Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κλείνει ο παιδικός σταθμός του υπουργείου Πολιτισμού;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνει ο παιδικός σταθμός του υπουργείου Πολιτισμού;

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού για το μέλλον του παιδικού σταθμού μετά και την προχθεσινή ασαφή δήλωση της υπουργού ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει το 2019-2020. Ο παιδικός σταθμός του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, όπως μας λέει ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, φιλοξενεί φέτος γύρω στα 70 παιδιά.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε ζητήσει επίσημα να ενημερωθεί για τον αριθμό των παιδιών που δεν καλύπτονται από δημόσιους ή δημοτικούς σταθμούς στην υπόλοιπη Ελλάδα και, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις υπηρεσίες, είναι λιγότερα από τα μισά. Ο σχεδιασμός που έγινε ήταν τέτοιος ώστε να διατηρηθεί ο παιδικός σταθμός, ο οποίος πλέον με τον νέο νόμο του Μαρτίου μεταβιβάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού όπως και οι εργαζόμενοί του.

Το δε λειτουργικό του κόστος είχε φτάσει σε εύλογα επίπεδα της τάξης των 100.000 ευρώ τoν χρόνο με προοπτική να κατέβουν στα 80.000 ευρώ, σε αντίθεση με τα διογκωμένα ποσά του παρελθόντος, της τάξεως των 150.000 ευρώ ετησίως. Για τα παιδιά υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλεπόταν να θεσπιστεί ρύθμιση ώστε να καλύπτονται πλήρως με επιδότηση από το υπουργείο.

Μια συνηθισμένη επιδότηση που διαθέτει το Δημόσιο για κάλυψη αναγκών παιδικού σταθμού είναι της τάξεως περίπου 3.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί.

Στην περίπτωση που κλείσει ο παιδικός σταθμός του υπουργείου και αντί αυτού δοθεί επιδότηση για τα περίπου 70 παιδιά που φιλοξενεί, το κόστος ανεβαίνει στα 210.000 ευρώ ετησίως μόνο για την Αθήνα. Αν σ' αυτό προστεθεί η επιδότηση για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ σε όλη την Ελλάδα, το κόστος αναμένεται να φτάσει στα 300.000 ευρώ περίπου. Προφανώς η λύση που προκρίνει πλέον η υπουργός αποδεικνύεται πολύ πιο κοστοβόρα και καθόλου υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Η υπουργός, καθ' υπόδειξη και με τη στήριξη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, που στο παρελθόν υπερθεμάτιζε, και ορθώς, στη διατήρηση του παιδικού σταθμού, τώρα ως φαίνεται δρομολογεί το κλείσιμο ενός δημόσιου παιδικού σταθμού και την αντικατάστασή του με επιδότηση που θα δίνεται πλέον στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ σε όλη την Ελλάδα, της Αθήνας που φιλοξενεί 72 παιδιά, για να δοθεί απλώς ένα βάουτσερ με το πρόσχημα της τακτοποίησης και των παιδιών της περιφέρειας.

Η υπουργός, λοιπόν, σκοπεύει να κλείσει έναν δημόσιο παιδικό σταθμό με λειτουργικό κόστος από φέτος 80.000 ευρώ για να πριμοδοτήσει με 210.000 ευρώ δημοσίου χρήματος ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Άριστα!

Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ

Θορυβημένος από το γεγονός, και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "η συνέχιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα, όπως και το επίδομα παιδικού σταθμού για τους συναδέλφους που δεν εξυπηρετούνται από αυτόν (λ.χ. οι συνάδελφοι της περιφέρειας) είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠΠΟΑ. Ήταν αίτημα και της ΠΟΕ, με βάση το οποίο πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις, που επέβαλαν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία την ψήφιση του Νόμου 4598/2019, με τον οποίο ο παιδικός σταθμός και το προσωπικό του περνούν στο ΥΠΠΟΑ.

Η τωρινή πολιτική ηγεσία εξαγγέλλει το κλείσιμο του παιδικού σταθμού το 2020, χωρίς καμία ενημέρωση ή συζήτηση με τους υπαλλήλους, και κυρίως με τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά των υπαλλήλων; Με ποια παιδαγωγική ή άλλη λογική εξαγγέλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τα νήπια; Αν κανείς κοιτάξει τους ισολογισμούς του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και τα έξοδα του παιδικού σταθμού πριν και μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προφανώς το επιχείρημα περί «εξοικονόμησης» χρημάτων, που αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, δεν είναι πειστικό".

Θέτει μάλιστα μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του προσωπικού του παιδικού σταθμού που σύμφωνα με το νόμο του Μαρτίου "είναι σε διαδικασία να ενταχθεί οργανικά στο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ" αλλά και για το "πώς διασφαλίζονται οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, όπως οι κατασκηνώσεις, οι οποίες ήδη με τον ίδιο νόμο έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, όμως δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων από το ΥΠΠΟΑ;".

Και νέος διευθυντής

Στο μεταξύ, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη, διορίστηκε νέος διευθυντής στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας ο Ανδρέας Ραλλάτος, διοικητικός υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Έτσι αρχίζει να υλοποιείται πλέον η νέα πορεία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Εντός του επόμενου διαστήματος άλλωστε θα υπάρξει η εξαγγελθείσα ρύθμιση της υπουργού, με την οποία αναμένεται να παυθεί και το νυν Δ.Σ. του Ταμείου και να οριστεί εκκαθαριστής. Χωρίς Δ.Σ., χωρίς πρακτικά, και με τις ευλογίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ, η πλειοψηφία της οποίας προέρχεται από συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΠ) και της ΔΑΚΕ, το Ταμείο οδεύει ολοταχώς σε ένα μέλλον σκοτεινό φροντίζοντας να συγκαλύψει, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, τις αμαρτίες του παρελθόντος του. Δις Αριστα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL