Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης / Αρχίζει καμπάνια για τη διάσωση της Μέσης Οδού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης / Αρχίζει καμπάνια για τη διάσωση της Μέσης Οδού

Θεσσαλονίκη: Διάφορες δράσεις και μία μεγάλη ανοικτή εκδήλωση, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη διάσωση της Μέσης Οδού στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ μέλη του προσωρινού συντονιστικού της οργάνου τονίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέτρο για να αποτραπούν η καταστροφική απόσπαση του μνημείου από εκεί όπου αποκαλύφθηκε και ο αφανισμός της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Κίνησης και συνυπογράφουν το κείμενο για τη διάσωση των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του σταθμού με την κατά χώρα παραμονή τους, όπως είχε συμφωνηθεί και εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2017. Ήδη οι υπογραφές ξεπερνάνε τις 10.000 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με την έναρξη δράσεων και εκδηλώσεων που θα γίνουν το προσεχές διάστημα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στόχος είναι να αλλάξουν οι επιζήμιοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, να διασωθούν οι αρχαιότητες, που θα αποτελέσουν ένα νέο τοπόσημο της πόλης, αλλά και το μετρό να λειτουργήσει βάση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, αρχικά χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου. Επίσης θα γίνουν κινήσεις ώστε το θέμα να λάβει διαστάσεις και εκτός συνόρων, αφού η Μέση Οδός χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους ως ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Θεσσαλονίκης.

Εργαζόμενοι ΥΠΠΟΑ: "Ακολουθήστε την απόφαση του 2017"

Στο μεταξύ, έξι σύλλογοι εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΑ με κοινό τους ψήφισμα ζητούν «να σωθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης». Χαρακτηρίζουν «καταστροφική» για την τύχη των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου την πρωθυπουργική εξαγγελία για την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους επισημαίνοντας ότι «αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα, δημιούργησε αναταραχή στην πόλη της Θεσσαλονίκης και κινδυνεύει να αποβεί επικίνδυνη για την ακεραιότητα του μνημειακού συνόλου».

Καλούν την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού «να μην προβούν σε αλλαγή της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε το 2017 μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που προβλέπει τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του τεχνικού έργου», ενώ υπογραμμίζουν ότι η λύση αυτή είναι η μόνη σύμφωνη με τον αρχαιολογικό νόμο, «είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεί τη μοναδική ορθή πρόταση για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου χωρίς επιπλέον οικονομικές και χρονικές επιβαρύνσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL