Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Άρωμα συγκάλυψης και πολλά ερωτηματικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρωμα συγκάλυψης και πολλά ερωτηματικά

Επί υφυπουργίας Κώστα Στρατή μεταβλήθηκε το καταστατικό του Ταμείου προκειμένου να αποκτήσει Γενική Συνέλευση και επιτροπή ελέγχου ώστε η διοίκησή του να αναδεικνύεται από τους εργαζόμενους χωρίς την παρεμβολή της πολιτικής ηγεσίας

Την ώρα που η Δικαιοσύνη ελέγχει παλαιά στελέχη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για κακουργηματικές πράξεις, ενώ συνεχίζεται ο διαχειριστικός έλεγχος, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, με φωτογραφική υπουργική απόφαση, αποπέμπει τη διευθύντριά του Αναστασία Κουτσή και προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, η οποία "θέτει υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το Ταμείο". Άρωμα συγκάλυψης και πολλά ερωτηματικά δημιουργούν οι συγκεκριμένες εξελίξεις, που παραπέμπουν ευθέως σε δυναμική επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν του Ταμείου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της 30ής Αυγούστου που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ, για την αποπομπή της Αν. Κουτσή, "ο διευθυντής του Ταμείου είναι μόνιμος ή με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ, κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού και διορίζεται σε αυτό με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται ο διορισμός υπαλλήλου που έχει επιλεγεί ή υπηρετεί ως προϊστάμενος οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου. Αν ο διορισμένος υπάλληλος επιλεγεί ή τοποθετηθεί ή ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου, αντικαθίσταται υποχρεωτικά με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού".

Η Αναστασία Κουτσή, ως διευθύντρια του Ταμείου, συνέβαλε τα μάλα στη διαφανή πλέον λειτουργία του, πλην όμως είχε βρει πολλά "καυτά" στοιχεία για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, τα οποία έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη. Η επιλογή της για τη συγκεκριμένη θέση, σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, έγινε επί υφυπουργίας Κώστα Στρατή προκειμένου να προετοιμαστεί ομαλά η μετάβαση του παιδικού σταθμού από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στο υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι η Αν. Κουτσή είναι προϊσταμένη του Τμήματος Παιδικού Σταθμού του υπουργείου.

Γνώριμη πρακτική, οι φωτογραφικές διατάξεις ή αποφάσεις, για την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εφαρμόστηκαν ήδη για την αποπομπή του Δημήτρη Ζαγοραίου από τη θέση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης, ακόμα πιο εμφανής ωστόσο γίνεται η πρόθεσή της να τελειώνει η υπόθεση με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Ωστόσο προς τι η σπουδή να αποπεμφθεί τώρα η κ. Κουτσή και να εκκαθαριστεί εν λειτουργία το ταμείο, δηλαδή να αποπεμφθεί και το Δ.Σ.; Μήπως για το γεγονός ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος που διατάχθηκε με πρωτοβουλία των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΠΟΑ και ενέργειες του Δ.Σ. του Ταμείου, παράλληλα με τον έλεγχο της Δικαιοσύνης για τους Γ. Τσακοπιάκο και Γ. Βλαντή, με πολυετείς θητείες στις θέσεις του προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθυντή του Ταμείου αντίστοιχα, όπως και των προηγούμενων διοικήσεών του;

Η εικόνα του ελεγχόμενου από τη Δικαιοσύνη συνδικαλιστή της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΠ) Γιάννη Τσακοπιάκου στο τραπέζι των ομιλητών στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του ΥΠΠΟΑ αναμφίβολα ήταν ενδεικτική της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

"Λαγός" της υπουργού

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟΑ, η οποία προηγήθηκε αυτής του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προαναγγέλλει ότι "το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, δημιούργημα των ίδιων των εργαζομένων που η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ευτέλισε, κατασυκοφάντησε, απαξίωσε και, τέλος, το άφησε χωρίς χρήματα και με εκκρεμείς υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ μπαίνει πλέον σε καθεστώς εκκαθάρισης". Αυτό σημαίνει την αποπομπή του Δ.Σ. του Ταμείου, και την αντικατάστασή του από έναν διαχειριστή που θα ορίσει η υπουργός προκειμένου να χειριστεί τις υποθέσεις που έχουν προκύψει στο αμαρτωλό ταμείο. Και βέβαια το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων του υπουργείου, με την πλειοψηφία των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΠ), λειτουργεί ως "λαγός" της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Εδώ αριστεύουν αμφότεροι.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, την οποία το υπουργείο επικαλείται ως "αίτημα" της Ομοσπονδίας, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και ζητάει αυτό που ανοιχτά δεν μπορεί να κάνει τώρα το υπουργείο. Γράφει χαρακτηριστικά ότι "με παρέμβαση της Ομοσπονδίας διασφαλίζεται", μεταξύ άλλων, "κάθε είδους τακτική ή έκτακτη επιχορήγηση προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας". Δηλαδή οι συνδικαλιστές ζητάνε επιστροφή στις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος και την ανατροπή του πλήρως εξυγιανθέντος τοπίου που διασφάλισε ο νόμος που ψηφίστηκε στα τέλη του προηγουμένου Φεβρουαρίου.

Σταματάει ο έλεγχος

Επί υφυπουργίας Κώστα Στρατή μεταβλήθηκε το καταστατικό του Ταμείου προκειμένου να αποκτήσει Γενική Συνέλευση και επιτροπή ελέγχου ώστε η διοίκησή του να αναδεικνύεται από τους εργαζόμενους χωρίς την παρεμβολή της πολιτικής ηγεσίας. Είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με μόλις 30.000 ευρώ, ετησίως, σε σχέση με τα "μαύρα" εκατομμύρια του παρελθόντος, και μόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με το νέο αυτό καταστατικό, οι εργαζόμενοι θα έχουν μια μικρή εισφορά, το ύψος της οποίας θα αποφασίζουν οι ίδιοι προκειμένου να υπάρχει επί της ουσίας αλληλοβοήθεια και όχι πληρωμένη από το υπουργείο. Παράλληλα, βάσει του νέου νόμου, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν το κόστος από τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου. Άρα αυτό το εξυγιανθέν πλέον Ταμείο, που λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, καταργεί η υπουργός. Με την εκκαθάριση επιχειρείται να σταματήσει κάθε ουσιαστικός έλεγχος.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι "ο παιδικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί το σχολικό έτος 2019-2-20. Από την επόμενη σχολική χρονιά, για λόγους ισονομίας των υπαλλήλων, από τους ίδιους πόρους που σήμερα λειτουργεί ο σταθμός μπορεί να καλύπτεται φιλοξενία παιδιών υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια, υπηρετώντας την αρχή της ισονομίας". Πώς, αλήθεια, θα γίνει αυτό; Άραγε ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων του Ταμείου αλλά και του ίδιου του παιδικού του σταθμού, ο οποίος ήδη με τον νέο νόμο, όπως και οι κατασκηνώσεις, έχει περάσει στο υπουργείο Πολιτισμού;

"Με τη λύση του Ταμείου, αμέσως μετά την εκκαθάρισή του, επιτυγχάνεται η μείωση του λειτουργικού κόστους, που αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Η εκκαθάριση όμως εν λειτουργία γίνεται προκειμένου να διοριστεί νέα διοίκηση για να χειριστεί τις καυτές υποθέσεις του παρελθόντος. Με τον νόμο που ψηφίστηκε επί υφυπουργίας Κ. Στρατή, το Ταμείο μετασχηματιζόταν σε εξυγιανθέντα οργανισμό. Τώρα το ΥΠΠΟΑ το κλείνει αλλά σε λειτουργία και στην ενδιάμεση περίοδο ορίζει εκκαθαριστή, ο οποίος θα διαχειριστεί όλες τις καυτές υποθέσεις που ελέγχει η Δικαιοσύνη. Η εκκαθάριση σε λειτουργία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όπως είχε διαρκέσει η εκκαθάριση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Έτσι ακυρώνεται ο μετασχηματισμός του Ταμείου σε έναν οργανισμό πραγματικής αλληλοβοήθειας στα χέρια των εργαζομένων.

Σε επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν παραπέμπει η υπόθεση. Τότε που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η νυν υπουργός έχει στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί για τη λειτουργία του γραφείου της ως γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ (για υπερωριακή απασχόληση και οικονομική τακτοποίηση συνεργατών της) από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL