Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρωτοπόρος στη θεατρική σκηνογραφία

Από τις σημαντικές γυναίκες σκηνογράφους και ενδυματολόγους του θεάτρου μας, η Ρένα Γεωργιάδου απεβίωσε μετά από καρδιακή προσβολή και κηδεύεται αύριο στις 12 το μεσημέρι από το Β' Νεκροταφείο....

Από τις σημαντικές γυναίκες σκηνογράφους και ενδυματολόγους του θεάτρου μας, η Ρένα Γεωργιάδου απεβίωσε μετά από καρδιακή προσβολή και κηδεύεται αύριο στις 12 το μεσημέρι από το Β' Νεκροταφείο.

Υπεύθυνη σκηνογραφικού στο Εθνικό Θέατρο για πολλά χρόνια, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Βορείου Ελλάδας αλλά και την τηλεόραση, όπου υπέγραψε πολλές από τις παραγωγές του Κώστα Κουτσομύτη. Από τις εκτός θεάτρου παρουσιάσεις της, παραμένει εξέχουσα η έκθεση "Ένδυμα Θεάτρου" στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, η Ρένα Γεωργιάδου, γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε σκηνογραφία, ενδυματολογία και ιστορία της τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης και ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η πρώτη της θεατρική σκηνογραφία ήταν το 1966, στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο «Κυρία Μάρλι», σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για περισσότερες από 120 παραστάσεις, σε έργα τόσο του διεθνούς όσο και του ελληνικού δραματολογίου.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος η οποία σχεδίασε σκηνικό παράστασης που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το 1972 και ήταν η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Το 1975 ορίστηκε υπεύθυνη τεχνικού τομέα της κρατικής μονάδας στο περιοδεύον «Άρμα Θέσπιδος». Το 2001, ύστερα από τριάντα πέντε χρόνια αδιάλειπτης ενασχόλησης με τη σκηνογραφία, έγινε η πρώτη γυναίκα υπεύθυνη τεχνικού τομέα του Εθνικού Θεάτρου.

Από το 1969 έως το 1973 δούλεψε για την ιταλική κρατική τηλεόραση (RAI-TV), χάρη στην ιταλική υποτροφία ΕΝΙ. Σχεδίασε επίσης σκηνικά και κοστούμια για μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές, όπως "Το τελευταίο αντίο", "Κόντρα στον άνεμο", "Ο κατάδικος", "Ο κίτρινος φάκελος", "Πρόβα νυφικού", "Η αγάπη άργησε μια μέρα" κ.ά.

Το διάστημα 1965-1968 δίδαξε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο - Σχολή Δοξιάδη. Την εικοσαετία 1988-2008 δίδαξε σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις