Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Οργή Ελλήνων δημιουργών κατά της Λ. Μενδώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργή Ελλήνων δημιουργών κατά της Λ. Μενδώνη

Έντονες αντιδράσεις αλλά και την οργή των Ελλήνων δημιουργών προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών, κυρίως όμως για τον διορισμό της πρώην διευθύντριας του ΟΠΙ Ειρήνης Σταματούδη στη θέση της προέδρου της.

Στο πρόσωπο της Ειρήνης Σταματούδη οι δημιουργοί αναγνωρίζουν έναν άνθρωπο που "μας πολέμησε με κάθε τρόπο", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο "Άσμα 450+ ...", και δηλώνουν "έτοιμοι να λάβουμε αυστηρότατα μέτρα για να εμποδίσουμε το κακό που πάει να συμβεί", προειδοποιώντας ότι "αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της. Δραστικά - και πολύ σύντομα".

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας που με χθεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία, ενώ υποκαθιστά τον ίδιο τον Οργανισμό. Για τον ΟΠΙ, "η σύσταση της ανωτέρω επιτροπής, χωρίς καμία προγενέστερη συνεννόηση με τη διεύθυνση ή/και διοίκηση του ΟΠΙ, έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 69 του Ν. 2121/1993 περί σύστασης του ΟΠΙ, όπου προβλέπεται ρητά ότι ο ΟΠΙ έχει 'τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων"' και του άρ. 2 του Π.Δ. 311/1994, στο οποίο ορίζεται ότι στους σκοπούς του ΟΠΙ περιλαμβάνεται 'η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟ και το Γραφείο Νομοθετικού Συντονισμού του υπουργείου Πολιτισμού'" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως, "με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία σύστασης και η λειτουργία της συγκεκριμένης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΙ, της ιστορίας και της λειτουργίας του, οδηγεί σε εν τοις πράγμασι παράκαμψη του θεσμικού του ρόλου, σε ματαίωση μιας βασικής αποστολής του, σε δυσλειτουργία και απαξίωσή του, αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας".

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού, αντί να καταλάβει το μέγεθος της τρικυμίας που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση στους Έλληνες δημιουργούς και μάλιστα την ώρα που βρίσκονται στη διαδικασία της δημιουργίας του νέου αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, με ανακοίνωσή του επιτίθεται στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, "η διοίκηση και η διεύθυνση" του οποίου, "σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί της δήθεν μη νόμιμης σύστασης της επιτροπής, προκειμένου να προκαλέσουν αναστάτωση στους δημιουργούς".

Καταπέλτης οι Έλληνες δημιουργοί

Προφανώς στο υπουργείο, καθώς η υπουργός λείπει σε ταξίδι στις ΗΠΑ, δεν κατάλαβαν ότι ουδείς μίλησε περί νομιμότητας της σύστασης της επιτροπής, κυρίως όμως δεν διάβασαν προσεκτικά την ανακοίνωση των ίδιων των δημιουργών.

Μέσω της ανακοίνωσης του σωματείου "Άσμα 450 + Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων", οι δημιουργοί αναφέρονται πρωτίστως στα έργα και τις ημέρες της Ελ. Σταματούδη, υπογραμμίζοντας ότι "όλο αυτό το διάστημα που παλεύαμε να φτιάξουμε νέο ελληνικό φορέα, την ΕΔΕΜ -σκοπός για τον οποίον ενώθηκαν όλοι οι Έλληνες δημιουργοί για πρώτη φορά στην ιστορία-, η κ. Σταματούδη μας πολέμησε με κάθε τρόπο", καθώς "όχι μόνο προσπάθησε να μας παρασύρει στην Αυτοδιαχείριση, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την Ernst & Young ότι όσο η κ. Σταματούδη ήταν διευθύντρια του ΟΠΙ δεν της ασκούσε έλεγχο, με αποτέλεσμα να φτάσει σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση (το ίδιο είχε συμβεί επί των ημερών της και με την ΑΕΠΙ), αλλά είναι και διορισμένη στην Αυτοδιαχείριση ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων Cisac, που ως γνωστόν δανειοδότησε την εν λόγω εταιρεία για να προλάβει τη δική μας βούληση να φτιάξουμε ανεξάρτητο ελληνικό φορέα. Για να μας εμποδίσει, η κ. Σταματούδη ενορχήστρωσε ενορχήστρωσε μεταξύ άλλων επιθετική εκστρατεία στον Τύπο με λασπολογίες απευθυνόμενες ακόμα και σε πρόσωπα Ελλήνων δημιουργών".

Παράλληλα όμως, και ενώ ακόμα περιμένουν την άδεια για τον νέο ΟΣΔ, την ΕΔΕΜ, δεν την έχουν λάβει από το υπουργείο, παρότι ο πλήρης φάκελος έχει κατατεθεί από τις αρχές Αυγούστου, υπενθυμίζουν στην υπουργό ότι "ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εγγράφως στους Έλληνες δημιουργούς πως η δημιουργία της ΕΔΕΜ δεν θα συναντήσει εμπόδια", ότι "η ίδια δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της πως η ΕΥΕΔ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέχρι να γίνει ΕΔΕΜ" και επίσης ότι "στις συνεννοήσεις μας ώς τώρα ουδέποτε προειδοποιηθήκαμε γι' αυτό που σημαίνει η σημερινή της ενέργεια, αντιθέτως διαβεβαιωνόμασταν για αντίθετα πράγματα". Ρωτούν μάλιστα τη Λίνα Μενδώνη "τι σημαίνει η επιστροφή της Ελ. Σταματούδη, με υπερενισχυμένες μάλιστα αρμοδιότητες στη ρύθμιση των ζητημάτων μας", δεδομένης "της απόλυτης και δημόσιας εχθρότητας της προς τη δημιουργία φορέα δικαιωμάτων που να ελέγχεται από τους δημιουργούς, αλλά και του παρελθόντος της ως μη ελέγχουσας την ΑΕΠΙ και την Αυτοδιαχείριση, άρα και υπεύθυνης για την καταστροφή του πνευματικού δικαιώματος στη χώρα μας". Και όλα αυτά "χωρίς καν να ερωτηθούμε εμείς που παράγουμε τα προϊόντα τα οποία δημιουργούν το κεφάλαιο που θα -ξανα- διαχειριστεί!".

"Η οργή μας είναι πλέον μεγάλη", καταλήγουν οι δημιουργοί.

Αντί λοιπόν να "διαβάσουν" την οργή των δημιουργών, και να θυμηθούν το κακό προηγούμενο, όταν ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε τους δημιουργούς ως επαίτες προκαλώντας και τότε την μήνιν τους, στο υπουργείο εξακολουθούν να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα. Επικαλούνται μάλιστα ότι η επιτροπή καλείται να ενσωματώσει και την κοινοτική Οδηγία (Ε.Ε.) 2017/1564 "προς όφελος των τυφλών και εντυποανάπηρων".

Η παλινόρθωση στο υπουργείο βρίσκεται λοιπόν σε πλήρη εξέλιξη, αφού, εκτός από την επιστροφή της Ελ. Σταματούδη, επανακάμπτει με ρόλο και ο Γιάννης Τσακοπιάκος, που, όπως είναι γνωστό, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα του ως πρώην πρόεδρος, επί σειρά ετών, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΠ) συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας που σύστησε η υπουργός για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Σπεύδει μάλιστα το υπουργείο να διευκρινίσει ότι ορίζεται στην Ομάδα ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, της οποίας είναι πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου.

Έχουμε ακόμα την εικόνα του Γ. Τσακοπιάκου κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού να κάθεται δίπλα στη Λ. Μενδώνη και να λέει χαμογελώντας "επιστρέψαμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL