Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ένα κολλάζ παραστάσεων με χειροποίητη διάθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα κολλάζ παραστάσεων με χειροποίητη διάθεση

Ορισμένοι από τους δημιουργούς και πρωταγωνιστές των φετινών παραστάσεων

Διαφορετικές θεματικές, είδη, ματιές και αναγνώσεις, που όλα μαζί συνθέτουν έναν κόσμο, απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης, που παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στη σκηνή της Φρυνίχου, από την καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη. Ένα πρόγραμμα που θυμίζει τα κολλάζ από φωτογραφίες ηρώων και πρωταγωνιστών παραστάσεων που αγαπούσε να κάνει ο Κάρολος Κουν, όπως αποκάλυψε η ίδια, και που κοσμούν τη μια πλευρά του μικρού και ευσύνοπτου εντύπου. Το φετινό πρόγραμμα βασίζεται σε νέες παραστάσεις, επαναλήψεις, κυρίως όμως σε συμπαραγωγές και συνεργασίες με την Ιταλία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, ΔΗΠΕΘΕ και άλλες θεατρικές δυνάμεις όπως το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

«Επιθυμία μας είναι ένα θέατρο που θέλει κάτι να πει σήμερα με έναν τρόπο που επιβάλλεται από αυτές τις δυο σκηνές, τη Φρυνίχου και το Υπόγειο, με αυτό το χειροποίητο που υπάρχει, όπως τα κολλάζ και οι χώροι, αλλά και η κατάσταση, καθώς τα περισσότερα που συμβαίνουν τα κάνουμε με το πάθος μας και τα χέρια μας, στην κυριολεξία και μεταφορικά», έλεγε η καλλιτεχνική διευθύντρια, αφήνοντας να εννοηθεί η δύσκολη οικονομικά εποχή που διάγει τα τελευταία χρόνια το Θέατρο Τέχνης, χωρίς κρατική επιχορήγηση και ιδιωτικές χορηγίες.

Το πρόγραμμα και οι συνεργασίες

Τέσσερα θεατρικά έργα από την Κάτω Ιταλία στο πλαίσιο της ελληνοϊταλικής πλατφόρμας Τempo Forte θα παρουσιαστούν από 1έως και 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τα «Macbettu», «Polvere», «Miracolo» και «Penelope», ενώ αντίστοιχα θα παρουσιαστούν στην Ιταλία οι παραγωγές του Τέχνης «Οι δούλες» και «Ιούλιος Καίσαρας».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ήδη εγκαινιάστηκε μέσω του κύκλου οperetta restart η παράσταση “Εκκλησιάζουσες-Αριστοφάνη - Η λαϊκή οπερέτα”, που θα παρουσιαστεί 26-27-28 και 29 Σεπτεμβρίου στη σκηνή της Φρυνίχου. Θα ακολουθήσει τον Μάιο «Το νεκρό νερό», βασισμένο στον κύκλο τραγουδιών «Η ωραία μυλωνού» του Φραντς Σούμπερτ σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.

Οι νέες παραγωγές ξεκινούν στις 16 Οκτωβρίου με τον «Γλάρο» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και το «Ρίτερ, Ντένε, Φος» του Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στις 18 του μήνα. Το νέο έργο του Βασίλη Παπαβασιλείου «Προεόρτια» θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου, το χρονικό μιας συνάντησης του ήρωα Φωκίωνα Καπνίδη με μια καθηγήτρια δημιουργικής γραφής για τους εορτασμούς του 2021!

Η «Ηλέκτρα» που σκηνοθετείται από τον Άρη Μπινιάρη παρουσιάζεται στις 23 Ιανουαρίου, στις 30 του μήνα παρουσιάζεται το "Έντμοντ" του Μάμετ σε σκηνοθεσία Κάλμπαρη, στις 24 Φεβρουαρίου ακολουθεί «Το χρονικό του χρόνου» του Στήβεν Χόκινγκ σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, 24 Απριλίου ακολουθεί το "Everybody dies young" σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαλαή και στις 30 του μήνα παρουσιάζεται "Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας" σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται από 21 Οκτωβρίου τα έργα "Η φαλακρή τραγουδίστρια» και "Οι δούλες», από 16 Δεκεμβρίου οι "Ανθρωποφύλακες" και από 24 Φεβρουαρίου ο «Οθέλλος».

Για παιδιά και νέους θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις "Μια μέρα χωρίς" , "Να βγω λιγάκι στον αέρα" του Ηλία Κουνέλα και "Χωρίς Οικογένεια" του Μαλό.

Στις εκδηλώσεις εντάσσονται οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ 22-26 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις με αφορμή την 200οστή επέτειο της Επανάστασης και το «Το Θέατρο Τέχνης Μιλάει» όπου σε χώρους μη θεατρικούς θα παρουσιάζονται σύντομα δρώμενα, για σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα, με πρώτη δράση στις 25 Νοεμβρίου “Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL