Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Χρυσό Λιοντάρι για το "Joker" στη Βενετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσό Λιοντάρι για το "Joker" στη Βενετία

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς με το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας για το "Joker"

Το "Joker" του Τοντ Φίλιπς, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ, απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ. Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής δόθηκε στο "Κατηγορώ" του Ρόμαν Πολάνσκι, που αναφέρεται στην πολύκροτη υπόθεση Ντρέιφους -ο Πολάνσκι δεν ήταν παρών στη Βενετία, ούτε στην προβολή της ταινίας του ούτε στην τελετή απονομής των βραβείων.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής δόθηκε στην ιταλική παραγωγή "Η Μαφία δεν είναι πια αυτό που ήταν", σε σκηνοθεσία Φράνκο Μαρέσκο. Το Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας πήγε στον Σουηδό Ρόι Άντερσον για το “About Endlessness”. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην Αριάν Ασκαρίντ για το “Gloria Mundi” του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και το αντίστοιχο ανδρικής ερμηνείας στον Λούκα Μαρινέλι για το "Μάρτιν Ηντεν" του Πιέτρο Μαρτσέλο.

Το βραβείο σεναρίου κέρδισε το “No. 7 Cherry Lane” σε σκηνοθεσία του Κινέζου Γιονφάν. Το βραβείο για την καλύτερη αποκατάσταση κλασικής ταινίας δόθηκε στο "Ecstasy" του Γκούσταβ Μάχατι.

Στο παράλληλο τμήμα "Orizzonti", το βραβείο καλύτερης ταινίας δόθηκε στο “Atlantis” του Ουκρανού Βαλεντίν Βασιανόβιτς, που μας μεταφέρει στο 2025 για να αφηγηθεί το δυστοπικό μέλλον της ανατολικής Ουκρανίας, μιας περιοχής που έχει μετατραπεί σε εφιαλτική ζώνη λόγω του πολέμου Ουκρανίας - Ρωσίας. Το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Τεό Κουρτ για το "Blanco En Blanco" και το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο “Verdict” του Ραϊμούντ Ριμπέι Γκουτιέρες.

Η επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIRPESCI), από τις ταινίες που προβλήθηκαν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα βράβευσε το «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι. Από τις ταινίες στο παράλληλο τμήμα "Orizzonti", η επιτροπή της FIPRESCI βράβευσε το «Blanco en Blanco» του Τεό Κουρτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL