Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ο Μπέλα Ταρ στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ο Μπέλα Ταρ στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του κινηματογράφου όλων των εποχών, που ξεκίνησε στα 16 του χρόνια να γυρίζει ερασιτεχνικές ταινίες σε φορμά Super 8, για να δείξει, όπως έχει πει ο ίδιος, την πραγματικότητα που δεν έδειχνε ο κινηματογράφος, ο Ούγγρος Μπέλα Ταρ, καλεσμένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα βρίσκεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπου στις 25 και 26 Ιουλίου στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού θα προβληθούν δύο από τα σημαντικότερα έργα του: οι "Αρμονίες του Βερκμάιστερ" και η πιο πρόσφατη ταινία του, "Το Άλογο του Τορίνο", που, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θα είναι και η τελευταία.

Πριν την προβολή της δεύτερης ταινίας θα μιλήσει στο κοινό για τη σχέση του με την τέχνη, τον χρόνο και τη ζωή. Στις 10 μ.μ.

"Ηλέκτρα / Ορέστης" από την Κομεντί Φρανσαίζ

Ο Ίβο βαν Χόβε συναντά εκ νέου τον θίασο της Κομεντί Φρανσαίζ με μια νέα μεγάλη τοιχογραφία, που αυτή τη φορά συνδέεται με την οικογένεια των Ατρειδών, σκηνοθετώντας την παράσταση «Ηλέκτρα/ Ορέστης» που παρουσιάζεται 26 και 27 Ιουλίου στην Επίδαυρο.

Ο σκηνοθέτης συναρθρώνει εδώ δυο κείμενα του Ευριπίδη τα οποία αφηγούνται την ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη στη συνέχειά της ή το πώς τα δυο αδέρφια ξαναβρέθηκαν και συμμάχησαν για να εκδικηθούν τη μητέρα τους, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο.

Η παράσταση σηματοδοτεί την υποδοχή της "Ηλέκτρας" του Ευριπίδη στο ρεπερτόριο της Κομεντί Φρανσαίζ. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Η "Τραβιάτα" στο Ηρώδειο

Το οπερατικό του ντεμπούτο με τη σκηνοθεσία της δημοφιλούς «Τραβιάτας» του Βέρντι κάνει ο χορογράφος και διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος, που, ακολουθώντας το πνεύμα της διάσημης μουσικής του Βέρντι, υπογράφει μια σκηνοθεσία που εστιάζει στην «καταναγκαστική ηδονή, η οποία μοιάζει να πνίγει όλους τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, καθώς και στην ασφυξία της οικονομικής δοσοληψίας που καθορίζει τα πάντα στις ζωές των ηρώων», όπως λέει.

Η παράσταση ανεβαίνει 27, 28, 30 και 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τις υψίφωνους Λιζέτ Οροπέσα και Εκατερίνα Σιούρινα, τον Αλφρέντο ο Σαϊμίρ Πίργκου και τον Τζόρτζιο Ζερμόν, τον Δημήτρη Πλατανιά και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο.

Στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη

Ένα αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη, που χάθηκε έναν χρόνο πριν στη πυρκαγιά στο Μάτι, κυριαρχεί στο φετινό πρόγραμμα του Μουσείου Καμπανέλλη στη Νάξο στις 24 και 25 Ιουλίου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» σε κείμενο δικό της. Ταυτόχρονα θα δοθεί παράσταση από την Ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Καμπανέλλη με αποσπάσματα έργων της.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Η "Φαίδρα" του Ρακίνα

Τη "Φαίδρα" του Ρακίνα, έργο που βασίζεται στον γνωστό μύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, που έχει συγκινήσει λογοτέχνες και τραγικούς ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον Ευριπίδη και τον Σενέκα ώς τη Σάρα Κέιν, σκηνοθετεί 26 και 27 Ιουλίου στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου η Έφη Θεοδώρου. Η τραγωδία του Ρακίνα εστιάζει στο πρόσωπο της ερωτοχτυπημένης Φαίδρας, μητριάς του Ιππόλυτου, και στο βίωμα της ερωτικής απόρριψης.

Η μετάφραση είναι του Στρατή Πασχάλη, τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη και η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή. Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Σκουλά, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιωργής Τσαμπουράκης, Μαριάννα Δημητρίου, Πηνελόπη Τσιλίκα και Ελένη Μπούκλη. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

«Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί» στον Πόρο

Ένα προσωπικό φωτογραφικό “ντοκουμέντο”, που κινείται με ευκολία από την κλασική ασπρόμαυρη στην έγχρωμη φωτογραφία, επιχειρείται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στην γκαλερί Citronne στον Πόρο.

Τα έργα καδράρουν τον κόσμο σε φωτογραφικά καρέ και η φωτογράφος συγκροτεί και αναπτύσσει έναν συνεχή διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. «Η Μαίρη Χριστοφίδη δεν εικονογραφεί μηνύματα, ούτε αφηγείται ιστορίες. Επισημαίνει απλώς μικρές συμπτώσεις στο πλαίσιο της καθημερινότητάς της, που προκύπτουν από τη συνάντηση ασήμαντων γεγονότων που επιλέγουν οι αισθήσεις της με τη σημασία που τους αποδίδει η μνήμη της μέσω του φωτογραφικού της κάδρου» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Πλάτων Ριβέλλης.

«Οι περισσότερες φωτογραφίες, παλαιές και νεότερες, επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές, αφορμώνται από την επιθυμία του ανθρώπου να διατηρηθεί η μνήμη μιας δεδομένης στιγμής» αναφέρει η ιστορικός τέχνης και υπεύθυνη της γκαλερί Citronne Τατιάνα Σπινάρη.

Με αφορμή την έκθεση της Μαίρης Χριστοφίδη στον Πόρο, με διάρκεια έως 8 Σεπτεμβρίου, η γκαλερί Citronne οργανώνει διήμερο δωρεάν σεμινάριο φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη με τίτλο «Άχρηστες φωτογραφίες», σε δύο διαδοχικά τετράωρα (Παρασκευή 26.7 και Σάββατο 27.7), το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη του Πόρου. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να αποστείλουν mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL