Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τοπία θερινής ραστώνης

ΟΠΤΙΚΕΣ

 

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η φύση μάς παρασύρει. Ακόμα στους ρυθμούς της, σε αυτούς τους ανέπαφους σχεδόν από την εγκληματική δραστηριότητα του θεωρούμενου κυρίαρχου ανθρώπου χώρους. Με τις καθησυχαστικά επαναλαμβανόμενες συγχορδίες των τζιτζικιών και τα σβησμένα από το αδυσώπητο φως χρώματά της. Σε μια ραστώνη που μας κάνει να ξεχνάμε, έστω και για λίγο, τo αδηφάγο, κοντόθωρο και επηρμένο είδος των θηλαστικών που επιδιώκει να κατακτήσει από την ημέρα των βουλευτικών εκλογών τον δημόσιο χώρο και ισοπεδώνει με τον οδοστρωτήρα της ακροδεξιάς ιδεοληψίας του τα οράματά μας για μια κανονικότητα μέσα στο πλαίσιο που όρισε η Ευρώπη μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Αγγίζουμε ακροθιγώς τα ίχνη της που αποτυπώνει η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη με το πενάκι ή και με τον χρωστήρα της και παρουσιάζονται στον μικρό, φτιαγμένο σύμφωνα με το ανθρώπινο μέτρο εκθεσιακό χώρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, κάτω από την πλατεία του Γηροκομείου, στη Χώρα της Άνδρου. Διαισθανόμαστε στα πλασμένα με τη λυρική αφαιρετικότητα των συγκρατημένων ή ορμητικών γραμμών τους ταπεινά φρύγανα ή γαϊδουράγκαθα, που μας παραπέμπει στην κινέζικη τοπιογραφία του 11ου αιώνα και τη δένει με τη χειρονομία του γαλλικού ταχισμού, το ελάχιστο της ουσίας. Βλέπουμε στους μαύρους σπόρους των αγκαθιών αλλά και στα υψωμένα ή πυκνωμένα προς τα πάνω απογυμνωμένα από φύλλα κλαδιά που φέρουν τα «αμάραντα» φυτά, την αέναη και ασυνείδητη βούληση για την επαναφορά της ζωής. Διακρίνουμε στα τετραγωνισμένα, σαν μικρές κυψέλες, πλέγματα που συνθέτουν τα ξεραμένα κλαράκια τους τη σοφή αποτύπωση των κυττάρων της ύπαρξης. Βαδίζουμε πάνω στις κηλίδες τις βαμμένες με ακρυλικά σαν βότσαλα, τις χρωματισμένες με τις τονικότητες του σχιστόλιθου, του γκρίζου και της ώχρας, και επαναφέρουμε στη μνήμη τις παραλίες των παιδικών μας χρόνων. Βιώνουμε την ανάσα της σιωπηρής αντίστασης στις ναρκισσιστικές εκφράσεις των κατεχόντων τα ινία της πολιτιστικής βιομηχανίας. Νιώθουμε τη δύναμη της λιτότητας που διέπει τη φύση ακόμα και μέσα στην προσωρινή αγρανάπαυση του θέρους.

Info:

Γιάννα Ανδρεάδη «Αγκάθια και Αμάραντα», Καίρειος Βιβλιοθήκη, Χώρα Άνδρου

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου - 31 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Παρ. 11.30 - 13.30 και 18.30 - 20.30, Σαβ. 11.30 - 13.30

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις