Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Όλη η πόλη μια σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλη η πόλη μια σκηνή

Ένας ανήσυχος και πεισματάρης έφηβος 16 χρόνων γίνεται φέτος το Αναλόγιο, που επιμένει με πάθος στην ανάδειξη και στήριξη της ελληνικής δραματουργίας και γραφής, τη συνομιλία με τη διεθνή και εθνική θεατρική πραγματικότητα και ζώσα καλλιτεχνική δημιουργία, παρουσιάζει από σήμερα έως και τις 26 Σεπτεμβρίου μια σειρά από παραστάσεις, αφιερώματα, συναντήσεις, συμπόσια και εργαστήρια πάνω στον θεματικό άξονα της Μνήμης.

Με σύνθημα «In memory we trust», το Αναλόγιο, υπό την επιστημονική και καλλιτεχνική εποπτεία της Σίσσυς Παπαθανασίου, παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα όπου τιμώνται 4 χώρες και παρουσιάζονται 20 παραστάσεις με 15 νέα ελληνικά και 5 ξένα έργα από 15 συγγραφείς, 20 σκηνοθέτες και πλήθος ηθοποιών.

Το Αναλόγιο δεν ξεχνά τη Χρύσα Σπηλιώτη και τον τραγικό της θάνατο παρουσιάζοντας σήμερα ένα ολονύκτιο αφιέρωμα στο έργο της σε επιμέλεια Ναταλίας Κατσού που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο “Σταθμός” στο Μεταξουργείο από τις 6.30 το απόγευμα έως αύριο το πρωί.

Θα παρουσιαστούν επτά έργα της Χρύσας σε σκηνοθεσία επτά γυναικών, που είναι η Μιχαέλα Αντωνίου, η Νικόλ Δημητρακοπούλου, η Χρύσα Καψούλη, η Μαρία Ξανθοπουλίδου, η Ρούλα Πατεράκη, η Αναστασία Ρεβή και η Δήμητρα Χατούπη. Αποσπάσματα από τη βιντεοσκοπημένη παράσταση του τελευταίου έργου της «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, θα παρουσιάζονται στα διαλείμματα μεταξύ των παραστάσεων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα παρουσιαστούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από τη Βραζιλία, το Ιράν και την Ινδονησία, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο θεατρικές παραστάσεις από την Coletiva Teatro και το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια σε σκηνοθεσία Nitza Tenenblat με τίτλους «O Amor Que Habito» και «Luar de contos».

Επίσης μία παράσταση ινδονησιακού χοροθεάτρου θα παρουσιαστεί από το Nusantara Arts Forum και το «O θάνατος του Ηaman» από την Parchamdar, μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές ομάδες του Ιράν, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Θα δοθούν πρεμιέρες θεατρικών έργων από την Ελλάδα και την Ελβετία με τίτλο «Οι ψαράδες» της Sophie - Valentine Borloz και «Τοκετού δίκη» της Ursula Werdenberg.

Το Executive Board Meeting του International Playwrights' Forum θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Την ίδια ώρα έχει ανατεθεί η συγγραφή θεατρικού έργου στη Ναταλία Κατσού, που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος με θέμα «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης», σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη, στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί από χώρες όπως: Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ινδία, Σουηδία, Κύπρος κ.ά.

Το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά εργαστηρίων, masterclasses και workshops μετάφρασης, δραματουργίας και σκηνοθεσίας αρχαίου δράματος, με αντικείμενο την «Αντιγόνη».

Θα συνεχίσουν τέλος περιπατητικές δράσεις στην πόλη με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε χώρους όπως η Φιλοσοφική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, το Μουσείο Ιστορίας στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα, το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, το Ίδρυμα Κωστοπούλου, το Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου, το Θέατρο Σταθμός και το Άττις - Νέος Χώρος στο Μεταξουργείο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL