Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ / ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: «Οι γκάγκστερς του Στάλιν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ / ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: «Οι γκάγκστερς του Στάλιν»

Συμπληρώθηκαν στις 20 Αυγούστου 79 χρόνια από τη δολοφονία του Λέοντος Τρότσκι το 1940 στο Κογιοακάν του Μεξικού, από τον σταλινικό πράκτορα Ραμόν Μερκαντέρ. Μόλις τρεις μήνες πριν, στις 24 Μαΐου του 1940, ο Μεξικανός ζωγράφος Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος -όργανο της μυστικής σταλινικής αστυνομίας, NKVD- με μία ομάδα εκτελεστών μεταμφιεσμένων σε Μεξικανούς αστυνομικούς και στρατιώτες, γάζωσαν με τα αυτόματά τους το σπίτι όπου έμενε ο Λ. Τρότσκι, τραυματίζοντας τον μικρό εγγονό του, Εστεμπάν Βολκόφ. Ο Λ. Τρότσκι, στις 27 Μαΐου του 1940, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Μεξικού, ζήτησε την «ανάκριση του προηγούμενου και του τωρινού γ.γ. του Κ.Κ. Μεξικού, όπως και του Σικέιρος, γιατί θα βοηθήσει πάρα πολύ να ριχτεί φως στους υποκινητές της απόπειρας δολοφονίας και, μαζί με αυτούς, να αποκαλυφθούν οι συνεργοί τους.»

Η επιστολή περιέχεται στην μπροσούρα του Λ. Τρότσκι, «Οι γκάγκστερς του Στάλιν», που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά, σε μετάφραση της Ήβης Ρόκου, από την αγγλική έκδοση των New Park Publications, 1977.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Μεξικού

Αξιότιμο Γενικό Εισαγγελέα

Αξιότιμο Αρχηγό της Αστυνομίας Νούνιες

Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών

Στις 24 Μαΐου, όταν με ανέκρινε ο αντιπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, με ρώτησε, μεταξύ άλλων, ποιος υποπτεύομαι ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα κατά της ζωής μου. Απάντησα: ο Ιωσήφ Στάλιν. Έδωσα λεπτομερείς εξηγήσεις για τις μεθόδους οργάνωσης της Γκε Πε Ου στις ξένες χώρες. Ολόκληρο το τμήμα αυτό της κατάθεσής μου έμεινε έξω από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, αναμφίβολα για λόγους σχετικούς με την εθιμοτυπία των διεθνών σχέσεων ή, ίσως, εξαιτίας κάποιων τεχνικών λεπτομερειών της διαδικασίας. Αλλά, αφού οι Αρχές ενδιαφέρονται πάνω από όλα να διαλευκάνουν το έγκλημα, νιώθω ότι είναι καθήκον μου να συμπληρώσω εδώ τη σύντομη κατάθεσή μου για το έγκλημα, επειδή, κατά τη γνώμη μου, η κατάθεση αυτή έχει καθοριστική σημασία για τον γενικότερο χειρισμό της δικαστικής έρευνας.

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσω ότι μόνο το Κρεμλίνο μπορούσε να υποκινήσει την απόπειρα δολοφονίας - ο Στάλιν με τη μεσολάβηση της Γκε Πε Ου στο εξωτερικό. Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ο Στάλιν έχει σκοτώσει εκατοντάδες πραγματικούς ή υποτιθέμενους φίλους μου. Στην πραγματικότητα, εξόντωσε ολόκληρη την οικογένειά μου, εκτός από μένα, τη σύζυγό μου, και ένα από τα εγγόνια μου. Μέσω των πρακτόρων του στο εξωτερικό, δολοφόνησε έναν από τους παλαιούς ηγέτες της Γκε Πε Ου, τον Ίγκνας Ράις, ο οποίος είχε δημόσια δηλώσει ότι είναι υποστηρικτής μου. Το γεγονός αυτό το έχουν αποδείξει η γαλλική αστυνομία και τα ελβετικά δικαστήρια. Οι ίδιοι πράκτορες της Γκε Πε Ου που σκότωσαν τον Ράις, κατάφεραν να βρουν τον γιο μου στο Παρίσι. Τη νύχτα της 7ης Νοεμβρίου 1936 πράκτορες της Γκε Πε Ου διέρρηξαν το γραφείο του Ολλανδικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Ιστορίας στο Παρίσι και έκλεψαν μέρος των αρχείων μου. Δύο από τους γραμματείς μου, ο Έρβιν Βολφ και ο Ρούντολφ Κλέμεντ, δολοφονήθηκαν από τη Γκε Πε Ου: ο πρώτος στην Ισπανία, ο δεύτερος στο Παρίσι. Όλες οι στημένες δίκες της Μόσχας κατά το διάστημα 1936-37 στόχο είχαν να με ρίξουν στα νύχια της Γκε Πε Ου.

Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά σ’ αυτό τον κατάλογο των εγκλημάτων. Όλα τους είχαν ως στόχο τη φυσική μου εξόντωση. Πίσω από όλες αυτές τις πράξεις βρίσκεται ο Στάλιν. Το όπλο στα χέρια του είναι η σοβιετική μυστική αστυνομία που ονομάζεται Γκε Πε Ου, με τα τμήματά της σε κάθε χώρα. Μόνο άνθρωποι που ενδιαφέρονται να συγκαλύψουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους μπορούν να αρνηθούν ή ακόμη και να δημιουργήσουν την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτές τις πασίγνωστες ενέργειες.

Όταν το λέω αυτό, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας η Γκεστάπο του Χίτλερ. Έως ένα σημείο, η Γκε Πε Ου και η Γκεστάπο συνδέονται μεταξύ τους. Σε ειδικές περιπτώσεις, είναι δυνατό και πιθανό, οι ίδιοι πράκτορες να είναι στη διάθεση και των δύο. Επίσημοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει δημόσια ότι με θεωρούν επικίνδυνο εχθρό. Είναι απολύτως δυνατό να συνεργάστηκαν οι δύο αυτές αστυνομικές δυνάμεις στην απόπειρα εναντίον μου. Σε κάθε περίπτωση, ο καθοδηγητικός ρόλος ανήκει αναμφίβολα στην Γκε Πε Ου, αφού οι δραστηριότητές μου αποτελούν ασύγκριτα μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Στάλιν παρά για τον Χίτλερ.

Η οργάνωση της Γκε Πε Ου έχει απόλυτα καθιερωμένες παραδόσεις και μεθόδους εκτός Σοβιετικής Ένωσης. Κάποιοι πολύ σημαντικοί άνθρωποι που συνδέονταν με τη Γκε Πε Ου (ο στρατηγός Κριβίτσκι, ο Ίγκνας Ράις και άλλοι) έσπασαν από αυτήν τα τελευταία χρόνια και έκαναν μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές αποκαλύψεις. Όταν χαρακτηρίζω κάποιες από τις μεθόδους της Γκε Πε Ου, βασίζομαι σ’ αυτές τις αποκαλύψεις, όπως και σε άλλες πηγές που έχω στη διάθεσή μου.

Πριν από όλα, είναι ουσιαστικό να αποδείξω κατηγορηματικά ότι η δραστηριότητα της Γκε Πε Ου είναι στενά συνυφασμένη με τη δραστηριότητα της Κομιντέρν ή, ακριβέστερα, με τον μηχανισμό, με τα ηγετικά στοιχεία και τους πιο έμπιστους υποστηρικτές της. Η Γκε Πε Ου χρειάζεται μια νόμιμη ή μισονόμιμη κάλυψη για τη δραστηριότητά της, και ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη στρατολόγηση των πρακτόρων της: αυτό το περιβάλλον και αυτή την προστασία, τα βρίσκει στα αυτοαποκαλούμενα «κομμουνιστικά» κόμματα.

Το γενικό σχέδιο της οργάνωσης της Γκε Πε Ου στο εξωτερικό είναι το εξής: στην Κεντρική Επιτροπή κάθε τμήματος της Κομιντέρν, τοποθετείται ένας υπεύθυνος επικεφαλής της Γκε Πε Ου για τη συγκεκριμένη χώρα. Η ιδιότητά του είναι γνωστή μόνο στον γραμματέα του κόμματος και σε ένα ή δύο έμπιστα μέλη. Τα άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν έχουν παρά μια αμυδρή ιδέα για την ιδιαίτερη ιδιότητα του μέλους αυτού. Δεν έχω κάποια στοιχεία που να αναφέρονται ειδικά στο πώς λειτουργεί αυτή η δραστηριότητα στο Μεξικό. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αμφιβάλει κανείς ότι, στο βαθμό που αναφέρεται κανείς στις οργανωτικές μεθόδους της Γκε Πε Ου, το Μεξικό δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο αντιπρόσωπος της Γκε Πε Ου στη χώρα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει εντελώς νόμιμα όλα τα μέλη του κόμματος, να μελετά τον χαρακτήρα τους, να τους εμπιστεύεται αποστολές και, λίγο-λίγο, να τους εμπλέκει στη δουλειά της κατασκοπείας και της τρομοκρατίας, κάποιες φορές απευθυνόμενος στο αίσθημα κομματικής νομιμοφροσύνης, αλλά εξίσου συχνά χρησιμοποιώντας τη δωροδοκία.

Όλος αυτός ο μηχανισμός αποκαλύφθηκε στη Γαλλία και στην Ελβετία σε σχέση με τη δολοφονία του Ράις και με τις μεταγενέστερες κινήσεις εναντίον του νεκρού γιου μου και άλλων προσώπων. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κριβίτσκι απέδειξε ότι η αδελφή του Μπράουντερ, γενικού γραμματέα του κόμματος, έγινε πράκτορας της Γκε Πε Ου, επειδή τη σύστησε ο αδελφός της. Το παράδειγμα αυτό αποδεικνύει τον κανόνα και δεν είναι η εξαίρεση.

Όλα οδηγούν κάποιον να πιστέψει ότι οι κύριοι οργανωτές της εναντίον μου απόπειρας ήρθαν από το εξωτερικό. Είναι δυνατό να έφυγαν από το Μεξικό την παραμονή της απόπειρας, αφού προετοίμασαν την επιχείρηση και ανέθεσαν τους διάφορους ρόλους. Αυτός είναι ο συνήθης τρόπος λειτουργίας της Γκε Πε Ου, η οποία, ως κρατική υπηρεσία, ενδιαφέρεται εξαιρετικά να μην αφήνει πίσω της ίχνη.

Μόλις οι πράκτορες της Γκε Πε Ου φτάσουν σε μια ξένη χώρα για μια συγκεκριμένη δουλειά, λειτουργούν πάντα μέσω του τοπικού υπεύθυνου της Γκε Πε Ου, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος που αναφέραμε πιο πάνω. Χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσαν να προσανατολιστούν στην τοπική κατάσταση και να επιλέξουν τους απαραίτητους εκτελεστές της αποστολής τους. Ο απεσταλμένος από το εξωτερικό και ο ντόπιος κάτοικος και οι έμπιστοι βοηθοί τους επεξεργάζονται το γενικό σχέδιο της επιχείρησής τους, μελετούν τον κατάλογο των πιθανών συνεργατών και τους εμπλέκουν στη συνωμοσία βήμα-βήμα. Στην εξειδικευμένη αυτή δουλειά, τον αποφασιστικό ρόλο παίζει ο ντόπιος κάτοικος και το γενικό επιτελείο του.

Δεν έχω οποιαδήποτε πληροφόρηση για τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν ο αρχιφύλακας Κάσας και οι υπ’ αυτόν πέντε αστυφύλακες, οι οποίοι φύλαγαν σκοπιά έξω από το σπίτι μου. Ξέρω μόνο ότι είναι εκτεθειμένοι. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι δεν εμπλέκονται στη συνωμοσία. Καμιά άλλη οργάνωση στον κόσμο δεν έχει τα μέσα που έχει η Γκε Πε Ου για να πείσει, να εξαναγκάσει και να δωροδοκήσει. Θα μπορούσε να υποδήλωνε συστηματικά προς την Αστυνομία ότι είμαι εχθρός του μεξικανικού λαού. Να τους υποσχέθηκε κάποια καριέρα. Και, τέλος, θα μπορούσε να τους έχει προσφέρει ένα υψηλό τίμημα για τις υπηρεσίες τους. Αλλά τη μεξικανική Αστυνομία δεν θα μπορούσαν να την προσεγγίσουν οι ξένοι πράκτορες - ήταν απαραίτητοι οι ντόπιοι πράκτορες. Για τους Μεξικανούς πράκτορες που έχουν εμπλακεί στη διαφθορά, στη δωροδοκία και στην προετοιμασία των τρομοκρατικών πράξεων, πρέπει κανείς να στραφεί στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και στις παρυφές αυτής της Κεντρικής Επιτροπής.

Την Γκε Πε Ου την απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για μια τρομοκρατική πράξη, ιδίως όταν το θύμα είναι ένα πρόσωπο πασίγνωστο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτό το κομμάτι της δουλειάς, το αναθέτει πάντα στον σταλινικό Τύπο, στους σταλινικούς ομιλητές και στους αυτοαποκαλούμενους «φίλους της Σοβιετικής Ένωσης». Από αυτή την άποψη, μου φαίνεται ότι η δικαστική έρευνα δεν μπορεί παρά να εξετάσει το έργο των εφημερίδων Ελ Ποπουλάρ, Λα Βος ντε Μέχικο, και κάποιων συνεργατών της Ελ Νασιονάλ. Δεν αναφέρομαι στην κριτική των πεποιθήσεών μου, διότι μια τέτοια κριτική, ακόμη και αν είναι πολύ αυστηρή, είναι το πιο στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα όλων. Αλλά η Λα Βος ντε Μέχικο και η Ελ Ποπουλάρ δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τέτοιου είδους κριτική. Η ειδικότητά τους, όπως και η ειδικότητα μερικών ομιλητών, ιδιαίτερα του Λομπάρντο Τολεντάνο, κατά τα τριάμισι χρόνια μου στο Μεξικό, ήταν η διάδοση απίστευτα χοντροκομμένων και φανταστικών συκοφαντιών εναντίον μου.

Θυμίζω ότι, πολλές φορές, με κατηγόρησαν για σχέσεις με όλους τους αντιδραστικούς κύκλους του Μεξικού, όπως και του εξωτερικού. Ο Τολεντάνο δήλωσε σε ομιλία του, ότι προετοιμάζω γενική απεργία εναντίον της κυβέρνησης Κάρδενας. Kάθε Κυριακή, στην Ελ Ματσέτε και αργότερα στη Λα Βος ντε Μέχικο, με κατηγορούν ότι προετοιμάζω επανάσταση μαζί με τον στρατηγό Σεντίγιο και πολλούς άλλους πραγματικούς ή υποτιθέμενους αντεπαναστάτες. Με παρουσίαζαν σε μυστικές συνεδριάσεις με κάποιον Δόκτορα Ατλ., σε συνεργασία με τους γερμανούς φασίστες στο Μεξικό κ.λπ. κ.λπ. Πρόσφατα, το Φουτούρο, η Ελ Ποπουλάρ όπως και η Λα Βος ντε Μέχικο, επαναλαμβάνουν συστηματικά ότι έχω μυστικές επαφές με το αντιδραστικό μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Ντίες και ότι του έδωσα ορισμένες πληροφορίες εναντίον του Μεξικού. Εύκολα βλέπει κανείς ότι όλες αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν νόημα, αφού μου αποδίδουν πράξεις, οι οποίες όχι μόνο είναι αντίθετες με τις πεποιθήσεις και με το έργο της ζωής μου, αλλά είναι και κατά των άμεσων συμφερόντων μου, αφού θα πρέπει να έχω χάσει κάθε ίχνος λογικής για να διαπράξω προδοτικές πράξεις εναντίον της μεξικανικής κυβέρνησης που μου έχει προσφέρει τόσο γενναιόδωρη φιλοξενία.

Χρειάζεται μόνο να θυμίσω ότι, μέσω του Τύπου, έχω καλέσει επανειλημμένα τους κατηγόρους μου να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους σε μια αμερόληπτη επιτροπή, την οποία θα διορίσει η κυβέρνηση ή το (κυβερνητικό) Κόμμα της Μεξικανικής Επανάστασης, ώστε να εξεταστούν δημόσια οι εναντίον μου κατηγορίες. Ο Τολεντάνο και οι υπεύθυνοι του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν πάντα αρκετά προσεκτικοί, ώστε να μην αποδεχθούν την πρότασή μου.

Δεν μπορεί παρά να ρωτήσει κάποιος: γιατί ο κ. Λομπάρντο Τολεντάνο και οι ηγέτες του Μεξικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος νιώθουν υποχρεωμένοι να διαδίδουν συστηματικά συκοφαντίες για μένα, με προσχηματικό στόχο να με δυσφημήσουν στα μάτια των Αρχών και της μεξικανικής κοινής γνώμης; Οι κύριοι αυτοί δεν μπορεί να έχουν κάτι προσωπικό εναντίον μου, αφού ποτέ δεν είχα μαζί τους ούτε προσωπικές σχέσεις ούτε προσωπικές συγκρούσεις. Κοπιάζουν με τόσο ζήλο και με τόση αναίδεια, μόνο και μόνο επειδή τους έδωσαν εντολή να το πράξουν. Ποιος μπορεί να το έκανε αυτό; Προφανώς, ο άνθρωπος στο Κρεμλίνο, ο Ιωσήφ Στάλιν.

Με αυτό δεν θέλω να πω ότι ο Τολεντάνο και οι υπεύθυνοι του Κομμουνιστικού Κόμματος συμμετείχαν άμεσα στην απόπειρα εναντίον μου. Ο καταμερισμός εργασίας στην Γκε Πε Ου είναι αυστηρός. Το καθήκον της διάδοσης των συκοφαντιών εναντίον μου ανατίθεται σε γνωστά πρόσωπα. Το καθήκον της δολοφονίας ανατίθεται σε λιγότερο γνωστούς αλλά πιο σοβαρούς πράκτορες. Ωστόσο, ο κύριος Τολεντάνο δεν είναι παιδάκι. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις μεθόδους της Γκε Πε Ου, ιδιαίτερα τη συστηματική καταδίωξη στην οποία αυτή υπέβαλλε και εξακολουθεί να υποβάλλει τα μέλη της οικογένειάς μου, τους φίλους μου κι εμένα, σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο Τολεντάνο δεν αγνοεί ότι η Γκε Πε Ου σκοπεύει να με εξοντώσει. Άρα, δικαιούμαι να πω ότι, αφού ασχολήθηκε συστηματικά με την δηλητηριώδη εκστρατεία εναντίον μου, ο κύριος Τολεντάνο συμμετείχε στην ηθική προετοιμασία της τρομοκρατικής πράξης. Κατά συνέπεια, ο Τολεντάνο, ως μάρτυρας, θα πρέπει να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την έρευνα.

Δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι και ο προηγούμενος και ο τωρινός αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος γνωρίζουν ποιος είναι ο ντόπιος επικεφαλής της Γκε Πε Ου. Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να θεωρήσω δεδομένο ότι ο Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος, ο οποίος πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας ως δραστήριος σταλινικός, μπορεί επίσης να γνωρίζει ποια είναι τα πιο σημαντικά και δραστήρια μέλη της Γκε Πε Ου -Ισπανοί, Μεξικανοί και άλλων εθνικοτήτων- που έρχονται στο Μεξικό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ιδιαίτερα μέσω Παρισίων. Η ανάκριση του προηγούμενου και του τωρινού γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως και του Σικέιρος, θα βοηθήσει πάρα πολύ να ριχτεί φως στους υποκινητές της απόπειρας δολοφονίας και, μαζί με αυτούς, να αποκαλυφθούν οι συνεργοί τους.

27 Μαΐου 1940

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL