή απόσπαση των αρχαίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανέφικτα τα έργα χωρίς την προσωρινή απόσπαση των αρχαίων

Θεσσαλονίκη: Τα αλλάζει τώρα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου με την κατά χώραν παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όταν πριν λίγες ημέρες παραδεχόταν ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, αλλά η λύση αυτή είναι πολύ πιο ακριβή. Με τις δηλώσεις αυτές γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το εμπόδιο του αρχαιολογικού νόμου...

Ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στο μετρό, που θα γίνει την Δευτέρα, ο Νίκος Ταχιάος δήλωσε αίφνης ότι οι υπηρεσίες της Αττικό Μετρό αποφάνθηκαν πως είναι ανέφικτη η κατασκευή του σταθμού με τις αρχαιότητες in situ και επεξεργάζονται τη μελέτη κατασκευής με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης. «Από τη γραπτή ενημέρωση που έχω από τους αρμόδιους μηχανικούς της Αττικό Μετρό δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστεί ο σταθμός με την παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση τους κατά την περίοδο των εργασιών», είπε χαρακτηριστικά στο Voria.gr και υποστήριξε ότι είναι χαμένος χρόνος η συνέχιση της αναζήτησης λύσης, η οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί, παρότι αναζητείται εδώ και πέντε χρόνια. Κατά τον ίδιο, αυτό προκύπτει και από τις πολλές και σοβαρές παρατηρήσεις τις οποίες έκαναν οι μηχανικοί της Αττικό Μετρό επί της μελέτης του αναδόχου, η οποία προέβλεπε την κατασκευή του σταθμού με τις αρχαιότητες in situ. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές σύμφωνα με τον προκάτοχό του Γιάννη Μυλόπουλο δεν αφορούσαν καν τις αρχαιότητες και θα γίνονταν σε κάθε περίπτωση.

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκαν 97 κρατικοί και παραγωγικοί φορείς, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό, της αναδόχου εταιρείας, αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.ά. Το «παρών» θα δώσει και εκπρόσωπος της "Κίνησης Πολιτών για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλεί σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στην οποία θα δώσουν το "παρών" ο πρώην α' αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, η πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη και ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL