Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Λίνα Μενδώνη: / Λίνα Μενδώνη: Ετοιμάζουμε την πρόταση για τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη: / Λίνα Μενδώνη: Ετοιμάζουμε την πρόταση για τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Στην ερώτησή μας για τις τοποθετήσεις Βρετανικού Μουσείου και Ντάουνινγκ Στρι, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του πρωθυπουργού για τον δανεισμό των γλυπτών το 2021 απάντησε με σαφήνεια ότι "εμείς ως υπουργείο θα προετοιμάσουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, την πρόταση επίσημου αιτήματος δανεισμού στη βρετανική πλευρά και από 'κεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να δει πότε και αν θα τη χρησιμοποιήσει. Σε κάθε κυβέρνηση και σε όλα τα κράτη του κόσμου, στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα η πολιτική που εφαρμόζεται καθορίζεται πάντοτε από τον πρωθυπουργό". Το ίδιο επανέλαβε όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε την πρόταση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός για δανεισμό.

Ωστόσο, περνώντας στην αντεπίθεση, επισήμανε ότι "άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διεκδίκηση της επανένωσης των γλυπτών επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι το θέμα των γλυπτών τίθεται ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο. Είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, όχι όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα για τα γλυπτά και δεν έκαναν τίποτα".

Προφανώς αγνοούσε η υπουργός ότι τον Ιούνιο του 2018 ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την τότε ομόλογό του Τερέζα Μέι έθετε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών, δηλώνοντας μάλιστα ότι:

«Έθεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό ένα μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα. Το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Για μας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση. Τα μάρμαρα ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, αλλά η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα. Εκεί όπου χτίστηκαν, εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο».

Η υπουργός επανέλαβε ωστόσο ότι «η κυριότητα των γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο, γιατί θεωρούμε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν, επομένως μια παράνομη πράξη δεν μπορεί να συνδέεται με αποδοχή κυριότητας».

Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική θέση παραμένει στη διεκδίκηση διά της διπλωματικής οδού, ωστόσο αναζήτησε και έλαβε από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε, την έκθεση 250 σελίδων που είχε συντάξει το νομικό γραφείο Πάλμερ με το οποίο συνεργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν, απέφυγε να μας πει τι περιέχει η έκθεση, ωστόσο μας είπε ότι κόστισε 250.000 ευρώ, τα οποία κάλυψε ο Αλέκος Γουλανδρής.

Στην ερώτησή μας ποια η χρησιμότητα μιας έκθεσης διεθνούς νομικού γραφείου, εφόσον η ελληνική πλευρά δεν προκρίνει τη δικαστική οδό και μένει σταθερά στη διεκδίκηση διά της διπλωματικής οδού, απάντησε ότι "αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σύνθετα. Θεωρείτε κακό να προσπαθεί για ένα τέτοιο θέμα η ελληνική κυβέρνηση, να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες. Οφείλεις να εξαντλείς όλα τα όπλα, όλες τις δυνατότητες, όλες τις παραμέτρους. Διαφορετικά είσαι αφελής".

Μυρσίνη Ζορμπά: "Μην λερώνετε τα μάρμαρα με λάσπη"

Στο θέμα επανήλθε χθες η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία, απαντώντας στην απάντηση που της έδωσε η Λίνα Μενδώνη για δήλωσή της αμέσως μόλις ξέσπασαν οι αντιδράσεις, επανέλαβε ότι "το αίτημα δανεισμού αποτελεί πλέον τετελεσμένο, μετά και την απάντηση του Βρετανικού Μουσείου, συνεπώς μια πολιτική εκκρεμότητα που πρέπει ο πρωθυπουργός να βρει τον τρόπο να αποσύρει".

Στη σκληρή δήλωσή της η Μ. Ζορμπά απαντά σημείο προς σημείο στην υπουργό χαρακτηρίζοντας το δελτίο Τύπου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ από τη Δευτέρα "ακραία εμπαθές", καθώς "ανακατεύοντας κυριολεκτικά τα μάρμαρα με τη λάσπη, αποπειράται να καλύψει το ατόπημα του αιτήματος δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα και το μερίδιο ευθύνης της ηγεσίας του υπουργείου σε αυτό με πρωτοφανείς αήθεις προσωπικές επιθέσεις και διαστρεβλώσεις, αποδεικνύοντας απλώς πως το ήθος, η θεσμική συμπεριφορά και η δεοντολογία απουσιάζουν παντελώς από την παρούσα επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου".

Κάνοντας λόγο για ένα "κείμενο - μνημείο λάσπης, επικίνδυνο πολιτικά και πολιτισμικά" αναφέρει ότι το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ δελτίο "απαντάει για λογαριασμό του πρωθυπουργού διαψεύδοντας αυτό που δήλωσε ο ίδιος" για τον δανεισμό, επιχειρεί "να κρύψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη" και επίσης "μπερδεύει την κυριότητα, την επιστροφή, τον δανεισμό και την επανένωση" την ώρα "που όλοι αντιλαμβάνονται ότι το δάνειο προϋποθέτει την αναγνώριση της κυριότητας".

Κατηγορεί τη νυν υπουργό ότι "ψεύδεται ασύστολα για την τάχα μεταβίβαση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο", αλλά και ότι "προσπαθεί να οικειοποιηθεί περιοδικές εκθέσεις που οργανώθηκαν από το υπουργείο", ότι "εκτοξεύει ασύστολα λάσπη για ιδεοληψίες, αδιαφορία και εγκατάλειψη αρχαιολογικών χώρων τα τελευταία χρόνια". Τέλος καλεί το υπουργείο "να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην λερώνει τα μάρμαρα με λάσπη".

Πάνος Σκουρολιάκος: Το "έτοιμοι να κυβερνήσουν" αποδεικνύεται μεγάλο ψέμα

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο 105,5 για τα γλυπτά του Παρθενώνα επισήμανε πως "φάνηκε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εντελώς απροετοίμαστη, ο μύθος ότι 'ήρθαμε έτοιμοι και οργανωμένοι να κυβερνήσουμε' είναι ένα μεγάλο ψέμα που αποδεικνύεται καθημερινά". Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε, "δεν ρώτησε αν μπορούμε να τα δανειστούμε, ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις μας, όταν πολύ ξεκάθαρα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: 'Ευχαρίστως να σας τα δανείσουμε, αλλά θα αναγνωρίσετε την κυριότητα στη Βρετανία'".

Ο Π. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, το οποίο η νέα υπουργός Πολιτισμού έκλεισε "άρον - άρον" αφού καρατόμησε την επικεφαλής του που είχε αποκαλύψει σειρά σκανδάλων, με κίνδυνο να παραγραφούν πολύ σοβαρά αδικήματα. "Πρόκειται για ένα ταμείο όπου κυριαρχούσαν οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές" είπε ο Π. Σκουρολιάκος, "ένα ταμείο που έπαιρνε εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με αποφάσεις υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ταμείο μιας ένωσης προσώπων χωρίς καταστατικό, δεν είχε κάνει ποτέ εκλογές... έπαιρναν τα λεφτά και έκαναν ό,τι ήθελαν".

"Το πιο σημαντικό", συνέχισε, είναι ότι "όταν το ταμείο αυτό λειτουργούσε... η κ. υπουργός ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου. Ήταν και αυτή στον περίγυρο αυτής της διαφθοράς και αδιαφάνειας. Δεν το έβλεπε; Τι έκανε ως γενική γραμματέας; Ήρθε τώρα να διορθώσει τη διόρθωση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ... που τον Οκτώβριο του 2016 ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δωδεκαετίας και υπάρχει δικαστική διερεύνηση. Και έρχεται τώρα η υπουργός που ήταν τότε γ.γ. να διορθώσει τη... διόρθωση".

"Συμμετείχε στο λάθος η κ. Μενδώνη", όπως τόνισε, γι' αυτή την κίνηση, που φαίνεται να είναι κίνηση συγκάλυψης "για να πέσουν στα μαλακά όλοι αυτοί που αδιαφανώς διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα χωρίς να έχουν εκλεγεί από κανέναν... Η νυν υπουργός, τριάντα χρόνια μέσα στο υπουργείο, τα ξέρει πάρα πολύ καλά, αλλά κάνει πως τα ξεχνάει, γιατί φαίνεται πως η καρέκλα είναι αρκετά βολική" κατέληξε ο Π. Σκουρολιάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL