Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Tα «Τραυματισμένα βιβλία» της Χρ. Μήτρεντσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tα «Τραυματισμένα βιβλία» της Χρ. Μήτρεντσε

Με έναν παράδοξο αλλά ενδιαφέροντα τρόπο, η εικαστικός Χριστίνα Μήτρεντσε εργάζεται τα τελευταία χρόνια πάνω στην ιδέα των «Τραυματισμένων βιβλίων», παρουσιάζοντας ένα μέρος της συλλογής τους από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στην ατομική της έκθεση «Hot Shots & Skoobmania» στην a.antonopoulou.art, στου Ψυρρή.

Γνωστή για την κατασκευή αφηγήσεων και περφόρμανς μέσα από πολλαπλές διαδικασίες βιβλιογλυπτικής και παραγωγής ειδικών εγκαταστάσεων, η Ελληνίδα εικαστικός με έδρα το Λονδίνο, από το 2007 «πυροβολεί» βιβλία με Winchester 4.8 Caliber, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Έχει επιλέξει βιβλία που αναφέρονται σε καταστροφές της ανθρωπότητας, συλλεκτικά βιβλία ιδεολογιών, ελληνικά πολιτικά κείμενα, γλωσσολογία, βιβλία τέχνης και ιστορίας που υποστηρίζουν περιεχόμενα που είναι πλέον επιστημολογικά απολιθωμένα. Όπως εξηγεί ο επιμελητής Michael Hampton, η οπή που προκαλείται από τις σφαίρες είναι το ISBN ή ο κωδικός. Οι «θάνατοι» δείχνουν επίσης ότι το βιβλίο, είτε επιστημονικό είτε μυθοπλασία είναι ένας στρατιώτης στον ατέλειωτο πόλεμο ιδεών, μέσω του οποίου εξελίσσεται η ανθρωπότητα, σχολιάζει.

Η εικαστικός στη σειρά «Βιβλιόφιλοι» με κολάζ χρησιμοποιεί υπολείμματα «τραυματισμένων σελίδων» και συλλεκτικό υλικό από το αρχείο της που συγκεντρώθηκε στο Λονδίνο. Με τις σαγηνευτικές χρωματικές γωνίες τους εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την καθημερινή ζωή, την ιστορία ή την αρχιτεκτονική.

Στη σειρά «Bookscapes» μετατρέπει εξώφυλλα σε πολύχρωμους καμβάδες που ανακαλούν τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και διερευνούν περαιτέρω τα "τοπία" την εποχή του Διαδικτύου. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης μια επιλογή από τα δημοφιλή χειροποίητα γλυπτικά «Μανιτάρια».

Η Χριστίνα Μήτρεντσε, καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός και επιμελήτρια, έχει εκθέσει σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο και η δουλειά της προβάλλεται και αποκομίζει σημαντικές κριτικές. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η έκθεση «Hot Shots & Skoobmania» στην a.antonopoulou.art επί της οδού Αριστοφάνους 20, στου Ψυρρή, θα διαρκέσει έως και τις 26 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL